Patrick Bremmers : Media journalist & Britse TV-kenner http://www.patrickbremmers.nl Hier vind je alles over Britse TV-programma's Wed, 08 Mar 2023 10:25:25 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.5 Nieuwe website in aantocht http://www.patrickbremmers.nl/programmas/nieuwe-website-in-aantocht/ Fri, 15 Apr 2022 06:11:16 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25850 Zoals jullie reeds gemerkt hebben ligt deze website al een tijdje stil. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe site die in de loop van 2023 ‘live’ gaat. Wordt vervolgd…

]]>
Amanda Burton keert volgend jaar terug in jubilerend seizoen van Silent Witness http://www.patrickbremmers.nl/programmas/detective/amanda-burton-keert-volgend-jaar-terug-in-jubilerend-seizoen-van-silent-witness/ Wed, 06 Oct 2021 06:56:37 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25836 Verrassende scène gisteravond op de BBC aan het eind van het 24e seizoen van Silent Witness. Na de aftiteling toonde BBC ONE een extra clip waarin Nikki Alexander (Emilia Fox) een onverwacht telefoontje krijgt van een oude bekende. (Copyright foto’s: BBC Studios)

Niemand minder dan professor Sam Ryan, oftewel actrice Amanda Burton, hangt aan de lijn en roept dringend de hulp in van het Lyell Centre. Waarom en hoe dat precies zit, is nog niet duidelijk. En we zullen er ook nog héél even op moeten wachten.

 

De scène is namelijk de voorbode van seizoen 25, dat momenteel wordt opgenomen en in de loop van volgend jaar te zien is op de BBC. Voor het zilveren jubileumseizoen keert Burton zes afleveringen terug, nadat ze ruim 17 jaar geleden de rol vaarwel zei.

Het ligt overigens in de lijn der verwachting dat deze afleveringen straks ook zijn te zien op BBC FIRST en bij de NPO.

]]>
Vanavond bij de NPO: The Pembrokeshire murders met Luke Evans http://www.patrickbremmers.nl/programmas/detective/vanavond-bij-de-npo-the-pembrokeshire-murders-met-luke-evans/ Sat, 02 Oct 2021 06:37:34 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25830 Waargebeurd en shockerend. Dat is de Britse misdaadserie The Pembrokeshire Murders, vanavond en volgende week zaterdag om 22.10 uur op NPO2. Lees deze week in Totaal TV een interview met hoofdrolspeler Luke Evans. Bekijk hieronder alvast de trailer. (Copyright foto: ITV Studio’s)

]]>
Interview met ‘Siegfried’ uit All Creatures Great and Small http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/interview-met-siegfried-uit-all-creatures-great-and-small/ http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/interview-met-siegfried-uit-all-creatures-great-and-small/#respond Wed, 29 Sep 2021 06:25:40 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25822 Lees via de site van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren het interview dat ik voor het blad Speels had met acteur Samuel West, vooruitlopend op het nieuwste seizoen van de Britse veeartsenserie All Creatures great and small. En bekijk hieronder nu alvast de trailer van seizoen 2, later deze winter bij BBC FIRST. (Copyright foto: All3Media)

 

]]>
http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/interview-met-siegfried-uit-all-creatures-great-and-small/feed/ 0
Interview met Roger Allam uit Endeavour Morse http://www.patrickbremmers.nl/programmas/detective/interview-met-endeavours-roger-allam/ Fri, 03 Sep 2021 22:20:08 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25796 Na de dramatische gebeurtenissen vorig seizoen waar hij – tot wanhoop gedreven – bijna over de schreef ging, is Roger Allam weer terug als hoofinspecteur Fred Thursday. Enkele vragen bij de start van seizoen zeven van de Britse misdaadserie Endeavour Morse, zaterdagavond om 22.25 uur op NPO2 (Copyright foto’s: ITV Studios, Copyright tekst: PB).

Gaat het weer de goede kant op met Fred Thursday?

‘Thursday is weer opnieuw benoemd tot hoofdinspecteur dus in die zin is alles weer normaal. Maar met Endeavour en Thursday gaat het wat minder vlot. De twee verschillen van mening over de zaak Molly Andrews. Gevolg: hun vriendschap wordt op de proef gesteld. Maar Endeavour maakt zelf ook fouten.’


Wat is de zaak Molly Andrews precies?

‘Molly Andrews is het barmeisje van The Grapes die op nieuwjaarsdag 1970 vermoord wordt aangetroffen langs het jaagpad. Thursday verdenkt Carl Sturgis, de vriend van het meisje met wie ze de avond vantevoren ruzie had. Bij gebrek aan bewijs kan Thursday hem echter niet arresteren. Endeavour was ten tijde van de moord een weekje met vakantie. Wanneer de zaak later nog steeds niet is opgelost roept hoofdcommissaris Bright de hulp in van Endeavour.
Hij houdt een open blik, vooral omdat Sturgis een alibi heeft. Tot irritatie van Thursday die hem toebijt dat niet álles een puzzel is. ‘Soms is iets gewoon zoals het lijkt’. De twee staan natuurlijk wel vaker met elkaar op gespannen voet. Wie er uiteindelijk gelijk heeft moet je zelf maar gaan bekijken.’

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Gaan we dat ook gelijk terugzien?

‘Niet echt. We zijn daar nog maar net aanbeland. Het was echt niet zo dat alles van de ene op de andere dag typisch jaren zeventig oogde. En ik kan het weten want ik ben helaas oud genoeg om me die verandering nog levendig voor de geest te halen. (lacht) Met het begin van 1970 werden heus niet zomaar ineens de jaren zestig totaal overboord gekieperd. Hoewel de kersverse bakkebaarden van onze brigadier Jim Strange (Sean Rigby – red.) de kijker misschien wat anders doen vermoeden.’

Dus nog geen grote truien, mouwloze vesten en ribbroeken voor Fred Thursday?

‘Nee, waarom zou hij? ‘Als je een goed pak hebt, bewaar het dan’ zou mijn vader zeggen. Ik kan daar wel inkomen, hoewel ik mijn kleren niet zal dragen totdat ze uiteindelijk van ouderdom uit elkaar vallen. Ik ben in die zin niet zo extreem als mijn vader, die het vroeger thuis vrij arm heeft gehad. Toch houd ik er niet van om dingen van de hand te doen als ze nog gewoon goed zijn.’

We zagen Thursday vorig seizoen geld aannemen om het uiteindelijk weer terug te geven. Was u niet een beetje bezorgd dat Thursday de duistere kant zou opgaan?

‘Ik zou er best voor zijn te vinden geweest indien Thursday een ‘bad cop’ was gebleken. Boeiend en leuk om te spelen. Maar ik denk niet dat het bij Thursday had gepast. Zo lang als we Thursday kennen is hij immers fel tegen corrupte politiemensen opgetreden. Hij was echter vorig jaar zó ten einde raad dat hij het geld aannam om zo misschien zijn echtgenote Win terug te krijgen. Dit nieuwe seizoen gaat het gelukkig allemaal beter tussen Fred en Win. Maar hun kinderen zien we niet meer. Zoon Sam zit in het leger. En Joan is voor een halfjaartje naar een ander district gedetacheerd. Een leeg nest dus voor de Thursdays.’


Waarom moeten we vanavond weer gaan kijken?

‘Mijn tegenspeler Shaun Evans (Endeavour Morse -red.) is niet alleen vóór de camera te zien, hij staat er als regisseur ook achter. Shaun doet dat geweldig, hij is zó thuis in de materie. Shaun wilde al een tijdje een aflevering regisseren en heeft ook al met het regie-bijltje in de ziekenhuisserie Casualty gezwaaid. Het lijkt hem allemaal heel gemakkelijk af te gaan. Het ene moment staat hij nog achter de camera, het volgende moment zit hij weer moeiteloos naast me in de jaguar. Hij heeft het script ook precies in zijn vingers. Dus eigenlijk voelt het helemaal niet zo anders als wanneer we met een goede regisseur werken. Mijzelf lijkt het verschrikkelijk vermoeiend: regisseren én acteren. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken!’

Benieuwd wat Shaun Evans (Endeavour Morse) en Sean Rigby (Strange) over het nieuwe seizoen hebben te zeggen? Lees in Televizier en KRO Magazine mijn exclusieve setverhaal.

Bekijk hieronder alvast de trailers.

]]>
70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (4): Doctor Who http://www.patrickbremmers.nl/programmas/scifi/doctor-who-een-griezel/ http://www.patrickbremmers.nl/programmas/scifi/doctor-who-een-griezel/#respond Wed, 01 Sep 2021 07:08:23 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=7157 CopyrightVeronicaDr. Who een griezel? Dat kopte het Veronica-blad op 8 mei 1976 naar aanleiding van klachten van sommige Nederlandse ouders dat er in de Britse scifi-serie teveel geweld werd gebruikt. Ruim vijftig later is het bijna niet vóór te stellen dat ouders de serie ‘te wreed en te angstaanjagend vonden voor de kinderen, die een half uur later in hun bed lagen’. (Copyright foto’s: BBC, Veronica Magazine)

‘Wie is er bang voor Dr. Who?’ vroeg Veronica zich af in de commentaarrubriek en het begeleidende artikel verderop in de gids. De televisiegids interviewde acteur Tom Baker, die gestalte gaf aan de vierde incarnatie van Dr. Who, destijds één keer in de twee weken (!) uitgezonden op de vroege maandagavond bij de TROS-tv. Het blad confronteerde de acteur met de vele klachten die in Nederland binnenkwamen over Dr. Who.

CopyrightVeronicaBeminnelijk figuur
Baker zei er het volgende over: ‘‘Die klachten komen ongetwijfeld van volwassenen. Kinderen zul je daar nooit over horen. Die vinden het schitterend. Kinderen vinden mij als Dr. Who een idool. Ze behandelen me als een vriend. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die bang was voor Dr. Who. Ze praten met me alsof ze me hun hele leven al kennen. De Doctor is een beminnelijk figuur, die nooit zijn vuisten gebruikt, die nooit schopt of schiet. En hij zou zeer zeker nooit een kind angst aanjagen.’’

Mythische betekenis
Ach, wat een toestanden toen. We spraken erover op school met vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen mochten wel  kijken, anderen niet. Doctor Who kreeg voor mijn generatie  daardoor bijna een mythische betekenis. En Baker had natuurlijk ook zijn uiterlijk mee. Met zijn grote krullenbol, witte tanden en meterslange sjaal sprak de Britse sf-held enorm tot je kinderlijke verbeelding.

Discussies
De TROS werd destijds overstelpt met boze brieven en telefoontjes van ongeruste ouders die, zodra de doordringende synthesizer-leader begon te lopen, de knop omdraaiden. Er volgden discussies in praatprogramma’s, waartoe Baker naar Hilversum werd overgevlogen om de BBC-serie te verdedigen in bijvoorbeeld Tros Aktua.

De Doctor werd uiteindelijk terug op de boot naar Engeland gezet om tien jaar later in de veel jongere en zachtaardigere gedaante van Peter Davison weer welkom te worden geheten. Uiteindelijk verdween ie toch weer van de buis.

Doctor WhoNieuwe kans
Na de succesvolle wederopstanding in 2005 bij de BBC gaf de VARA de ‘good old Doctor’ een nieuwe kans, eerst in de vooravond en vervolgens in de middag. Maar Christopher Eccleston en David Tennant slaagden er niet in voldoende kijkers te trekken. Niet verwonderlijk: iedereen kan de nieuwe avonturen van Who en consorten gewoon meteen volgen via de BBC.

 

]]>
http://www.patrickbremmers.nl/programmas/scifi/doctor-who-een-griezel/feed/ 0
70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (3): Upstairs Downstairs http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/nieuwe-kans-voor-upstairs-downstairs/ http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/nieuwe-kans-voor-upstairs-downstairs/#respond Sat, 28 Aug 2021 22:45:49 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=10198 Upstairs Downstairs [1] 11De oorspronkelijke Upstairs Downstairs van meet af aan een daverend succes in Nederland? Nou, niet helemáál hoor. (Copyright foto’s: NCRV, ITV Studios, BBC Studios).

De oorspronkelijke ITV-serie werd in het seizoen van 1973/1974 voor het eerst op de scherm gebracht en wist aanvankelijk nauwelijks 100.000 kijkers aan zich te binden. Dat was in een tijd dat we nog maar twee netten hadden, Nederland 1 en 2. Een absoluut kijkersdieptepunt toen!

Vandaar dat de NCRV, die de serie oorspronkelijk uitzond onder de moeilijke titel Tussen salon en souterrain, na zo’n aflevering of dertien de beslissing nam om ermee te stoppen en er een ander programma voor in de plaats te zetten. (Dertien afleveringen! Dat geduld zouden zender-managers vandaag de dag écht niet meer opbrengen, hoor. Zo’n serie verdwijnt dan meteen onder in een doos. )

Upstairs Downstairs [1] 09Onregelmatige uitzendtijden en concurrentie op het andere net (onder anderen van de Nederlandse dramaserie Een mens van goeden wil) hadden de eerste uitzending van Upstairs Downstairs parten gespeeld.

Echter, enkele jaren later – in 1977 – werd opnieuw een poging ondernomen de Nederlandse kijkers deelgenoot te laten maken van de lotgevallen van de familie Bellamy. De kijkcijfers liepen vervolgens op naar wel zo’n vijf miljoen per aflevering . Het gemiddelde waarderingscijfer was, volgens de NCRV-gids toen, constant hoog, ‘zo rond de 75’.

Upstairs-S5-S029Reden?
De serie kreeg een nieuwe makkelijkere in de mond liggende titel ‘’De familie Bellamy’’ en werd op een váste dag en een váste tijd uitgezonden, donderdagavond Nederland 2 om 21.35 uur

‘‘Men blijft er nu voor thuis,’’ vertelde Peter van Campen van NCRV’s afdeling Filmzaken in de NCRV-gids destijds. ‘‘Voor mij het bewijs dat het Nederlandse publiek uiteindelijk toch wel de geweldige kwaliteiten van De Familie Bellamy weet te appreciëren.’’

UPSTAIRS DOWNSTAIRSEd&KeeleytVele jaren later zond KRO-NCRV de BBC-sequel uit, zich afspelend acht jaar na het origineel. Na twee seizoenen viel het doek: de concurrentie met Downton Abbey bleek te groot.

spin-off
Wist je trouwens dat er ook een tijdlang een spin-off van Upstairs Downstairs is uitgezonden? Thomas & Sarah heette die reeks en de serie vertelde over de lotgevallen van de voormalige chauffeur van de familie Bellamy, Thomas Watkins en zijn kersverse bruid, ex-kamermeisje Sarah nadat ze Eaton Place de rug toe hadden gekeerd. Overigens niét de NCRV, maar de KRO zond de serie uit vanaf 29 november 1980.
Het was de tijd van legendarische kostuumdrama’s als To Serve Them All My Days, The Onedin Line, Lillie Langtry en A Horseman Riding By. Toen werd er vooral in de studio gedraaid, pas veel later – eigenlijk vanaf The Jewel in the  Crown en Brideshead revisited– ging men steeds meer op locatie.

Vandaag de dag kun je Upstairs Downstairs nog regelmatig bekijken op ONS.

]]>
http://www.patrickbremmers.nl/programmas/kostuumdrama/nieuwe-kans-voor-upstairs-downstairs/feed/ 0
70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (2) Catweazle http://www.patrickbremmers.nl/programmas/jeugdtelevisie/salmay-dalmay-adonay-een-halve-eeuw-catweazle/ Fri, 27 Aug 2021 06:58:15 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25482 Salmay, Dalmay, Adonay. Een van de meest iconische Britse tv-helden uit 70 jaar Nederlandse televisie is ongetwijfeld de tovenaar Catweazle. Op zondagavond 4 januari 1970 zond de NOS de allereerste aflevering uit, ruim een maand voor de Britse première. (Copyright foto’s: ITV Studios)

Catweazle volgde begin 1970 de jeugdserie Floris op. In eerste instantie nog onder de Nederlandse titel De Tovenaar van Saburac. Maar de magere grijze tovenaar sprak al snel zó enorm tot de verbeelding dat iedereen meteen wist over wie werd gesproken. Vandaar dat het tweede seizoen uiteindelijk gewoon werd uitgezonden onder zijn fraaie originele Britse titel: Catweazle.

Cat-wie?
Wie was hij nou eigenlijk ook alweer? Catweazle was een oudere man die zichzelf door een merkwaardig staaltje van magie en toeval vanuit de tijd van de Noormannen naar het Engeland van 1970 had overgeheveld.

Catweazle & Carrot
Hij belandde in eerste instantie op een boerderij waar hij vriendschap sloot met een jonge boerenzoon. De veertienjarige Carrot vindt het wel grappig dat de oude zonderling beweert een magiër te zijn. Carrot gelooft de man niet, maar besluit hem toch zo goed en zo kwaad als dat kan te helpen, zonder zijn vader in te lichten.

Het vormt het begin van een bijzondere vriendschap en een reeks merkwaardige en grappige avonturen. Vooral de momenten waarop Catweazle wordt geconfronteerd met moderne uitvindingen zoals de telefoon, een platenspeler en de gloeilamp levert hilarische situaties op.

Pas op het moment dat Catweazle terug weet te keren naar de tijd waar hij vandaan kwam, realiseert Carrot zich dat de oude man de hele tijd de waarheid heeft gesproken. Maar dan is het uiteraard te laat…

Catweazle & Cedric
De tovenaar en zijn trouwe metgezel de pad Touchwood keren daarna nog één seizoen terug in onze tijd. In het tweede seizoen dat vanaf oktober 1971 was te zien, belanden ze op het landgoed van de familie Bennett. Samen met het jongetje Cedric gaat Catweazle op zoek naar de dertien dierentekens die hem moeten helpen te kunnen vliegen.

Catweazle & Carpenter
De tovenaar was een verzinsel van de inmiddels overleden schrijver Richard Carpenter. Hij werd gespeeld door Geoffrey Bayldon, die pas een jaar of veertig was toen de rol op zijn pad kwam. In de fraaie documentaire ‘Brothers in Magic‘, te zien via YouTube, halen de makers hun mooiste herinneringen op.

Catweazle in Maasluis
Tijdens de intocht van Sinterklaas in november 1971 werden bezoekers verrast door een onverwachte gast. Niet Piet stond op het dak. maar… de tovenaar van Saburac. Op de Facebook pagina van de Historische Vereniging Maassluis kun je er alles over lezen.”Er was toen méér aandacht voor Catweazle dan voor Sinterklaas“, schrijft iemand die er destijds bij was.

Eng
Ik heb zelf als kind altijd ontzéttend veel plezier beleefd aan deze serie. En ook nu nog als volwassene kan ik er ontzettend om lachen en door ontroerd raken. Het programma heeft een soort onschuld die je vandaag de dag nog maar zelden ziet.
Maar… ik vond Catweazle als jong jochie ook ontzéttend eng. De vreemde, plotseling uit het niets opduikende zonderling met zijn bruinversleten gewaad, kon me ook echt wel de stuipen op het lijf jagen.

,,Er waren heel wat kinderen die Catweazle vanachter de bank bekeken,’’ vertelde Geoffrey Bayldon (1924-2017) me tijdens een telefonisch interview eind jaren negentig. ,,Andere kinderen hielden tijdens de uitzending constant een kussen voor hun gezicht. Een jonge vrouw vertelde me eens dat ze als kind iedere week trouw naar Catweazle keek, maar gedurende de hele uitzending haar benen in de lucht hield. Pas bij de aftiteling durfde ze haar voeten weer op de grond te zetten. Ze was gewoon bang dat er anders iets zou kunnen gebeuren.”

Vorig jaar vierde de serie haar vijftigjarig bestaan. Om die reden verscheen in Engeland een bijzonder jubileumboek, Tis Magic geheten, ‘Our memories of Catweazle‘. Het staat boordevol herinneringen van fans, samengesteld door Alan Hayes.
Meer info via: The Catweazle Fanclub

]]>
70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (1) Coronation Street http://www.patrickbremmers.nl/programmas/soap/70-jaar-britse-tv-toppers-op-70-jarige-nederlandse-televisie-1-coronation-street/ http://www.patrickbremmers.nl/programmas/soap/70-jaar-britse-tv-toppers-op-70-jarige-nederlandse-televisie-1-coronation-street/#respond Sun, 15 Aug 2021 15:55:32 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25755 Op 2 oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Aanleiding voor een tijdelijke nieuwe rubriek op dit blog: 70 jaar Britse TV Toppers op de Nederlandse televisie. Oftewel: aandacht voor de meest legendarische Britse comedy- en dramaseries uit zeven decennia Nederlandse televisie. Engelands langstlopende soap Coronation Street bijt het spits af. (Copyright foto’s: ITV Studios)

De langstlopende soap uit de Britse tv-geschiedenis. Dat is Coronation Street, een soap á la Goede Tijden, Slechte Tijden en Thuis, zich afspelend in een straat in het fictieve Noord-Engelse Weatherfield. 

De serie, afkomstig van de Britse commerciële televisiezender ITV en liefdevol ‘Corrie’ genoemd, ging van start als reeks van dertien programma’s op 9 december 1960 en loopt dus al bijna 61 jaar. De namen van vaste straatbewoners als Elsie Tanner, Ken Barlow en Bet Lynch staan inmiddels voor altijd in het Britse collectieve geheugen gegrift. 

VARA en SBS6
De VARA zond Coronation Street hier twee keer achter elkaar uit, tussen 1967 en 1974 en daarna nog een keer kort midden jaren tachtig. SBS6 pakte de draad op in 2010. Maar tegenvallende kijkcijfers betekenden uiteindelijk toch het definitieve einde hier van Corrie.

Nederland 2 net in de lucht
Toen de VARA op 11 januari 1967 van start ging met Coronation Street was Nederland 2 (het vroegere NPO2) nog maar een paar jaar in de lucht. Nederland was wereldwijd het eerste niet-Engelstalige land dat de soap op het scherm bracht. En volgens het blad Televizier mocht de soap zich in die eerste maanden al gelijk in een grote populariteit verheugen. “Dat blijkt wel uit de fanmail die dagelijks in Televiziers brievenbus valt”, schreef journalist Rob Croese in een groot setverhaal dat werd opgevrolijkt door een foto waarop de bekendste personages enthousiast het blad doorbladeren.

Alledaagse belevenissen
Corrie sprak ongetwijfeld tot de verbeelding omdat we zo’n soap toen in Nederland nog niet kenden. Ja, we hadden Peyton Place bij de AVRO, maar een soap over ‘gewone’ mensen in een echte arbeidersstraat die dezelfde dagelijkse problemen als wijzelf tegenkwamen, dat was nog niet vertoond. “De bedoeling van Coronation Street was en is nog altijd de mensen te vermaken met alledaagse belevenissen van alledaagse mensen”, aldus producer Harry Kershaw destijds. Toen de arbeidersomroep in 1974 met de uitzendingen stopte onder meer “omdat de dramatische kwaliteit achteruit ging” werd haar dat niet in dank afgenomen. Het regende protesten en boze brieven.  

Willem Ruis
Halverwege de jaren tachtig keerde Coronation Street weer even terug. Nota bene VARA-coryfee Willem Ruis werd naar Manchester gevlogen om de kijkers en hemzelf door bardame Bet Lynch bij te laten praten over wat er in de tussenliggende dertien jaar allemaal was voorgevallen.

“Mijn moeder was een grote liefhebster van het programma” vertelde een trotse Willem Ruis aan de tap van de Rovers Return in de VARA gids. “Ze zou het geweldig hebben gevonden mij in Coronation Street te zien. Ik placht er dertien jaar geleden ook naar te kijken en ik kijk met spanning uit naar deze speciale aflevering. Ik zal me zelf wel missen in de rest van de serie!”

Het doek valt
Op 31 augustus viel uiteindelijk opnieuw het doek voor Corrie bij de publieke omroep. “Het aantal mensen dat naar de serie kijkt, is zo onder onze verwachtingen gebleken, dat wij helaas genoodzaakt zijn om te stoppen”, aldus Maurice Koopman, directeur VARA-televisie in VARA-gids nr 16 uit 1985. “Ik vrees dat de mooie gevoelens over Coronation Street (…) meer op legendevorming dan op werkelijkheid berusten, maar ook dat er sinds wij er in 1974 voor de eerste maal mee stopten er een aantal figuren zijn verdwenen, die destijds nogal aanspraken.”
Hij doelde ongetwijfeld op legendarische personages van het eerste uur als Ena Sharples, cafehouder Jack Walker en Elsie Tanner die inmiddels waren overleden of iets anders waren gaan doen. Toch blijft Coronation Street, zeker voor de oudere kijkers onder ons, zo’n serie die je niet gauw vergeet en die weer gelijk allerlei nostalgische en warme gevoelens  oproept.

Welke herinneringen heeft ú aan Coronation Street? Plaats uw reactie onder… ‘reactie’.

Bekijk hieronder de originele theme tune.

Bronnen: VARA gids, Televizier, etc.

]]>
http://www.patrickbremmers.nl/programmas/soap/70-jaar-britse-tv-toppers-op-70-jarige-nederlandse-televisie-1-coronation-street/feed/ 0
Pittige kost in Noord-Ierse misdaadserie Bloodlands http://www.patrickbremmers.nl/programmas/pittige-kost-in-noord-ierse-misdaadserie-bloodlands/ Sat, 07 Aug 2021 09:47:45 +0000 http://www.patrickbremmers.nl/?p=25731 Laat het rústen’, zegt de Noord-Ierse hoofdcommissaris Twomey vanavond. ‘Als uitlekt dat een voormalig IRA-lid is vermist kan de vlam in de pan slaan. Als je gaat graven kan je zelfs een oorlog veroorzaken. Laat het gaan, het ligt áchter ons’. ‘Dat geldt niet voor mij,’ bromt hoofdinspecteur Tom Brannick. (Copyright foto’s: Hattrick International, KRO-NCRV)

Zo begint de nieuwe vierdelige Britse misdaadserie Bloodlands, die vanaf vanavond in twee delen wordt uitgezonden door de NPO.

We maken kennis met Tom Brannick, hoofdinspecteur bij de Noord-Ierse politie en vader van Issy. Brannick, sinds drieëntwintig jaar weduwnaar, wordt opgetrommeld wanneer transportbedrijfsdirecteur Pat Keenan is ontvoerd. Die Keenan was in het verleden een senior lid van de IRA. En zijn verdwijning kan zowel politiek-of bendegerelateerd zijn, horen we van DI Brannink als hij zijn manschappen met verbeten blik toespreekt op de plek waar de lege auto van Keenan wordt aangetroffen.

In rap tempo ontwikkelt zich een nogal gecompliceerd misdaadverhaal, met talloze verwijzingen naar de politieke situatie in Noord-Ierland in de maanden voor het vredesakkoord van 1998. Het is echt wel opletten geblazen, en voor niet-kenners van de Noord-Ierse kwestie behoorlijk pittige kost.

Het lijkt er op dat een zekere Goliath achter de ontvoering zit; een geheimzinnige huurmoordenaar die banden zou hebben met de politie en toegang had tot allerlei geheime informatie. Aan het eind van de tweede aflevering neemt het verhaal een wending, die je niet ziet aankomen en vrij rauw op je dak valt. Topacteurs zoals James Nesbitt (Adam uit Cold Feet) en Cracker’s Lorcan Cranitch maken gelukkig veel goed. Om over de indrukwekkende landschapsbeelden nog maar te zwijgen.

Te zien:
Bloodlands wordt zaterdag 7 en 14 augustus uitgezonden op NPO2, rond 22.15 uur
Bekijk hieronder alvast de trailers:

]]>