RSS
  • The Capture SE01
  • Peaky Blinders SE05
  • Blood
  • Press
  • Victoria SE03
ARTIKEL 0 reacties
21/12 2017

Best of Britain this Christmas and New Year…10 om te zien DRAMA

Welke Britse dramaseries mag je de komende weken zeker niet missen? Traditiegetrouw een zo compleet mogelijk overzicht van de beste series, specials en eenmalige tv-drama’s tijdens de kerst- en nieuwjaarperiode. Merry X Mas and… enjoy! (Copyright foto’s: BBC Worldwide, ITV Global, NPO en VRT)

LAST TANGO IN HALIFAX KERSTSPECIAL
In een notendop: Tweedelige kerstspecial uit 2016 van de Britse dramaserie over tortelduifjes-op-leeftijd Alan en Celia, hun kinderen en kleinkinderen.
Kijken want: Caroline heeft een nieuwe baan gevonden in het dorpje Huddersfield. Dat betekent verhuizen naar een tochtige boerderij waar een muizenplaag heerst. Alans dochter Gillian meent de geest van haar overleden ex te zien.
Trouwens: Sir Derek Jacobi verklaarde eerder dit jaar dat er helaas geen vervolg meer komt op Last Tango in Halifax. Schrijfster Sally Wainwright heeft het te druk met haar andere tv-projecten.
Te zien: Zaterdag 23 december 2017, 16.00 uur NPO2.
Let op: Deel 2 wordt oudjaarsdag zondag 31 december uitgezonden, om 15.05 uur op NPO2.

DOCTOR WHO: TWICE UPON A TIME
In een notendop: Zwanenzang van Peter Capaldi en Doctor Who showrunner Steven Moffat, oftewel de allerlaatste aflevering met ‘Doctor Who nummer 12’ aan het roer van het grillige ruimteschip Tardis.
Kijken want: Twee Doctors voor de prijs van één. Niet alleen treedt ‘Doctor Who nummer 12’ voor het voetlicht, ook de allereerste Doctor ooit maakt zijn rentree. Hij wordt gespeeld door David Bradley, bekend van Broadchurch. De twee incarnaties komen oog in oog te staan. ‘Who’ reageren de heren op elkaars verleden en toekomst?
Trouwens: In de laatste minuten zal Doctor Who nummer 12 veranderen in ‘nummer 13’, de eerste vrouwelijke Doctor Who gespeeld door Jodie Whittaker. Bekijk hieronder nogmaals de clip waarin zij werd aangekondigd als de nieuwe Doctor.
Te zien: Eerste Kerstdag maandag 25 december 2017, 18.30 uur BBC ONE
Herkansing: vrijdagnacht 29 december 2017. 02.35 uur BBC TWO

 

CALL THE MIDWIFE CHRISTMAS SPECIAL 2017
In een notendop: Luiers, babypoeder, verloskundigen én sneeuw. Grote problemen in Poplar door de grootste sneeuwval in járen. Zuster Valerie’s geduld wordt flink op de proef gesteld. Trixie en Christopher zullen hun vakantieplannen even in de ijskast moeten zetten.
Kijken want: De vroedvrouwen en nonnen treffen voorbereidingen voor een opvoering van  Jack and the Beanstalk. ‘Oh no they don’t!’ ‘Oh yes, they do!’
Trouwens: In januari gaat het nieuwe zevende seizoen van start op BBC ONE en BBC FIRST.
Te zien: Eerste Kerstdag maandag 25 december 2017 20.40 uur BBC ONE
Herkansing: Woensdag 27 december 2017 21.00 uur, donderdag 28 december 12.05 uur, beiden op BBC FIRST


LITTLE WOMEN

In een notendop: Driedelige miniserie naar de roman van Louise May Alcot, zich afspelend in 1860. Gaat over vier zusjes die door hun moeder worden opgevoed wanneer hun vader naar het oorlogsfront moet.
Kijken want: Emily Watson speelt een van de hoofdrollen.
Trouwens: Sir Michael Gambon doet ook mee. En wat te denken van Angela Lansbury, bekend als Jessica Fletcher uit Murder She Wrote?
Te zien: Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december 2017, 21.00 uur. De tweede aflevering wordt op woensdag 27 december 2017 uitgezonden, eveneens om 21.00 uur. Voor het slot ga je donderdag 28 december 2017 voor de buis zitten, direct na EastEnders om 21.30 uur. Telkens op BBC ONE.

THE MINIATURIST
In een notendop: Tweedelige miniserie boordevol duistere geheimen en verrassende plotwendingen naar de bestseller van Jessie Burton. Zch afspelend in Amsterdam in 1686. Hoofdrollen worden gespeeld door Anya Taylor-Joy, Romola Garai, Alex Hassell en Hayley Squires.
Laat zich het best omschrijven als: Een mix tussen een detective, een spookverhaal en de klassieker Girl with a Pearl Earring.
Sowieso kijken want: Enkele scènes werden opgenomen in het centrum van Leiden.
Te zien: Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december 2017, 22.00 uur BBC ONE. Plus woensdag 27 december 2017, 22.00 uur BBC ONE.

 

ERIC, ERNIE AND ME
In een notendop: Eenmalig autobiografisch televisiedrama over de Britse komieken Eric Morecambe en Ernie Wise, zeg maar de Britse Mounties. Hoofdrollen worden gespeeld door Mark Bonnar (Line of Duty) en Neil Maskell.
Kijken want: De film geeft een goed idee hoe het er midden jaren zeventig achter de schermen bij de grote legendarische kerstshows van Morecambe and Wise aan toe ging.
Trouwens: Stephen Tompkinson, beter bekend als Inspecteur Banks neemt de rol van Eddie Braben voor zijn rekening. Braben schreef Moreambe and Wise’s meest grappige sketches.
Overigens: Voorafgaand aan dit drama kun je op BBC TWO de documentaire Eric and Ernie’s Home Movies bekijken, om 21.00 uur
Te zien: Vrijdag 29 december 2017, 22.00 uur BBC FOUR

MCMAFIA
In een notendop: Splinternieuwe achtdelige misdaadserie over een Engelsman met Russische roots, actief in het wereldwijde maffiamilieu.
Denk aan: Een mix tussen The Sopranos, Peaky Blinders en La Piovra met de kwaliteit van The Night Manager.
Kijken want: James Norton, de dominee uit Grantchester, speelt de hoofdrol.
Trouwens: De serie heeft zich laten inspireren door het boek McMafia van Misha Glenny.
Te zien: Nieuwjaarsdag maandag 1 januari 2018, 22.00 uur BBC ONE. De tweede aflevering is de dag erna te zien op dinsdag 2 januari 2018, eveens om 22.00 uur op BBC ONE.


 

AND THEN THERE WERE NONE
In een notendop: Tweedelige miniserie naar een roman van Agatha Christie. Het verhaal speelt zich af op een landhuis voor de kust van Devon, waar een oud kinderrijmpje de aanzet vormt voor de ene na de andere moord. Daar de gasten slechts met zijn tienen zijn is de moordenaar één van hen… De rolbezetting bestaat onder anderen uit Poldark’s Aiden Turner, Sam Neill, Douglas Booth en Catherine Bailey.
Kijken want: And then there were none (oorspronkelijke titel Tien kleine negertjes) is het bestverkochte boek van Agatha Christie. Een intrigerend moordmysterie van begin tot eind.
Te zien: vanaf vrijdag 6 januari 2018, om 20.35 uur op Eén

VICTORIA
In een notendop: Start van het tweede seizoen over het leven van de Britse vorstin Victoria. Hoofdrollen worden opnieuw gespeeld door Jenna Coleman en Tom Hughes.
Kijken want: De emoties in het land lopen hoog op wanneer een vreselijke hongersnood dreigt in Ierland. Binnen de muren van het koninklijk paleis is het ook niet rustig.  Victoria vindt dat Albert zich veel te veel met haar werk bemoeit en een nieuwe kok doet de temperatuur in de keuken stijgen.
Trouwens: De serie loopt momenteel al op Canvas, elke vrijdag om 22.10 uur. Lees hier alvast mijn interview uit Humo met acteur Tom Hughes.
Te zien: Seizoen twee gaat bij de KRO-NCRV van start op 7 januari 2018, elke zaterdag rond 20.20 uur NPO2.

MIDSOMER MURDERS
In een notendop: Inspecteur Barnaby en zijn nieuwe assistent Jamie Winter onderzoeken een moord tijdens een themafestival rondom Jane Austen. Oftewel romantiek, adellijke dames & heren en natuurlijk veel paarden en koetsen.  In The curse of the Ninth, te zien op woensdag 10 januari, blaast een componist zijn laatste adem uit nét nadat hij zijn negende vioolcompositie heeft voltooid.
Kijken want: Deze twee moordmysteries uit het negentiende Midsomer-seizoen hadden de NPO-kijkers nog te goed.
Trouwens: Seizoen 20 zal in de loop van 2018 worden uitgezonden, bij zowel de NPO als VRT. BBC First zendt in januari seizoen 19 ook uit.
Te zien: woensdagen 3 en 10 januari 2018, 21.25 uur NPO1

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Best of Britain this Christmas and New Year…10 om te zien DRAMA".