RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
1/02 2015

Drie legendarische Britse comedyreeksen op herhaling, elke werkmiddag BBC TWO

StillOpenAllHours_CopyrightBBCMaar liefst drie klassieke Engelse comedy’s om de grijze februarimaand wat  op te vrolijken. Dat belooft BBC TWO vanaf 2 februari elke werkmiddag rond de klok van 16.45 uur. Maak (opnieuw) kennis met de komische series Open All Hours, To The Manor Born en Hi-de-Hi! (Copyright foto’s: BBC)

Wat is Open All Hours?
Gemeen, geniepig en gierig. Dat is Albert E. Arkwright, eigenaar van een kleine kruidenierswinkel in een buitenwijk van Doncaster in Yorkshire. Samen met zijn assistent en neefje Granville runt hij een buurtshop, waar voortdurende dezelfde klanten binnenkomen. Zoals verpleegster Gladys Emmanuel die samen met haar oude moeder aan de overkant van de straat woont. Enook  buurtbewoners Mrs Featherstone en Mavis horen tot zijn vaste clientèle. De serie werd in Nederland in de jaren zeventig uitgezonden onder de titel Graag Gedaan. Hoofdrollen worden gespeeld door Ronnie Barker (1929-2005) en David Jason. Het scenario is van Roy Clarke, die ook verantwoordelijk was voor de comedyreeksen Keeping Up Appearances en Last of the Summer Wine. Op de BBC is zojuist een sequel van Open All Hours uitgezonden, heel toepasselijk Still Open All Hours genaamd (zie foto hierboven).

Wat is To The Manor Born ook alweer?

Edelvrouw-Bedelvrouw. Zo noemde de VARA vanaf 26 februari 1981 de Britse comedyreeks To The Manor Born van Peter Spence. De serie gaat over de adellijke dame Audrey fforbes-hamilton, die na de dood van haar man wordt gedwongen haar statige landhuis te verkopen aan de miljonair Richard DeVere. De verkoop is een zware aderlating voor Audrey, die maar niet kan begrijpen dat ze Grantleigh Manor – dat meer dan 400 jaar familie-eigendom was, moet opgeven. Het is Audrey er dan ook alles aan gelegen het landgoed weer terug te krijgen. De rol van Audrey wordt gespeeld door Penelope Keith, die we ook kennen als de pinnige buurvrouw Margo uit The Good Life. Peter Bowles tekent voor de rol van de verstokte vrijgezel DeVere, het personsage dat overigens van Tjechische komaf is en eigenlijk Bedrich Polouvicka heet.

Wat is Hi-de-Hi! tenslotte?

,,De meest volkse serie van David Croft’’ aldus Humo. In totaal werden er acht seizoenen gemaakt van deze karaktercomedy die zich afspeelt op het vakantiekamp Maplins aan de Engelse kust in de jaren vijftig. Reken dus op een hoop nostalgie en hilariteit van de man die ons ook succesvolle comedyreeksen als ’Allo ’Allo, Are You Being Served? en Dad’s Army bracht. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Paul Shane, Ruth Madoc, Jeffrey Holland en Su Pollard. De serie dankt zijn titel aan de vakantiegroet die het personeel maar voortdurend blijft roepen om de goede sfeer erin te houden: Hi-de-Hi! De kreet is in Engeland zó ingeburgerd dat iedereen metéén weet over welk programma je het hebt. De serie is in Nederland voor zover ik heb kunnen achterhalen nooit uitgezonden. In Vlaanderen daarentegen verschijnt de reeks nog regelmatig op Eén.

Op YouTube zijn talloze fragmenten en zelfs complete afleveringen te bekijken.

Te zien?

Elke werkmiddag vanaf ongeveer 16.40 uur (Open All Hours), 17.15 uur (To the Manor Born) en 17.45 uur (Hi-de Hi!).

Op deze tekst berust auteursrecht.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Drie legendarische Britse comedyreeksen op herhaling, elke werkmiddag BBC TWO".