RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
19/08 2021

Tweede opzichzelfstaande seizoen van Britse misdaadserie Innocent bij NPO

Gesneuveld in de KRO-NCRV Detectivenacht eerder deze zomer, maar daarom niet minder interessant of boeiend: de Britse miniserie Innocent met in de hoofdrollen Katherine Kelly, Jamie Bamber en Shaun Dooley. De oorspronkelijk vierdelige ITV-serie wordt zaterdag 21 en 28 augustus uitgezonden op NPO2, direct na Nieuwsuur. (Copyright foto’s: All3Media)

Het eerste seizoen van Innocent – o.a. van de schrijver van Unforgotten – werd enkele jaren geleden al uitgezonden bij de NPO. Dit is het opzichzelfstaande vervolg met een geheel andere rolbezetting en verhaal.

Het verhaal
Lerares Sally Wright wordt na vijf jaar gevangenisstraf eindelijk vrijgelaten. Sally zou een van haar leerlingen hebben gedood, maar het is nog maar de vraag of dat werkelijk gebeurd is. Laat staan dat Sally – zoals wordt beweerd- een seksuele relatie zou hebben gehad met de overleden jongen. Ons hoofdpersonage is er in ieder geval alles aan gelegen om haar onschuld te bewijzen. Ondertussen probeert Sally haar oude leven weer op te pakken, maar dat valt nog niet mee in zo’n hechte gemeenschap vol vooringenomenheden en vooroordelen.

De rolbezetting
Hoofdrolspeelster Katherine Kelly is geen onbekende in het Britse misdaadgenre. Ze speelde o.a. rollen in de miniserie Cheat en was te zien in seizoen twee van Happy Valley. Haar echtgenoot Jamie Bamber kennen we dan weer van de reboot van Battlestar Galactica, Law & Order UK en Marcella. Shaun Dooley, die het politiewerk verricht, is bekend van The Stranger, Gentleman Jack en It’s a Sin.

Veel namen
Het verhaal wordt verteld over vier episoden, maar gezien het ingewikkelde plot en de vele wendingen zou de geschiedenis beter tot zijn recht zijn gekomen in vijf of zes afleveringen. Er wordt met heel veel namen gestrooid waardoor je goed de aandacht erbij moet houden. Dat is op zich natuurlijk niet verkéérd, maar er worden wel heel veel verschillende personages naar voren geschoven. Een flashback naar de vroegere gebeurtenissen zou de gebeurtenissen voor de kijker allemaal een stuk helderder maken. Dat neemt niet weg dat er geweldig wordt geacteerd en dat je vanaf het begin af aan wil weten hoe de vork in de steel zit. De ontknoping zie je niet aankomen en is emotioneel.

Nog wat kanttekeningen
De relatie tussen Sam en zijn nieuwe verloofde is vrij ongeloofwaardig. Het ene moment lijkt Sam heel zwak; alsof hij over zich heen laat lopen. Een ander moment in de serie laat hij als reclasseringsambtenaar een heel andere – en daardoor bijna ongeloofwaardige – kant van zichzelf zien. Het strookt niet met de wijze waarop Sam in de rest van het verhaal op situaties reageert.

Persoonlijke tragedie
Het feit dat de politieman een persoonlijke tragedie heeft te verwerken is er een beetje met de haren bijgesleept en voegt weinig toe aan het verhaal. De makers willen ongetwijfeld een parallel trekken met Sally’s eenzaamheid, maar dat gebeurt op weinig subtiele wijze en is onderhand ook wel een beetje cliché geworden in tv-detectives.

Te zien?
Innocent 2 is zaterdag 21 en zaterdag 28 augustus te zien op NPO2 bij KRO-NCRV, telkens rond 23.10 uur.

 

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Tweede opzichzelfstaande seizoen van Britse misdaadserie Innocent bij NPO".