RSS
  • The Bodyguard
  • Doctor Who
  • Craith Hidden
  • Midsomer Murders
ARTIKEL 0 reacties
6/01 2017

Poldark vanaf 8 januari elke zondagavond op NET5

Poldark_CopyrightMammothScreen-1Liefhebbers van het betere Britse kostuumdrama zitten dit weekend goed. Behalve Victoria op zaterdag bij de KRO-NCRV beleeft ook die ándere grote kostuumdramahit zijn Nederlandse tv-debuut. (Copyright foto’s: BBC, Mammoth Screen, ITV Global)

Poldark heb ik het over. NET5 zendt vanaf 8 januari namelijk elke zondag het eerste én tweede seizoen uit van de belevenissen van Ross Poldark, de achttiende eeuwse held uit de verhalen van Winston Graham.

Wat is Poldark?
Woest als de branding van de zee. Spannend, avontuurlijk en romantisch. Dat is de achttiende eeuwse held Ross Poldark, vanaf zondag terug op de buis! In een televisiebewerking van de eerste romans van Winston Graham, Ross Poldark en Demelza opgetekend door Debbie Horsfield. Opnieuw zich afspelend in het ruige kopermijngebied rondom Truro en Penzance waar Ross’ familie de scepter zwaait over het immense landgoed Nampara.

Poldark_CopyrightMammothScreen-2Wanneer?
Poldark, dat zich uitstrekt over 12 vuistdikke romans, speelt zich af in de periode 1783 tot 1793 in het zuidwesten van Engeland. Het was de tijd van de eerste officiële postkoets, koning George III en de allereerste dollar.

Waar gaat het verhaal over?

Ross is net teruggekeerd van Amerika, waar hij tevergeefs heeft gestreden in de onafhankelijkheidsoorlog. Maar… bij thuiskomst wacht de held van het verhaal een onaangename verrassing. Niet alleen is zijn vader inmiddels overleden, Ross’ grote liefde Elizabeth is verloofd met zijn bloedeigen neef Francis. Zij verkeerde in de veronderstelling dat haar vroegere minnaar was omgekomen aan het front.

Poldark_CopyrightMammothScreen-6Ross zoekt troost bij het dienstmeisje Demelza dat onverwachts zwanger van hem wordt. De vonk slaat over tussen de twee, maar toch kan Ross zijn eerste grote liefde nooit echt helemáál vergeten…

Poldark_CopyrightMammothScreen-3Wie spelen de hoofdrollen?

Hoofdrolspeler Aidan Turner is bij ons bekend van Being Human, Desperate Romantics en The Hobbit. Eleanor Tomlinson, te zien geweest in kostuumdrama Death Comes To Pemberley, speelt Demelza terwijl Heida Reed voor de rol van Elizabeth tekent. Kyle Soller speelt Poldarks neef Francis.

Poldark_CopyrightMammothScreen-4Verder doen mee: Ruby Bentall, Jack Farthing en de inmiddels overleden acteur Warren Clarke (Dalziel and Pascoe) in zijn allerlaatste televisierol als Charles Poldark (zie foto).

Van de makers van?
De serie is gemaakt door Mammoth Screen, dezelfde maatschappij die onder anderen Endeavour Morse, Victoria en Lewis produceert.

Bekijk hier alvast een trailer:

Poldark_BlauwPoldark Toen?
Poldark, Elizabeth, Demelza en Prudie. Dokter Dwight Enys, Caroline Penvenen en George Warleggan. Het waren wereldwijd ’household names’ want de eerdere BBC-serie, geproduceerd begin jaren zeventig, werd in meer dan veertig landen op de buis gebracht.

Avontuur, romantiek en  spanning
Een dramaserie ’boordevol avontuur, romantiek en spanning’’ aldus het oorspronkelijke VARA-persbericht uit mei 1982. Robin Ellis speelde de titelrol in de inmiddels tot klassieker geworden BBC-reeks. De rol van Demelza werd gespeeld door de helaas veel te vroeg overleden actrice Angharad Rees. De oorspronkelijke serie werd vanaf 24 mei 1982 door de VARA op het scherm gebracht, elke maandag om 21.10 uur op Nederland 2. Enkele jaren later werd de serie in zijn geheel herhaald op de middag.


CopyrightMammothScreen_PoldarkTe zien?

Poldark seizoen 1+2 wordt vanaf 8 januari elke zondagavondom 20.00 uur uitgezonden op NET5.  Seizoen 1 van Poldark is inmiddels op dvd verkrijgbaar bij Just Entertainment.

Meer trailers en info:

En uit de oude serie:

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Poldark vanaf 8 januari elke zondagavond op NET5".