RSS
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
1/11 2019

Eigentijdse versie van klassieker War of the Worlds zondag bij FOX

Wát als de beroemde sciencefiction klassieker War of the Worlds zich vandaag de dag zou afspelen? Dat is het idee achter een nogal erg vrije interpretatie van de Britse sciencefictionroman van H.G. Wells, vanaf aanstaande zondag in dubbele afleveringen op FOX. (Copyright foto’s: Fox)

De achtdelige dramaserie War of the Worlds – niet te verwarren met de gelijknamige BBC-serie die later dit najaar op BBC ONE zal zijn te zien – speelt zich af in het Frankrijk en Engeland van 2019. We volgen een aantal Franse en Britse hoofdpersonages die elk op hun eigen wijze reageren op een grote aanval van buitenaardse wezens, gelijk al na 25 minuten in het verhaal.

In veiligheid brengen
Zo maken we kennis met de Londense moeder Sarah Gresham (Natasha Little) die probeert haar opgroeiende kinderen in veiligheid te brengen. En we ontmoeten Gabriel Byrne’s personage Bill Ward, een gescheiden neurowetenschapper. Samen met zijn ex-vrouw (Downton Abbey’s Elizabeth McGovern) doorkruist hij de vernietigde Britse hoofdstad op zoek naar hun zoon.

Aan de andere kant van de Noordzee is de wanhoop na de onverwachte aanval van de aliens niet veel minder. De straten liggen bezaaid met lijken. Wetenschapper Dr. Chloe Dumont (Stéphane Caillard) laat alles vallen om haar verdwenen zus te zoeken, met wie ze voor de grote ramp ruzie heeft gehad. In een supermarkt komt het vervolgens tot een dramatische confrontatie.

Wat zou jij doen?
‘De aandacht ligt op de personages die de aanval hebben overleefd,’ vertelt de Vlaamse regisseur Gilles Coulier afgelopen woensdag bij een voorpremière in de Amsterdamse Melkweg. ‘We hopen dat de kijkers zich met hen kunnen vereenzelvigen en zichzelf afvragen: hoe zou ik zelf reageren als de aarde werd aangevallen door buitenaardse wezens?’

‘Deze War of the Worlds is vooral een interpretatie van het oorspronkelijke idee,’ zegt Coulier uit, die ook tekent voor de Vlaamse reeksen De Dag en Bevergem. ‘Er zitten heel wat knipogen in naar het oorspronkelijke boek en het hoorspel dat later werd gemaakt. Eigenlijk gebruiken we het origineel vooral als concept. Voor sommige fans misschien teleurstellend, anderen zullen misschien blij verrast zijn.’

War of the worlds versus War of the Worlds
Al vrij snel tijdens de opnamen kwamen de makers ter ore dat de Britse productiemaatchappij Mammoth Screen eveneens aan een tv-serie van War of the Worlds werkte. ‘Uiteindelijk zijn we met hen om de tafel gaan zitten,’ vertelde Coulier. ‘We hoorden tot onze opluchting dat ze een soort Victoriaanse versie maken, die dicht bij het oorspronkelijke boek ligt. Heel anders dus als wat onszelf voor ogen stond.’

‘Toch was het daardoor nog méér een uitdaging om iets anders neer te willen zetten. We wilden in ieder geval niét een 45-jarige Tom Cruise-spierbal opvoeren die tegen aliens vocht. Onze War of the Worlds gaat echt over de impact van de aanval op gewone mensen.’

Vreemd eigenlijk dat twee zenders met hetzelfde gegeven bezigwaren? ‘Ik denk dat in Engeland de mensen heel weinig met elkaar praten,’ lacht Coulier. ‘Het zijn toevallig twee zenders die op hetzelfde moment met hetzelfde gegeven aan de slag zijn gegaan. Dat kan soms gebeuren.’

Wat te verwachten?
War of the Worlds is een spannende sciencefictionserie rondom het bekende gegeven: aliens die de aarde dreigen uit te roeien. De eerste aflevering heeft een sterke spanningsboog, boordevol suspense en intrige. Er wordt prima geacteerd en het is verfrissend om een tweetalige serie te zien, Engels en Frans. Tegen het einde van de tweede aflevering heb je nog geen idee hoe de buitenaardse wezens er precies uitzien, laat staan wat ze precies voor ogen hebben.

Trager
De tweede aflevering is een stuk trager opgezet. Het is duidelijk dat men naar een soort verdieping zoekt door veel meer op de personages en hun achtergrond in te zoemen. Maar dat is niet altijd even boeiend. De storyline rondom Gabriel Byrne’s personage die hoopt dat zijn ex hem weer ziet staan, gaat bijvoorbeeld snel vervelen. Ongeloofwaardig vond ik dat de doctor die voor het ruimte-instituut werkt alles laat vallen om op zoek te gaan naar haar zus. Surely wanneer de aarde wordt aangevallen dan ga je, juist als wetenschapper, toch niet op zoek naar je boze zus?

Wie doen er in mee?
Gabriel Byrne, Downton Abbey’s Elizaberth McGovern, Léa Drucker en Natasha Little. Maar ook Daisy Edgar Jones, Tuy Tennant, Stephen Campbell Moore en Bayo Gbadamosi.

En hoe zit het intussen met de BBC-versie?
De zesdelige BBC-versie van hetzelfde verhaal speelt zich af begin 1900. Deze serie zou dit najaar te zien zijn, maar de titel is nog altijd niet in de programmering opgedoken. Eind september werd er wel alvast een trailer gelanceerd, die je elders op dit blog kunt bekijken.

Te zien?
De eigentijdse versie van War of the Worlds is vanaf 3 november elke zondag om 21.00 uur te bekijken op FOX. De zender is te vinden op KNP kanaal 16 en Ziggo kanaal 11.

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Eigentijdse versie van klassieker War of the Worlds zondag bij FOX".