RSS
  • Les Miserables
  • Hinterland
  • Luther SE5
  • Poldark SE01 SE02
  • Silent Witness SE22
  • The Bodyguard
  • Midsomer Murders
ARTIKEL 0 reacties
12/10 2018

Uniek kijkje in complexe wereld van Britse inlichtingendiensten

Een mix tussen The Wire en Spooks, vol diversiteit en dynamiek. Dat is de nieuwe zesdelige Britse thrillerserie Informer, vanaf 16 oktober elke dinsdag om 22.00 uur op BBC ONE. Aanstormend talent Nabhaan Rizwan (21) beleeft zijn televisiedebuut als de jonge Londenaar Raza Shar die in eerste instantie wordt opgepakt voor een drugsdelict. Uiteindelijk wordt Raza gerekruteerd als informant voor de Londense antiterrorisme-eenheid. Vanaf dat moment staat de wereld van Raza én dat van politieman Gabe Waters geheel op zijn kop. (Copyright foto’s: BBC, All3Media).

Maak kennis met Raza Shar, een jonge Brits-Pakistaanse Londenaar die nog altijd thuis bij zijn ouders en broertje woont. Zijn moeder runt een kapsalon in Oost-Londen en zijn vader grijpt regelmatig naar de fles. Raza heeft nogal wat bedenkelijke contacten, onder anderen met zijn beneden-buurjongen die hem regelmatig van drugs voorziet.

In het vizier
Tijdens een avondje stappen wordt Raza’s vriendin Charlotte ziek van een pilletje. Charlotte belandt in het ziekenhuis terwijl Raza naar een politiecel wordt afgevoerd. Daardoor komt hij in het vizier van politiemensen Gabe Waters en Holly Martin, beiden werkzaam voor de Londense antiterrorisme-unit. Vooral Holly ziet in Raza een ideale informant en politiespion. Maar het is nog maar de vraag of Raza daar zelf ook wel zo om staat te springen…

Wat maakt de serie zo bijzonder?
Informer biedt een uniek kijkje in de complexe wereld van de Britse inlichtingendiensten en welke methoden zij soms zouden gebruiken om in het geheim informatie te vergaren over op handen zijnde terroristische aanslagen en het ontmaskeren van gevaarlijke cellen. Maar… verwacht geen pistolen, wilde achtervolgingen en tikkende bomvesten.  Want 24 of Homeland is dit zeker niet.

Informer gaat namelijk veel meer over identiteitsvraagstukken en zou in eerste instantie misschien eigenlijk vooral als een relatiedrama kunnen worden bestempeld. Naast Raza volgen we namelijk de levens van een grote groep individuen in Londen. We zien welke gevolgen Raza’s nieuwe betrekking heeft op de mensen in zijn directe omgeving en op Raza’s eigen persoonlijkheid.  ‘The personal and the political collide in this drama‘ aldus de Radio Times.

Drie jaar research
Informer werd geschreven door Rory Haines en Sohrab Noshirvani, net als hoofdrolspeler Nabhaan Rizwan twee onbekende namen in de Britse tv-wereld. Er ging drie jaar intensieve voorbereiding aan vooraf.

Geen andere naam
Een informant is niet alleen ‘undercover’ werkzaam, het neemt zijn of haar hele leven over,’ vertelde schrijver Rory Haines aan The Guardian. ‘De mensen waar jij als informant over bericht kom je elke dag tegen. Een informant hanteert ook geen andere naam, ofzo. En degene voor wie je het meest bang bent is eigenlijk voortdurend in je buurt.’ Lees hier het hele artikel.

Rolbezetting en opnames
Naast Nabhaan Rizwan doen onder anderen Paddy Considine, Bel Powley en Call the Midwife’s Jessica Raine mee. De opnamen vonden plaats van vorig jaar oktober tot eind februari 2018. Het merendeel van de scènes werden gedraaid in Oost-Londen, dat door een tv-regisseur zelden zo eigentijds en dynamisch in de lens werd gevangen.

Bekijk hieronder alvast enkele trailers.

Te zien?
Informer wordt vanaf 16 oktober elke dinsdag om 22.00 uur uitgezonden op BBC ONE.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Uniek kijkje in complexe wereld van Britse inlichtingendiensten".