RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/06 2014

Comedy-acteur Rik Mayall overleden

CopyrightBBCIn Londen is op 56-jarige leeftijd comedy-acteur Rik Mayall overleden. Bij ons is hij vooral bekend als een van de hoofdrolspelers uit de legendarische BBC-comedy The Young Ones. Daarin nam Mayall de rol van de schreeuwerige Rick voor zijn rekening, een van de vier anarchistische studenten die in Noord-Londen een flat delen. (Copyright foto: BBC)

Rik Mayall, zoon van een leraar, studeerde drama aan de Manchester University. Daar kwam hij Adrian Edmondson tegen, met wie hij al gauw de groep de 20th Century Coyote ging vormen.

Het duo bedacht in 1982 de legendarische tv-serie The Young Ones, gevolgd door Filthy Rich & Catflap en Bottom. Later was hij nog te zien in de geflopte comedy Believe Nothing, de hitserie The New Statesman en Rik Mayall Presents, een bijzondere verzameling van comedy/drama films.

BOTTOM: SERIES 2De luidruchtige BBC-comedy Bottom was jarenlang te zien bij de VPRO en later volgens mij ook een tijdje op BNN. Ook op Canvas maakten ‘Richie Richard’ en ‘Eddie Elizabeth Hitler’ in de jaren negentig hun opwachting. De serie ging over de amorele en niet al te slimme heren Richard en Eddie, die een bovenwoning deelden in de Londense wijk Hammersmith. Ze zaten altijd krap bij kas, gingen elkaar regelmatig te lijf maar konden toch ook weer niet zonder de ander.

Bottom was vooral gebaseerd op de ‘stage act’ die Mayall en Edmondson jarenlang in de theaters opvoerden, de zogenaamde Dangerous Brothers.

In 1993 ontving hij de British Comedy Award als Best Comedy Actor.

Vorig jaar nog kwam Mayall even in het nieuws omdat er vergevorderde plannen zouden zijn om een nieuwe spin off van de reeks Bottom te maken. Uiteindelijk liepen de plannen voor het project dat als werktitel Hooligan’s Island had, spaak. Lees hier en hier veel meer over de carrière van deze helaas veel te vroeg overleden comedy-genius.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Comedy-acteur Rik Mayall overleden".