RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
3/06 2021

Detectivenacht opent Zomer Vol Detectives

Traditiegetrouw zendt de NPO in juni, juli en augustus weer heel wat fraaie tv-detectives en misdaadseries uit. Britse detectivefans kunnen o.a. uitkijken naar Line of Duty seizoen 6, McDonald and Dodds seizoen 1 en het vervolg van Vera. Morgen, op vrijdag 4 juni wordt het startschot gegeven met de jaarlijkse KRO-NCRV Interactieve Detectivenacht. Ook seizoen 2 van The Bay gaat vrijdagavond al van start. (Copyright foto’s: All3Media, BBC Studios, ITV Studios)

THE BAY SEIZOEN 2
Tweede seizoen van de Britse misdaadserie The Bay over familierechercheur Lisa en haar collega’s van de politie van West Lancashire.
Het verhaal: Het team onderzoekt de brute moord op advocaat Stephen Marshbrook. Hij is in de deuropening van zijn huis neergeschoten, nota bene voor de ogen van zijn eigen zoontje. Marshbrook werkte voor een advocatenbureau dat zich specialiseert in familierecht: testamenten, overdrachten enzovoorts. De politie vraagt zich af wie er een wrok koesterde tegen Marshbrook. Lisa zelf mag zich intussen nauwelijks met het onderzoek bemoeien. Ze is op een zijspoor gezet als boete voor haar fouten vorig seizoen. Maar Lisa kennende, laat ze zich daar nauwelijks door weerhouden.
Opvallend: We zien DCI Banks-hoofdrolspeler Stephen Tompkinson (foto links) in een van zijn kortste rollen in een Britse misdaadserie ooit!
Kijken/niet kijken: Wie van seizoen 1 heeft genoten zal vast uitzien naar dit opzichzelfstaande vervolg. Zelf vind ik de serie matig en enigszins voorspelbaar. Wie de geheimzinnige man is die Lisa en haar gezin van een afstandje in de gaten houdt, zie je al mijlenver aankomen. Dat plot lijkt er een beetje met de haren bijgesleept om vooral ook opnieuw aandacht aan het persoonlijke leven van Lisa te schenken.
Te zien: vanaf vrijdag 4 juni, 20.35 uur NPO2

KRO-NCRV DETECTIVENACHT

Deel 1, 23.05 uur NPO2 MIDSOMER MURDERS versus MCDONALD AND DODDS

The Wolf Hunter of Little Worthy is de openingsaflevering van seizoen 22 van Midsomer Murders, dat overigens niet op BBC First of bij de VRT te zien is geweest.
Het verhaal: inspecteur Barnaby en Winter betreden de luxueuse camping (lees: ‘glamping’) van Little Worthy Woods. Daar is een klusjesman op brute wijze vermoord door een wolfjager met metalen klauwen….
Opvallend: The Wolf Hunter of Little Worthy is het eerste Midsomerverhaal dat werd opgenomen na de eerste lockdown. Vandaar dat je de hoofdpersonages voor het eerst geen handen ziet schudden, althans nooit in beeld.
Kijken/niet kijken: Ik zou zeker gaan kijken als deze MM-aflevering wordt gekozen. Trouwe kijkers van Father Brown herkennen Mark Williams als de wat excentrieke bankier Pat Everett die zich op komische wijze beklaagt over ‘al die moderne chaos’ die zo’n glamping met zich meebrengt. Barnaby heeft weer een aantal fraaie oneliners. Wanneer brigadier Winter hem corrigeert en zegt dat Yarrow geen camping maar een ‘glamping’ is, antwoordt onze inspecteur: Hm ik wéét dat ze het zo noemen, maar ik hou het liever bij de taal van vóór het jaar 2000.’ Fans van de nieuwe patholoog-anatoom Dr. Fleur Perkins kunnen hun hart weer ophalen want ook zij is weer van de partij om Barnaby en Winter op grappige wijze op hun nummer te zetten.

The Fall of the House of Crockett. Zo luidt de eerste aflevering van de nieuwe lichtvoetige misdaadserie McDonald and Dodds die al eerder op respectievelijk Eén en BBC First was te zien.
Het verhaal: Kennismaking met het ‘chalk and cheese’-duo Lauren McDonald en rechercheur Dodds uit Bath. Hij vertegenwoordigt de analoge wereld, zij het nieuwe ‘snelle digitale’ universum. Ofschoon je zou denken dat ze samen niet door één deur kunnen, klikt het wonderwel enorm. In hun eerste zaak staat de diefstal van een Romeinse artefact centraal, plus de moord op een onbekende inbreker.
Opvallend: Robert Lindsay die we kennen van o.a. My Family speelt de steenrijke en succesvolle ondernemer Maxton Crockett.
Kijken/niet kijken: Mocht deze serie worden gekozen en je kent ‘m nog niet: zeker gaan kijken. Een nieuw succesvol Brits speurdersduo is opgestaan. De opnamen van een derde seizoen in de fraaie universiteitsstad Bath gaan in september van start. Zware kost is McDonald and Dodds overigens niet, grappig en modern dan weer wél. Waarom de serie als werktitel ‘Invisible’ kreeg, word je wel duidelijk wanneer je Dodds met zijn beige regenjas tegen het decor van een van de historische landhuizen uit Bath ziet staan.

Deel 2, 00:35 uur NPO2 INNOCENT seizoen 2 versus THE DROWNING

Het eerste seizoen van Innocent – o.a. van de schrijver van Unforgotten – werd enkele jaren geleden al uitgezonden bij de NPO. Dit is het opzichzelfstaande vervolg met een geheel andere rolbezetting en verhaal.
Het verhaal: Lerares Sally Wright wordt na vijf jaar gevangenisstraf eindelijk vrijgelaten. Sally zou een van haar leerlingen hebben gedood, maar het is nog maar de vraag of dat werkelijk waar is. Laat staan dat Sally een seksuele relatie zou hebben gehad met de overleden jongen. Ons hoofdpersonage is er in ieder geval alles aan gelegen om haar onschuld te bewijzen. Ondertussen probeert Sally haar oude leven weer op te pakken, maar dat valt nog niet mee in zo’n hechte gemeenschap vol vooroordelen.
Opvallend: Hoofdrolspeelster Katherine Kelly is geen onbekende in het Britse misdaadgenre. Ze speelde o.a. rollen in de miniserie Cheat en was te zien in seizoen twee van Happy Valley.
Kijken/niet kijken: Het verhaal wordt verteld over vier episoden, maar gezien het ingewikkelde plot en de vele wendingen zou de geschiedenis beter tot zijn recht zijn gekomen in vijf of zes afleveringen. Er wordt met heel veel namen gestrooid waardoor je goed de aandacht erbij moet houden. Dat is op zich natuurlijk niet verkéérd, maar er worden wel heel veel verschillende personages naar voren geschoven. Een flashback naar de vroegere gebeurtenissen zou het voor de kijker allemaal een stuk helderder maken. Dat neemt niet weg dat er in Innocent 2 geweldig wordt geacteerd en dat je vanaf het begin af aan wil weten hoe de vork in de steel zit. De ontknoping zie je niet aankomen en is emotioneel.

Ben,” zegt Jodie. “Ik weet niet hoé ik het je moet zeggen… Je verklaart me voor gek. Maar ik heb hem zojuist gezien. Onze verdwenen zoon.” Zo begint de vierdelige miniserie The Drowning geschreven door Luke Watson en Francesca Brill.
Het verhaal: Negen jaar na de verdwijning van hun zoontje Tom denkt Jodie Walsh dat ze haar vermiste zoon heeft gevonden. Hij is destijds verdwenen tijdens een familiepicknick. Jodie heeft de zaak nooit kunnen afsluiten. En nu er plotseling een dubbelganger van Tom opduikt, wordt alles weer opgerakeld. Maar heeft Jodie het wel bij het rechte eind?
Opvallend: Goed spel van Rupert Penry-Jones als de vader van de jongen. Je kan ‘m nauwelijks peilen. Is het een schurk of niet?
Kijken/niet kijken: Het verhaal begint heel aannemelijk maar neemt al gauw een ongeloofwaardige wending. Je kan je toch niet vóórstellen dat Jodie met zoveel kan wegkomen in haar zoektocht naar haar vermiste zoon? Jodie kan vrijelijk door het huis van de jongen lopen en wanneer ze zich op de school meldt voor de vacature van nieuwe muziekdocente wordt ze eigenlijk gewoon aangenomen. Het feit dat ze de jongen op een bepaald moment in gevaar brengt door hem mee te nemen naar een criminele bende die een paspoort voor hem kunnen regelen, lijkt me ondanks haar wanhoop erg ongeloofwaardig. Boeiend blijft echter de vraag: is Daniel nou wel of niet Jodie’s verdwenen zoon Tom?

Nog méér Britse misdaadseries dit weekend
Zaterdag om 22.10 uur op NPO2 wordt het negende seizoen van VERA vervolgd. Zondag 6 juni is het zesde seizoen te zien van LINE OF DUTY, om 20.25 uur op NPO2.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Detectivenacht opent Zomer Vol Detectives".