RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/12 2011

Sherlock Holmes voor de 21e eeuw

Sherlock2Sinds vorige week zaterdag kan je op Canvas Benedict Cumberbatch en Martin Freeman opnieuw aan het werk zien in Sherlock, een eigentijdse en jeugdige interpretatie van het beroemde detectiveduo Sherlock Holmes en Dr. Watson. Het is een ideaal moment om kennis te maken met deze zeer succesvolle detectivereeks voordat serie 2 op zondag 1 januari van start gaat op BBC One.(Copyright foto’s: BBC, ITV Global, VRT)

Sherlock Holmes in de 21e eeuw?
.
..Ja! Steven Moffat (Doctor Who), Mark Gatiss (Nighty Night) en Steve Thompson (Mutual Friends) schreven drie anderhalfuur durende tv-films over ‘s wereldsberoemste detectiveduo: Sherlock Holmes en Doctor John Watson. Enige verandering is dat de oorspronkelijk laat-negentiende eeuwse setting is verplaatst naar Londen anno 2010. …Nú dus!

SHERLOCK3Hm, wérkt dat wel?
Ja, hoor. Toegegeven, het ís even wennen. Vooral als je de originele films en televisieseries gewend bent, die zich afspelen in de Victoriaanse tijd. Een periode toen het straatbeeld werd bepaald door koetsen en paarden en je je toch niet kon vóórstellen dat Holmes door inspecteur Lestrade per email zou worden benaderd.
Maar… het is allemaal érg goed gedaan. De sfeer is uitnodigend, het tempo aangenaam en Sherlock heeft iets duisters en onheilspellends gekregen. Dr Watson wordt gewaarschuwd niet te veel in zijn nabijheid te vertoeven. ‘Op een dag zal Holmes zelf een moord plegen,’ luidt het advies van een agente. ‘Omdat ie een psychopaat is. En psychopaten raken verveeld.’

Wat kunnen we verwachten?
Drie avondvullende televisiefilms met de nodige humor, spanning en intriges. In de openingsaflevering zien we hoe de dakloze Dr Watson, net teruggekeerd van het oorlogsfront in Afghanistan (hoe actueel!), door een oude schoolvriend wordt voorgesteld aan Sherlock, die op zoek is naar een ‘flatmate’. Nog voordat Watson heeft kunnen besluiten of hij daadwerkelijk 221B Baker Street wil betrekken, zit hij al volop in een avontuur met Holmes: het oplossen van een aantal mysterieuze zelfmoorden in Londen.

Gays?
Grappig is hoe iedereen in hun omgeving voortdurend denkt dat Watson en Holmes een homostel zijn. ”Everything is free for you and your date,” zegt een ober in een restaurant waar het tweetal zit te eten. Zelfs Mrs Hudson denkt in eerste instantie dat Holmes en Watson de herenliefde zijn toegedaan. ‘Niet erg hoor,’ roept ze. ‘Hiernaast woont zelfs een stel dat getrouwd is!’ Heel even denken de heren van elkaar ook dat de ander homoseksueel is. Misverstanden, maar wel grappig.

SHERLOCK3aWie doet er allemaal mee?
De acteur die Sherlock speelt heet Benedict Cumberbatch. Je hebt ‘m kunnen zien in Small Island, Starter for Ten en bij de NPS in The Last Enemy.
Watson wordt vertolkt door Martin Freeman, bekend van The Office en The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy.
De rol van inspecteur Lestrade is acteur Rupert Graves toegekomen. Je kent hem van de film Maurice (met Hugh Grant), God on Trial en de remake van The Forsyte Saga.

Sherlock-General-002Maar was er niet ooit een ándere tv-Sherlock Holmes, een hele goeie?
Jaaa. Eentje die héél erg goed was: Jeremy Brett (1933-1995). Volgens velen de ‘beste Sherlock Holmes tot nu toe’. De NCRV zond begin jaren tachtig een aantal tv-series uit waarin Brett de hoofdrol voor zijn rekening nam. Langetijd is gedacht dat niemand hem kon evenaren.

En dat moment is nu daar?
Dat is misschien wat overdreven. Maar Benedict Cumberbatch (…wat een naam, hé?) maakt absoluut indruk. En zo’n jóngere interpretatie van het aloude personage is heel verfrissend.

SHERLOCKstaandKijken
Elke zaterdag op Canvas 20.40 uur.

The Game is on, Mrs Hudson!

Deel dit artikel...





  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Sherlock Holmes voor de 21e eeuw".