RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
21/01 2013

Intriges, aanslagen en corruptie in de diplomatieke wereld

1_-_1_-_Phillip_og_Birgitte_mm_MG_4108Lovende kritieken, gemiddeld 366.000 kijkers op de late donderdagavond en een schare BN-ers die fan zijn van de reeks. Máár… Borgen over de Deense minister-president Birgitte Nyborg is heus niet de eerste dramaserie over een sterke politica aan de top. Wie herinnert zich Pauline Collins nog als de Britse ambassadeur uit de jarennegentigserie The Ambassador? (Copyright foto’s: Lumiere, BBC, Content Media Corp)

Wat was The Ambassador ook alweer?
Intriges, aanslagen en corruptie in de diplomatieke wereld. En een hoofdpersonage dat volgens de Radio Times wel enórm vaak op en neer de gang oploopt, een trap afsnelt of een deur door…
The Ambassador was een slechts twee seizoenen tellende dramaserie eind jaren negentig op het BBC-scherm, de AVRO-televisie en Canvas.
De twaalf afleveringen vertelden over een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd die haar baan als ambassadrice moet combineren met de opvoeding van twee opgroeiende zonen. Harriet Smith, de Engelse ambassadrice in Dublin, is een vrij sterke vrouw in een overwegend mannenmilieu.

AmbassadorPolitieke ontwikkelingen
The Ambassador was géén serie rond de politieke ontwikkelingen in Ierland. De makers richtten zich meer op de achtergrond van het ambassadeurswerk: de human interest-kant, het zakenleven en het diplomatiek wereldje. ‘’De problemen met het IRA zijn al zo vaak gedramatiseerd in andere tv-producties,’’ oordeelden de makers.

Wat zagen we dan wél?
In een van de afleveringen kreeg Harriet bijvoorbeeld te maken met het duistere milieu van drugs, corruptie en misdaad. In een andere aflevering zocht een Britse vrouw bescherming in de ambassade omdat ze door haar Saoedische man werd bedreigd.

Wie zond The Ambassador uit?
De serie werd in Nederland in oktober 1998 op het scherm gebracht door de AVRO-televisie. Canvas zond de reeks een half jaar later uit, vanaf 8 mei 1999.

Wie speelde de hoofdrol?
Pauline Collins, beter bekend als dienstmeisje Sarah dat Mr Hudson meer dan eens tot wanhoop bracht in Upstairs Downstairs, kroop in de huid van Harriet Smith. De actrice is ook bekend van de voor een Oscar genomineerde titelrol in Shirley Valentine, de film waarin ze een vrouw van middelbare leeftijd speelt die haar echtgenoot aan de kant zet voor een Griekse kelner. Andere hoofdrollen waren er voor Peter Egan en Denis Lawson.

Onderaan de ladder

‘’Ik krijg niet zo vaak de kans om zo iemand te spelen,’’ zei Pauline Collins in interviews. ‘’Ik sta meestal onderaan de ladder en vertolk heel gewone vrouwen, serveersters bijvoorbeeld. Dus was Harriet Smith een enorme uitdaging. Hoewel eigenlijk is Harriet ook heel gewoon. Ze behoort niet tot het establishment. Haar man is omgekomen bij een terroristische aanslag,  die voor haar was bedoeld. Dat heeft haar gehard. Harriet is een vrij pittige tante geworden. Veel mensen zouden haar graag zien falen. Maar ze is en blijft een sterke vrouw.’’

Bekijk hier een clipje uit de reeks, met dank aan YouTube.

Borgen wordt trouwens elke donderdagavond uitgezonden op Nederland 2 zo rond de klok van elf uur ‘s avonds.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Intriges, aanslagen en corruptie in de diplomatieke wereld".