RSS
  • McDonald and Dodds
  • The Bay
  • Vera SE09 SE10
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 1 reactie
4/01 2020

‘Salmay, Dalmay, Adonay’… een halve eeuw Catweazle!

Vandaag is het op de kop af precies 50 jaar geleden dat Nederlandse kijkers voor het eerst kennis konden maken met de tovenaar Catweazle, een van mijn meest dierbare Britse jeugdtelevisiehelden. Op zondagavond 4 januari 1970 zond de NOS de allereerste aflevering uit, ruim een maand voor de Britse première. (Copyright foto’s: ITV Studios)

Catweazle volgde begin 1970 de jeugdserie Floris op. In eerste instantie nog onder de Nederlandse titel De Tovenaar van Saburac. Maar de magere grijze tovenaar sprak al snel zó tot de verbeelding dat iedereen meteen wist over wie werd gesproken. Vandaar dat het tweede seizoen uiteindelijk gewoon werd uitgezonden onder zijn fraaie originele Britse titel: Catweazle.

Wie was hij nou eigenlijk ook alweer? Catweazle was een oudere man die zichzelf door een merkwaardig staaltje van magie en toeval vanuit de tijd van de Noormannen naar het Engeland van 1970 had overgeheveld.

Hij belandde in eerste instantie op een boerderij waar hij vriendschap sloot met een jonge boerenzoon. De veertienjarige Carrot vindt het wel grappig dat de oude zonderling beweert een magiër te zijn. Carrot gelooft de man niet, maar besluit hem toch zo goed en zo kwaad als dat kan te helpen, zonder zijn vader in te lichten.

Het vormt het begin van een bijzondere vriendschap en een reeks merkwaardige en grappige avonturen. Vooral de momenten waarop Catweazle wordt geconfronteerd met moderne uitvindingen zoals de telefoon, een platenspeler en de gloeilamp levert hilarische situaties op.

Pas op het moment dat Catweazle terug weet te keren naar de tijd waar hij vandaan kwam, realiseert Carrot zich dat de oude man de hele tijd de waarheid heeft gesproken. Maar dan is het uiteraard te laat…

De tovenaar en zijn trouwe metgezel de pad Touchwood keren daarna nog één seizoen terug in onze tijd. In het tweede seizoen dat vanaf oktober 1971 was te zien, belanden ze op het landgoed van de familie Bennett. Samen met het jongetje Cedric gaat Catweazle op zoek naar de dertien dierentekens die hem moeten helpen te kunnen vliegen.

Catweazle was een verzinsel van de inmiddels overleden schrijver Richard Carpenter. Hij werd gespeeld door Geoffrey Bayldon, die pas een jaar of veertig was toen de rol op zijn pad kwam. In de fraaie documentaire ‘Brothers in Magic‘, te zien via YouTube, halen de makers van toen herinneringen op.

Eng
Ik heb altijd ontzettend veel plezier beleefd aan deze serie. En ook nu nog als volwassene kan ik er ontzettend om lachen en door ontroerd raken. Het programma heeft een soort onschuld die je vandaag de dag nog maar zelden ziet.
Maar… ik vond Catweazle als kind ook ontzéttend eng. De vreemde, plotseling uit het niets opduikende zonderling met zijn bruinversleten gewaad, kon me ook echt wel de stuipen op het lijf jagen.

,,Er waren heel wat kinderen die Catweazle vanachter de bank bekeken,’’ vertelde Geoffrey Bayldon (1924-2017) me tijdens een telefonisch interview eind jaren negentig. ,,Andere kinderen hielden tijdens de uitzending constant een kussen voor hun gezicht. Een jonge vrouw vertelde me eens dat ze als kind iedere week trouw naar Catweazle keek, maar gedurende de hele uitzending haar benen in de lucht hield. Pas bij de aftiteling durfde ze haar voeten weer op de grond te zetten. Ze was gewoon bang dat er anders iets zou kunnen gebeuren.”

Hoe de 50e verjaardag van Catweazle in Engeland precies gevierd gaat worden is nog niet helemaal bekend. De officiële ‘Catweazle fanclub’ heeft plannen voor een grote dag in de zomer, geheel in middeleeuwse sfeer met een display met de oorspronkelijke kledingstukken, waarzeggers, speciale merchandising en andere ‘magic’. Er is in ieder geval alvast een fraai boek verschenen boordevol herinneringen van fans. Tis Magic heet het. Meer info ongetwijfeld via: The Catweazle Fanclub

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

  2. 22/06 2020

    Geweldige website met veel informatie, ik vermeld je als bron op mijn Catweazle Club! Groetjes Wilma
    ‘Salmay, Dalmay, Adonay’