RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
29/08 2021

70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (3): Upstairs Downstairs

Upstairs Downstairs [1] 11De oorspronkelijke Upstairs Downstairs van meet af aan een daverend succes in Nederland? Nou, niet helemáál hoor. (Copyright foto’s: NCRV, ITV Studios, BBC Studios).

De oorspronkelijke ITV-serie werd in het seizoen van 1973/1974 voor het eerst op de scherm gebracht en wist aanvankelijk nauwelijks 100.000 kijkers aan zich te binden. Dat was in een tijd dat we nog maar twee netten hadden, Nederland 1 en 2. Een absoluut kijkersdieptepunt toen!

Vandaar dat de NCRV, die de serie oorspronkelijk uitzond onder de moeilijke titel Tussen salon en souterrain, na zo’n aflevering of dertien de beslissing nam om ermee te stoppen en er een ander programma voor in de plaats te zetten. (Dertien afleveringen! Dat geduld zouden zender-managers vandaag de dag écht niet meer opbrengen, hoor. Zo’n serie verdwijnt dan meteen onder in een doos. )

Upstairs Downstairs [1] 09Onregelmatige uitzendtijden en concurrentie op het andere net (onder anderen van de Nederlandse dramaserie Een mens van goeden wil) hadden de eerste uitzending van Upstairs Downstairs parten gespeeld.

Echter, enkele jaren later – in 1977 – werd opnieuw een poging ondernomen de Nederlandse kijkers deelgenoot te laten maken van de lotgevallen van de familie Bellamy. De kijkcijfers liepen vervolgens op naar wel zo’n vijf miljoen per aflevering . Het gemiddelde waarderingscijfer was, volgens de NCRV-gids toen, constant hoog, ‘zo rond de 75’.

Upstairs-S5-S029Reden?
De serie kreeg een nieuwe makkelijkere in de mond liggende titel ‘’De familie Bellamy’’ en werd op een váste dag en een váste tijd uitgezonden, donderdagavond Nederland 2 om 21.35 uur

‘‘Men blijft er nu voor thuis,’’ vertelde Peter van Campen van NCRV’s afdeling Filmzaken in de NCRV-gids destijds. ‘‘Voor mij het bewijs dat het Nederlandse publiek uiteindelijk toch wel de geweldige kwaliteiten van De Familie Bellamy weet te appreciëren.’’

UPSTAIRS DOWNSTAIRSEd&KeeleytVele jaren later zond KRO-NCRV de BBC-sequel uit, zich afspelend acht jaar na het origineel. Na twee seizoenen viel het doek: de concurrentie met Downton Abbey bleek te groot.

spin-off
Wist je trouwens dat er ook een tijdlang een spin-off van Upstairs Downstairs is uitgezonden? Thomas & Sarah heette die reeks en de serie vertelde over de lotgevallen van de voormalige chauffeur van de familie Bellamy, Thomas Watkins en zijn kersverse bruid, ex-kamermeisje Sarah nadat ze Eaton Place de rug toe hadden gekeerd. Overigens niét de NCRV, maar de KRO zond de serie uit vanaf 29 november 1980.
Het was de tijd van legendarische kostuumdrama’s als To Serve Them All My Days, The Onedin Line, Lillie Langtry en A Horseman Riding By. Toen werd er vooral in de studio gedraaid, pas veel later – eigenlijk vanaf The Jewel in the  Crown en Brideshead revisited– ging men steeds meer op locatie.

Vandaag de dag kun je Upstairs Downstairs nog regelmatig bekijken op ONS.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (3): Upstairs Downstairs".