RSS
  • McDonald and Dodds
  • The Bay
  • Vera SE09 SE10
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/07 2013

Nieuwe kans voor Britse tv-serie Upstairs Downstairs

Upstairs Downstairs [1] 11De oorspronkelijke Upstairs Downstairs van meet af aan in Nederland een daverend succes? Nou, niet helemáál hoor. (Copyright foto’s: NCRV, ITV Global).

De oorspronkelijke ITV-serie werd in het seizoen van 1973/1974 voor het eerst op de scherm gebracht en wist aanvankelijk nauwelijks 100.000 kijkers aan zich te binden. Dat was in een tijd dat we nog maar twee netten hadden, Nederland 1 en 2. Een absoluut kijkersdieptepunt toen!

Vandaar dat de NCRV, die de serie oorspronkelijk uitzond onder de moeilijke titel Tussen salon en souterrain, na zo’n aflevering of dertien de beslissing nam om ermee te stoppen en er een ander programma voor in de plaats te zetten. (Dertien afleveringen! Dat geduld zouden zender-managers vandaag de dag écht niet meer opbrengen, hoor. Zo’n serie verdwijnt dan meteen onder in een doos. )

Upstairs Downstairs [1] 09Onregelmatige uitzendtijden en concurrentie op het andere net (onder anderen van de Nederlandse dramaserie Een mens van goeden wil) hadden de eerste uitzending van Upstairs Downstairs parten gespeeld.

Echter, enkele jaren later in 1977  werd opnieuw een poging ondernomen de Nederlandse kijkers deelgenoot te laten maken van de lotgevallen van de familie Bellamy. De kijkcijfers liepen vervolgens op naar wel zo’n vijf miljoen per aflevering . Het gemiddelde waarderingscijfer was, volgens de NCRV-gids toen, constant hoog, ‘zo rond de 75’.

Upstairs-S5-S029Reden?
De serie kreeg een nieuwe makkelijkere in de mond liggende titel ‘’De familie Bellamy’’ en werd op een váste dag en een váste tijd uitgezonden, donderdagavond Nederland 2 om 21.35 uur

‘‘Men blijft er nu voor thuis,’’ vertelde Peter van Campen van NCRV’s afdeling Filmzaken in de NCRV-gids destijds. ‘‘Voor mij het bewijs dat het Nederlandse publiek uiteindelijk toch wel de geweldige kwaliteiten van De Familie Bellamy weet te appreciëren.’’

Bron: NCRV-gids 6 mei 1978.

UPSTAIRS DOWNSTAIRSEd&KeeleytDe remake, of beter sequel, van Upstairs Downstairs , zich afspelend acht jaar na het origineel, is weer elke zaterdag om 20.20 uur te zien op Nederland 2. Lees hier nog veel meer over de nieuwe reeks.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Nieuwe kans voor Britse tv-serie Upstairs Downstairs".