RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
15/08 2021

70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (1) Coronation Street

Op 2 oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Aanleiding voor een tijdelijke nieuwe rubriek op dit blog: 70 jaar Britse TV Toppers op de Nederlandse televisie. Oftewel: aandacht voor de meest legendarische Britse comedy- en dramaseries uit zeven decennia Nederlandse televisie. Engelands langstlopende soap Coronation Street bijt het spits af. (Copyright foto’s: ITV Studios)

De langstlopende soap uit de Britse tv-geschiedenis. Dat is Coronation Street, een soap á la Goede Tijden, Slechte Tijden en Thuis, zich afspelend in een straat in het fictieve Noord-Engelse Weatherfield. 

De serie, afkomstig van de Britse commerciële televisiezender ITV en liefdevol ‘Corrie’ genoemd, ging van start als reeks van dertien programma’s op 9 december 1960 en loopt dus al bijna 61 jaar. De namen van vaste straatbewoners als Elsie Tanner, Ken Barlow en Bet Lynch staan inmiddels voor altijd in het Britse collectieve geheugen gegrift. 

VARA en SBS6
De VARA zond Coronation Street hier twee keer achter elkaar uit, tussen 1967 en 1974 en daarna nog een keer kort midden jaren tachtig. SBS6 pakte de draad op in 2010. Maar tegenvallende kijkcijfers betekenden uiteindelijk toch het definitieve einde hier van Corrie.

Nederland 2 net in de lucht
Toen de VARA op 11 januari 1967 van start ging met Coronation Street was Nederland 2 (het vroegere NPO2) nog maar een paar jaar in de lucht. Nederland was wereldwijd het eerste niet-Engelstalige land dat de soap op het scherm bracht. En volgens het blad Televizier mocht de soap zich in die eerste maanden al gelijk in een grote populariteit verheugen. “Dat blijkt wel uit de fanmail die dagelijks in Televiziers brievenbus valt”, schreef journalist Rob Croese in een groot setverhaal dat werd opgevrolijkt door een foto waarop de bekendste personages enthousiast het blad doorbladeren.

Alledaagse belevenissen
Corrie sprak ongetwijfeld tot de verbeelding omdat we zo’n soap toen in Nederland nog niet kenden. Ja, we hadden Peyton Place bij de AVRO, maar een soap over ‘gewone’ mensen in een echte arbeidersstraat die dezelfde dagelijkse problemen als wijzelf tegenkwamen, dat was nog niet vertoond. “De bedoeling van Coronation Street was en is nog altijd de mensen te vermaken met alledaagse belevenissen van alledaagse mensen”, aldus producer Harry Kershaw destijds. Toen de arbeidersomroep in 1974 met de uitzendingen stopte onder meer “omdat de dramatische kwaliteit achteruit ging” werd haar dat niet in dank afgenomen. Het regende protesten en boze brieven.  

Willem Ruis
Halverwege de jaren tachtig keerde Coronation Street weer even terug. Nota bene VARA-coryfee Willem Ruis werd naar Manchester gevlogen om de kijkers en hemzelf door bardame Bet Lynch bij te laten praten over wat er in de tussenliggende dertien jaar allemaal was voorgevallen.

“Mijn moeder was een grote liefhebster van het programma” vertelde een trotse Willem Ruis aan de tap van de Rovers Return in de VARA gids. “Ze zou het geweldig hebben gevonden mij in Coronation Street te zien. Ik placht er dertien jaar geleden ook naar te kijken en ik kijk met spanning uit naar deze speciale aflevering. Ik zal me zelf wel missen in de rest van de serie!”

Het doek valt
Op 31 augustus viel uiteindelijk opnieuw het doek voor Corrie bij de publieke omroep. “Het aantal mensen dat naar de serie kijkt, is zo onder onze verwachtingen gebleken, dat wij helaas genoodzaakt zijn om te stoppen”, aldus Maurice Koopman, directeur VARA-televisie in VARA-gids nr 16 uit 1985. “Ik vrees dat de mooie gevoelens over Coronation Street (…) meer op legendevorming dan op werkelijkheid berusten, maar ook dat er sinds wij er in 1974 voor de eerste maal mee stopten er een aantal figuren zijn verdwenen, die destijds nogal aanspraken.”
Hij doelde ongetwijfeld op legendarische personages van het eerste uur als Ena Sharples, cafehouder Jack Walker en Elsie Tanner die inmiddels waren overleden of iets anders waren gaan doen. Toch blijft Coronation Street, zeker voor de oudere kijkers onder ons, zo’n serie die je niet gauw vergeet en die weer gelijk allerlei nostalgische en warme gevoelens  oproept.

Welke herinneringen heeft ú aan Coronation Street? Plaats uw reactie onder… ‘reactie’.

Bekijk hieronder de originele theme tune.

Bronnen: VARA gids, Televizier, etc.

Deel dit artikel...





  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (1) Coronation Street".