RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/03 2013

‘Captain Peacock’ overleden

Captain peacockIn Groot-Brittannië is afgelopen zaterdag acteur Frank Thornton overleden. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als de gedistingeerde en vrij strenge Captain Peacock, afdelingschef van het warenhuis Grace Brothers uit de klassieke BBC-comedy Are You Being Served?
Thornton, die ook jarenlang meespeelde in de Roy Clarke-comedy Last of the Summer Wine, is 92 jaar geworden.
(Copyright foto: BBC, Nostalgienet)

Raskomiek Frank Thornton gaf gestalte aan de opgeblazen Captain Stephen Peacock die de leiding had over de afdeling dames-en herenkleding. Jarenlang was hij degene die riep: Mister Humphries are you free? indien er een klant moest worden geholpen.

Verzekeringsagent
Thornton begon ooit als verzekeringsagent en werd toen opgeroepen voor militaire dienst in 1943. ‘‘Met dit geluk dat toen ik mijn pilotenopleiding bij de RAF voltooid had, de oorlog ook was afgelopen’’ vertelde hij aan journalist John Wories in ‘Elseviers Magazine’ van 24 december 1983. ‘In 1941 speelde ik met mijn vrouw Shakespeare. Dat hebben we na de oorlog nog lang voortgezet.’’ Thornton speelde in zijn lange toneelcarriere onder anderen samen met Spike Milligan, Wendy Craig, Tommy Cooper en Robert Lindsay.

Miljonair
‘‘Natuurlijk ben ik blij met het succes van de serie (Are you being served? – red), die nu al zo lang duurt,’’ vervolgde Thornton in hetzelfde interview. ‘‘Mogelijk heeft de bekendheid er voor gezorgd dat ik wat minder gevraagd wordt voor andere tv-series. Daar heb ik wel begrip voor. Het succes levert wel hel veel toneelrollen op, zowel in Engeland als Australië, plus het nodige commerciële werk. Als ‘Are you being served‘ ooit in Amerika was uitgezonden zou ik na zes jaar miljonair geweest zijn.’’. Thornton zei tegen de journalist dat hij het als een compliment beschouwde dat hij diens Engels zo mooi vond.

Andere rollen
Na Are You Being Served? was Thornton nog te zien in de sequel Grace &Favour, The Upper Hand, en natuurlijk Last of the Summer Wine. Maar Grace Brothers bleef favoriet: ”Het was ontzettend leuk om te doen, omdat we het allemaal zo goed met elkaar konden vinden,” zei hij in 2010 tegen een verslaggever van de Radio Times. ”En dat straalt uit naar de kijker. Je kan geen ensemble comedy doen met mensen die je niét aardig vindt.”

Waar te zien?
NostalgieNet zendt momenteel iedere zondag om 20.00 uur de comedyserie Are You Being Served? uit. Die zender  is te zien via de digitale tv-pakketten van o.a. Ziggo (kanaal 150), UPC (kanaal 312), Delta (kanaal 120), KPN (kanaal 174), Glashart Media (kanaal 377) en CaiWay (kanaal 117).

Meer over het overlijden van Frank Thornton is hier te lezen.

Bronnen o.a.: ‘‘Hello Hilversum, mr. Humphries is free’’ door John Wories uit Elseviers Magazine, 24 december 1983, TeleVizier, Radio Times etc.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "‘Captain Peacock’ overleden".