RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
6/10 2011

Eerbetoon aan David Croft op BBC TWO

686558-in-memoriamZaterdagavond wijdt de zender BBC TWO een groot gedeelte van de avond aan de onlangs overleden schrijver, regisseur en producer David Croft (89). Samen met partners Jeremy Lloyd en Jimmy Perry bedacht hij klassiekers als Dad’s Army (Daar komen de schutters), Are You Being Served? (Wordt u al geholpen?), Hi-de-Hi!, It Ain’t Half Hot Mum (Oh moeder wat is het heet) en Oh, Dr. Beeching. Croft was ook de grote man achter ‘Allo ‘Allo en You Rang My Lord? (Copyright foto: BBC)

De avond gaat van start om 20.20 uur met een tien minuten-durende hommage aan de Britse comedy-gigant. Vrienden en collega’s praten over zijn unieke talent en werkwijze. Vanaf 20.30 uur zijn er  afleveringen te zien van ‘Allo ‘Allo (The Geneva Express uit 1989), Are You Being Served? (Mrs. Slocombe Expects uit 1977 om 21.o0 uur) en Dad’s Army (The Face on the Poster uit 1975 om 21.30 uur).

Croft schreef zijn succes toe aan het feit dat hij in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw lange tijd sketches produceerde en regisseerde voor theater en de Londense West End. ‘De schouwburg is een prima leerschool, omdat je altijd met publiek hebt te maken. Als er niet wordt gelachen, weet je dat je fout zit.’

Ver achter in de zeventig was hij toen ik ‘m voor De Morgen in 2000 opzocht in zijn huisje in Noord-Londen om te vragen naar het geheim van zijn succes. ‘Comedy moet je niet teveel analyseren,’ bromde hij. ‘want dan maak je het kapot. Iets is grappig of niet.’

Aanleiding voor onze ontmoeting was de zoveelste herhaling op de Vlaamse televisie van Oh, Doctor Beeching, de hilarische comedy rond de excentrieke en wereldvreemde bewoners op een landelijk stationnetje in Engels niemandsland. Net als in Hi-de-Hi! en You Rang, My Lord? tekenden oude David Croft-getrouwen Su Pollard, Paul Shane en Jeffrey Holland voor de hoofdrollen. De serie werd in Nederland door de TROS uitgezonden, net als al die andere Croft-succesnummers  Are You Being Served?, Hi-de-Hi!, It ain’t Half Hot Mum, You Rang My Lord en natuurlijk Allo ‘Allo.

paplepel
Croft kreeg het toneelvak met de paplepel binnen. Vader was de jaren dertig radioster Reginald Sharland en moeder, Annie Croft, een echte musicalvedette. Samen traden ze op langs alle grote schouwburgen en de kleine David mocht tijdens uiterst aangename herfst- en kerstvakanties mee op tournee. Op een bepaald moment kwam hij bij de Britse commerciële zender Tyne Tees terecht. Daar ontmoette Croft tientallen acteurs en actrices die hij later ging gebruiken in zijn tv-producties. Mollie Sugden (Mrs. Slocombe) bijvoorbeeld en Bill Pertwee (blokhoofd William Hodges uit Dad’s Army).

Touwtjes
Ergens begin jaren zestig kwam hij in dienst bij de BBC. Toen een live-verbinding tussen Blackpool en Londen in de soep liep, nam Croft bewust de beslissing zowel schrijver, producer als regisseur te worden. Gedurende de rest van zijn carriere hield hij strak alle touwtjes in handen.

Kassuccessen
Na het fenomenale succes van Dad’s Army, dat hij met Jim Perry bedacht (geïnspireerd op hun eigen ervaringen met het Engelse thuisleger in de Tweede Wereldoorlog), volgden de kassuccessen Are You Being Served?, It Ain’t Half Hot Mum, Hi-de-Hi en Young Rang My Lord? (met Perry) en ‘Allo ‘Allo (met Lloyd). Oh, Doctor Beeching zette hij weer op met Richard Spendlove.

The Queen
Croft onthulde me dat hij al sinds november 1997 een nieuw bedenksel op de plank had liggen: Here Comes the Queen. Deze nieuwe sitcom speelde zich af in een fictief land achter het voormalige Ijzeren Gordijn, waar het volk sinds kort aan een referendum mee mocht doen. Twee verre Engelse familieleden worden verzocht naar het land terug te keren. Doldwaze ontwikkelingen zouden volgen. Helaas wilde de BBC er niet meer aan.

Ouderwetse humor
‘‘Critici verwijten me weleens dat ik ouderwetse humor maak,’’ vertelde Croft me. ‘‘Maar humor verandert niet. Er bestaat niets zoiets als ‘modieuze humor’. Iets is grappig of niet. Je kunt oude grappen wel in een nieuw jasje steken.’’

Reacties
”De vlag hangt vanavond halfstok in Walmington-on-Sea” schreef Mark Gatiss (Nighty Night, Sherlock) op Twitter. ”Vaarwel voor de Grote David Croft”.  “RIP David Croft’ aldus Jack Dee.

Croft werd 89 jaar. Zie hier het BBC-nieuwsbericht.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Eerbetoon aan David Croft op BBC TWO".