RSS
  • McDonald and Dodds
  • The Bay
  • Vera SE09 SE10
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
30/08 2012

Doctor Who een griezel?

CopyrightVeronicaDr. Who een griezel? Dat kopte het Veronica-blad op 8 mei 1976 naar aanleiding van klachten van sommige Nederlandse ouders dat er in de Britse scifi-serie te veel geweld werd gebruikt. Ruim zesendertig later is het bijna niet vóór te stellen dat ouders de serie ‘te wreed en te angstaanjagend vonden voor de kinderen, die een half uur later in hun bed lagen’. (Copyright foto’s: BBC, Veronica Magazine)

‘Wie is er bang voor Dr. Who?’ vroeg Veronica zich af in de commentaarrubriek en het begeleidende artikel verderop in de gids. De televisiegids interviewde acteur Tom Baker, die gestalte gaf aan de vierde incarnatie van Dr. Who, destijds één keer in de twee weken (!) uitgezonden op de vroege maandagavond bij de TROS-tv. Het blad confronteerde de acteur met de vele klachten die in Nederland binnenkwamen over Dr. Who.

CopyrightVeronicaBeminnelijk figuur
Baker zei er het volgende over: ‘‘Die klachten komen ongetwijfeld van volwassenen. Kinderen zul je daar nooit over horen. Die vinden het schitterend. Kinderen vinden mij als Dr. Who een idool. Ze behandelen me als een vriend. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die bang was voor Dr. Who. Ze praten met me alsof ze me hun hele leven al kennen. De Doctor is een beminnelijk figuur, die nooit zijn vuisten gebruikt, die nooit schopt of schiet. En hij zou zeer zeker nooit een kind angst aanjagen.’’

Mythische betekenis
Ach, wat een toestanden toen. We spraken erover op school met vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen mochten wel gewoon kijken, anderen niet. Doctor Who kreeg voor mijn daardoor generatie bijna een mythische betekenis. En hij had natuurlijk ook zijn uiterlijk mee. Met zijn grote krullenbol, witte tanden en meterslange sjaal sprak de Britse sf-held enorm tot je kinderlijke verbeelding.

Discussies
De TROS werd destijds overstelpt met boze brieven en telefoontjes van ongeruste ouders die, zodra de doordringende synthesizer-leader begon te lopen, de knop omdraaiden. Er volgde discussies in praatprogramma’s, waartoe Baker naar Hilversum werd overgevlogen om de BBC-serie te verdedigen in Tros Aktua.

De Doctor werd uiteindelijk terug op de boot naar Engeland gezet om tien jaar later in de veel jongere en zachtaardigere gedaante van Peter Davison weer welkom te worden geheten. Uiteindelijk verdween ie toch weer van de buis.

Doctor WhoNieuwe kans
Na de succesvolle wederopstanding in 2005 bij de BBC gaf de VARA de ‘good old Doctor’ een nieuwe kans, eerst in de vooravond en vervolgens in de middag. Maar Christopher Eccleston en David Tennant slaagden er niet in voldoende kijkers te trekken. Ach, de meeste mensen hebben ook allemaal gewoon BBC in hun kabelpakket tegenwoordig en kijken liever rechtstreeks.

CopyrightBBCNieuw seizoen
En op diezelfde BBC ONE gaat zaterdag 1 september weer een nieuw seizoen in premiere. Natuurlijk met in de hoofdrol Matt Smith, de jongste Doctor ooit en nog niet eens gebóren toen ‘mijn’ Doctor spreekuur hield.  Wat mij betreft zijn de nieuwe afleveringen net iets te groot opgezet. De makers proberen week in week uit een soort ‘blockbuster’-achtige televisiefilm af te leveren, waardoor de diepgang enigszins verloren gaat.

Te zien?
Doctor Who is elke zaterdag rond 20.30 uur te zien op BBC ONE, regelmatig op BBC THREE en op BBC Entertainment.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Doctor Who een griezel?".