RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
1/09 2021

70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (4): Doctor Who

CopyrightVeronicaDr. Who een griezel? Dat kopte het Veronica-blad op 8 mei 1976 naar aanleiding van klachten van sommige Nederlandse ouders dat er in de Britse scifi-serie teveel geweld werd gebruikt. Ruim vijftig later is het bijna niet vóór te stellen dat ouders de serie ‘te wreed en te angstaanjagend vonden voor de kinderen, die een half uur later in hun bed lagen’. (Copyright foto’s: BBC, Veronica Magazine)

‘Wie is er bang voor Dr. Who?’ vroeg Veronica zich af in de commentaarrubriek en het begeleidende artikel verderop in de gids. De televisiegids interviewde acteur Tom Baker, die gestalte gaf aan de vierde incarnatie van Dr. Who, destijds één keer in de twee weken (!) uitgezonden op de vroege maandagavond bij de TROS-tv. Het blad confronteerde de acteur met de vele klachten die in Nederland binnenkwamen over Dr. Who.

CopyrightVeronicaBeminnelijk figuur
Baker zei er het volgende over: ‘‘Die klachten komen ongetwijfeld van volwassenen. Kinderen zul je daar nooit over horen. Die vinden het schitterend. Kinderen vinden mij als Dr. Who een idool. Ze behandelen me als een vriend. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die bang was voor Dr. Who. Ze praten met me alsof ze me hun hele leven al kennen. De Doctor is een beminnelijk figuur, die nooit zijn vuisten gebruikt, die nooit schopt of schiet. En hij zou zeer zeker nooit een kind angst aanjagen.’’

Mythische betekenis
Ach, wat een toestanden toen. We spraken erover op school met vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen mochten wel  kijken, anderen niet. Doctor Who kreeg voor mijn generatie  daardoor bijna een mythische betekenis. En Baker had natuurlijk ook zijn uiterlijk mee. Met zijn grote krullenbol, witte tanden en meterslange sjaal sprak de Britse sf-held enorm tot je kinderlijke verbeelding.

Discussies
De TROS werd destijds overstelpt met boze brieven en telefoontjes van ongeruste ouders die, zodra de doordringende synthesizer-leader begon te lopen, de knop omdraaiden. Er volgden discussies in praatprogramma’s, waartoe Baker naar Hilversum werd overgevlogen om de BBC-serie te verdedigen in bijvoorbeeld Tros Aktua.

De Doctor werd uiteindelijk terug op de boot naar Engeland gezet om tien jaar later in de veel jongere en zachtaardigere gedaante van Peter Davison weer welkom te worden geheten. Uiteindelijk verdween ie toch weer van de buis.

Doctor WhoNieuwe kans
Na de succesvolle wederopstanding in 2005 bij de BBC gaf de VARA de ‘good old Doctor’ een nieuwe kans, eerst in de vooravond en vervolgens in de middag. Maar Christopher Eccleston en David Tennant slaagden er niet in voldoende kijkers te trekken. Niet verwonderlijk: iedereen kan de nieuwe avonturen van Who en consorten gewoon meteen volgen via de BBC.

 

Deel dit artikel...





  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "70 jaar Britse tv-toppers op de Nederlandse tv (4): Doctor Who".