RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/05 2011

‘Dr. Watson’ uit Jeremy Brett-tijdperk overleden

Sherlock Holmes_EdwardHardwickeOp 78-jarige leeftijd is afgelopen maandag acteur Edward Hardwicke overleden. Hij is bij ons vooral bekend als de acteur die de rol van Dr. John Watson speelde in de succesvolle Sherlock Holmes-verfilmingen uit de jaren tachtig met Jeremy Brett. (Copyright foto’s: ITV Global)

Hardwicke nam die rol in 1986 over van acteur David Burke, die na twee seizoenen verstek moest laten gaan wegens theaterverplichtingen. Zonder de acteerprestatie van Hardwicke als Dr. Watson zou de Holmes van Brett nooit zo goed uit de verf zijn gekomen. En ‘Dr. Watson’ kon zijn onderkoeld komisch talent eindelijk eens kwijt. Zelden werd Hardwicke gevraagd voor komische rollen terwijl juist daar zijn grote liefde lag. Vandaar zijn geslaagde poging Watson een komische noot te geven.

Sherlock HolmesSerie4Holmes voor elke generatie
Ik sprak de acteur telefonisch in 1998 voor de kranten van de Brabant Pers toen de NCRV drie Sherlock Holmes-films als nachtfilm programmeerde. ”Het bijzonder aan Sherlock Holmes is dat elke generatie zijn eigen Holmes voorbrengt, net als Hamlet,” vertelde Hardwicke toen. ”Jeremy was de Holmes van de jaren tachtig: de neurotische¬† complexe kanten van dat era. Hij gaf de speurder iets Edwardiaans: speelde ‘m vrij overdreven en vol schwung. Ik durf te zeggen dat Jeremy net iets verder ging dan auteur Conan Doyle bedoeld heeft.’

Sherlock-General-002voorspellende blik
Hardwicke, die ook te zien was in de originele Colditz, gaf in 1998 blijk van een voorspellende blik. ‘Ik verwacht binnenkort ergens een nieuwe Holmes,’ zo zei hij. ‘Geen idee hoe die eruitzal gaan zien. Maar Holmes is gewoon onsterfelijk.’
Sindsdien hebben we o.a. Sherlock Holmes met Robert Downey Jr en Benedict Cumberbatch voorbij zien komen. Een tweede BBC-serie met Cumberbatch als eigentijdse Sherlock en Martin Freeman als John Watson is zojuist in productie gegaan.

Meer over de overleden acteur Edward Hardwicke lees je hier.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "‘Dr. Watson’ uit Jeremy Brett-tijdperk overleden".