RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
19/12 2010

Dramaserie uit het jaar nul

THE NATIVITYHet kerstverhaal als dagelijkse soap? Dat belooft The Nativity, een vierdelige dramaserie uit de pen van EastEnders-scenarist Tony Jordan uit het jaar nul. (Copyright foto’s: BBC)

Te zien: Maandag 20 tot en met donderdag 24 december, 20.00 uur BBC ONE

Waar gaat het over: The Nativity behoeft natuurlijk nauwelijks introductie. Het kerstverhaal over de geboorte van Jezus Christus is een van de beroemdste, zo niet de beroemdste vertelling ter wereld. The Nativity gaat van start met de voorbereidingen voor het huwelijk tussen timmerman Joseph en Mary. Uiteindelijke plaats van bestemming, je raadt het al: een stal in Bethlehem.

Het idee erachter volgens schrijver Tony Jordan: ‘Ik wilde een tv-serie over het kerstverhaal maken die mijn vrienden in de kroeg óók zouden willen bekijken. Vroegere televisiebewerkingen van het kerstverhaal deden de hoofdpersonages nauwelijks recht. Ik hoop dat we nu eindelijk eens kunnen laten zien hoe Jozef werkelijk reageerde toen Maria hem vertelde dat zij zwanger was.’

Wie doen er in mee: De Canadese actrice Tatiana Maslany speelt de rol van tiener Mary, die van de engel Gabriel hoort dat zij de nieuwe Messias zal baren. Andrew Buchan, als haar toekomstige echtgenoot Joseph, ken je onder anderen van The Fixer (te zien geweest op de VRT) en Cranford (vanaf 27 december bij de NCRV op Nederland 2). Onlangs nam de acteur ook opnieuw de hoofdrol voor zijn rekening in het Victoriaanse gerechtsdrama Garrow’s Law, eveneens op BBC ONE.

Let ook even op: Inspector Wycliffe‘s Jack Shepherd als wijze man Melchior. The Thick of It‘s Peter Capaldi als Balthazar. En de nieuwe inspecteur John Barnaby uit Midsomer Murders, acteur Neil Dudgeon, als Joachim.

Ook aardig om te weten: Er ging meer dan vijf jaar voorbereidingstijd aan The Nativity vooraf. Jordan sprak met wetenschappers van NASA om erachter te komen hoe de stand van de sterren in die tijd waarschijnlijk was, zodat de drie wijzen in staat waren de ster van Bethlehem te volgen. De serie werd opgenomen in de woestijn van Marokko. Twee pasgeboren babytjes spelen het kerstkindje.

Waarom kijken: Jordan vertelt het verhaal vanuit drie verschillende oogpunten: de drie wijzen op weg naar Bethlehem, een herder die zijn geloof in God dreigt te verliezen en de enigszins wankele liefdesrelatie tussen Mary en Joseph.

Uitdaging: Het merendeel van de acteurs en actrices is zó bekend van andere tv-rollen dat het wel even wennen is om hen te zien als hoofdpersonages uit het klassiek bijbelverhaal

Toch kijken want: Tony Jordan heeft zijn sporen reeds verdiend met Hustle, EastEnders, Life on Mars en andere series. Een eerdere dramaserie van de BBC over het Paasverhaal, The Passion uitgezonden door de NCRV in het voorjaar van 2009, kon de Britse critici zeer bekoren. TV Times noemt The Nativity ‘gritty but inspiring‘.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Dramaserie uit het jaar nul".