RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
21/01 2016

Vóór Mr. Robot was er… Killer Net

Mr Robot-Copyright VPROWoensdagavond ging bij de VPRO op NPO3 de geweldige nieuwe Amerikaanse dramaserie Mr. Robot in première over een jonge computertechnicus die lid wordt van een hackersteam. Hoogst actueel gezien de laatste zorgwekkende ontwikkelingen over hackers en het internet. Maar… Mr Robot is niet de eerste serie die de kijker wijst op de gevaren van het internet. Dat deed achttien jaar geleden misdaadschrijfster Lynda La Plante al in de ,,vergeten’’ Britse thrillerserie Killer Net. (Copyright foto’s: ITV Global, Peter Kramer/USA Network).

Killer Net_Copyright ITV GlobalWat was Killer Net ook alweer?

De serie Killer Net vertelt over de wat naïeve en wereldvreemde student psychologie Scott Miller die geheel wordt opgezogen door het interactieve computerspel Killer Net; een fictief spel dat de deelnemers oproept tot het plegen van de perfecte moord. Wanneer hij gedumpt wordt door zijn vriendin Charlie zoekt hij troost in Killer Net, niet veel later wordt Charlie vermoord aangetroffen en uiteraard komt Scott dan al snel als een van de verdachten uit de bus…


Killer Net_Copyright ITV GlobalRollen?

De hoofdrol in Killer Net werd gespeeld door Tam Williams, zoon van Simon Williams die in de jaren zeventig de rol van James Bellamy voor zijn rekening nam in Upstairs Downstairs. Van Tam hebben we eigenlijk sindsdien niet veel meer gehoord, behalve misschien vrij recent dan in de James Bond-film Spectre waarin hij het vriendje speelde van Moneypenny.

Killer Net_Copyright ITV GlobalOpmerkelijk in Killer Net was ook het optreden van Jason Orange, voormalig Take That-bandlid, als DJ Brent Moyer. Verder deden o.a. Paul Bettany, Emily Woof en Footballers Wives’ Zoe Lucker mee.


Killer Net_Copyright ITV GlobalPiepjonge Lee

Ook een piepjonge Lee Ingleby (sergeant Bacchus uit Inspector George Gently) maakte zijn opwachting in Killer Net. Op de foto is te zien hoe zijn personage Gordon een pak slaag krijgt van Jason Orange!

Inspiratie?

La Plante, auteur van Prime Suspect, The Commander en Trial and Retribution, werd op het idee voor Killer Net gebracht door een bevriende Amerikaanse toneelschrijver. Die had haar voorgesteld aan een moeder, wiens 12-jarige dochter op een internetchatlijn was benaderd door een man van 55 die zich uitgaf voor een tiener. La Plante wilde de kijker met vooruitziende blik wijzen op de vele gevaren van het internet.

Mr Robot
Túúrlijk Mr Robot, een techothrillerserie over een jonge computertechnicus die ‘s nachts als hacker actief is, heeft een totáál andere opzet en het is een heel ánder verhaal. Maar toch was Killer Net een van de eerste dramaseries die de kijker wees op de complexiteit van het internet, destijds nog maar net voor grote groepen in gebruik. Intussen blijft de (virtuele) wereld tv-makers inspireren. Channel Four werkt bijvoorbeeld momenteel samen met Netflix aan de reeks Kiss Me First over een 17-jarig meisje dat geobsedeerd raakt door het online game Agora. Naar verluidt zal die reeks later dit jaar in productie gaan.


Killer Net_Copyright ITV GlobalHoe werd Killer Net overigens destijds ontvangen?

Ofschoon La Plante’s gebruikelijke grondige researchwerk van alle kanten werd geprezen, werden de hoofdpersonages maar ongeloofwaardig geacht. Op imdb scoort Killer Net een magere 6,7. Ik ga de reeks gauw herbekijken en zal je op dit blog absoluut weer verslag doen van mijn bevindingen.

Uitgezonden?

In Groot-Brittannië werd Killer Net door Channel Four op de buis gebacht. Nederland volgde in augustus 1999 (op Net5). In Vlaanderen was de reeks op Canvas te zien in het voorjaar van 1999 en in juni 2001.

Bekijk hieronder enkele fragmenten, samengesteld door een fan van Jason Orange.

Te zien?

Killer Net is in 2011 op dvd verschenen bij uitgeverij Just Entertainment. Mr. Robot wordt elke woensdag om 22.25 uur uitgezonden op NPO3, de herhaling is op zaterdagnacht op dezelfde zender.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Vóór Mr. Robot was er… Killer Net".