RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
4/09 2011

Kijk, daar heb je Corrie weer!

Coro2006Sign[c]Rokende schoorstenen, een poes op een muurtje en de groene gevel van het traditionele drankhol The Rovers Inn. SBS6 heet de middagkijker vanaf maandag weer elke werkdag welkom in het op en top Engelse Coronation Street. (Copyright foto’s: ITV Global)

Wat is Coronation Street?

Een Brits tv-monument, dat al meer dan 50 jaar op de Britse commerciële zender ITV wordt uitgezonden. Dat is Coronation Street, Engelands langstlopende soap over een typisch Noord-Engelse volksbuurt. In Engeland is ‘Corrie’ zoals de soap daar in de volksmond heet, al vijf decennia een publiekstrekker van jewelste. Granada Television begon ermee in december 1960 met twee afleveringen in de week. Inmiddels is de uitzendfrequentie opgeschroefd naar vijf afleveringen per week, waarvan twee op de vaste vrijdagavond.

Coro2004Ep5892CillaSchmeichelLesBath[a]Om wie gaat het in Coronation Street?

De soap draait om de belevenissen van de straatbewoners uit het fictieve Noord-Engelse Weatherfield. Vroegere bewoners waren Elsie Tanner (Pat Phoenix), Hilda Ogden (Jean Alexander) en feeks Ena Sharples (Violet Carson). Van de oorspronkelijke cast is alleen nog William Roache over. Hij geeft al meer dan vijftig jaar gestalte aan Ken Berlow. SBS6 pakt de draad op van seizoen 42 met aflevering 5162.

Coro2005Ep5938BethAudreySarahGailSchool[a]Wie bedacht dat allemaal?
Het idee voor ‘een soap voor de werkman’ kwam van Tony Warren. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag vorig jaar, is er zelfs een apart tv-drama gemaakt over de moeizame totstandkoming van de soap. Nota bene de (concurrent) BBC produceerde de eenmalige tv-film The Road to Coronation Street. Hierin speelden bekende acteurs mee zoals Celia Imrie (als Doris Speed), Jessie Wallace (als Pat Phoenix), Jane Horrocks (als Maraget Morris) en Lynda Baron (als Violet Carson).

Nederlandse uitzendgeschiedenis
De VARA zond de serie uit tussen 11 januari 1967 en 31 augustus 1974. Toen de arbeidersomroep met de uitzendingen stopte werd haar dat niet in dank afgenomen. Halverwege de jaren tachtig heeft de omroep nog eens een poging gedaan de serie opnieuw leven in te blazen, maar dat bleek geen succes. SBS6 liet Nederlandse kijkers in januari 2010 uiteindelijk opnieuw kennismaken met het opgepoetste straatje, telkens om zeven uur ‘s ochtends en om 14.45 uur ‘s middag. Halverwege het voorjaar verdween de reeks weer van de buis. Bij de start van het nieuwe winterseizoen is Coronation Street nu weer terug.

Coro2004Ep5694KarenTracyShoe[c]Nog veel meer
Nog meer over Corrie vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Coronation_Street En om even precies te weten waar we zitten in de soaphistorie is deze link vast handig: http://www.tv.com/shows/coronation-street/mon-26-nov-2001-592861/

Wanneer te zien?
Elke werkdag rond de klok van 13.10 uur op SBS6.

Bekijk hier de legendarische leader (courtesy of YouTube) :


Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Kijk, daar heb je Corrie weer!".