RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
22/12 2019

Best of Britain this Christmas and New Year…10 om te zien DRAMA

Ho, ho, ho! Je hoeft écht niet verder te surfen! Hier vind je het complete overzicht aan Britse dramaseries, miniseries en specials deze kerst-en nieuwjaarsperiode. Merry Christmas and…Happy viewing! (Copyright foto’s: FX Networks, Leopard Pictures, BBC Studios, All3Media, Ecosse Films, ITV Studios, NPO etc)

 

A CHRISTMAS CAROL
In een notendop: Ongewoon duistere en grimmige verfilming van het beroemde Charles Dickensverhaal in drie delen op drie opeenvolgende avonden. Met Guy Pearce als Scrooge, Stephen Graham als Scrooge’s overleden zakenpartner Jacob Marley en Andy Serkis als de Ghost of Christmas Past.
Kijken want: Van de schrijver van Peaky Blinders.
Opmerkelijk: Het verhaal van A Christmas Carol is actueler dan ooit. Zelden was het verschil tussen rijk en arm in Groot-Brittannië zo groot als nu. Deze nieuwe fantasy-dramaserie zal heel wat Dickens-puristen een ongemakkelijk gevoel bezorgen. Er zit de nodige seks in en het gevloek is niet van de lucht. ‘Géén gemakkelijke kost,’ aldus de Britse recensenten. ‘Raw and rough’.
Word of warning: Niet geschikt voor jonge kinderen
Te zien: Zondag 22 december 22.00 uur BBC ONE. Deel 2 volgt op maandag 23 december 2019 om 22.05 uur. Het slot wordt op Kerstavond uitgezonden, om 22.00 uur opnieuw op BBC ONE.
Voor de Vlaamse kijkers: Vanaf maandag 23 december is de reeks ook op Caz te bekijken.

 

WORZEL GUMMIDGE
In een notendop: Mackenzie Crook laat Barbara Euphan Todds legendarische vogelverschrikker Worzel Gummidghe opnieuw tot leven komen in een eigentijdse miniserie voor het hele gezin. De gebeurtenissen spelen zich af in het fictieve plaatsje Scatterbrook waar stadskinderen John en Susan een wel heel ongewone nieuwe vriendschap sluiten… met een man van stro!
Kijken want: Worzel Gummidge behoort samen met o.a. Beertje Paddington, Catweazle en Black Beauty tot de bekendste klassieke Engelse kinderhelden.
Opvallend: Mackenzie Crook, die we vooral kennen als nerd Gareth uit The Office, neemt niet alleen de titelrol voor zijn rekening. Hij tekent ook voor de regie én het scenario. Verder doen o.a. Harry Potter’s Zoë Wanamaker, Rosie Cavaliero en Steve Pemberton mee. Sir Michael Palin speelt de rol van de Green Man.
Word of warning: Ben benieuwd hoeveel tere kinderzieltjes ’s nachts niet kunnen slapen door het beeld van Worzels griezelig lange vingers!
Deel 1 is te zien: Tweede Kerstdag donderdag 26 december 2019, 19.20 uur BBC ONE
Deel 2 volgt: Vrijdag 27 december 21.00 uur BBC ONE

 

A CONFESSION
In een notendop: Waargebeurd zesdelig misdaaddrama van Jeff Pope over het politieonderzoek naar de moord op twee jonge vrouwen uit Swindon. Met Sherlock’s Martin Freeman als inspecteur Steve Fulchard en Downton Abbey’s Siobhan Finneran als de moeder van een van de meisjes.
Kijken want: Het drama ontvouwt zich in twee gedeelten. De eerste drie afleveringen voelen aan als een thriller, waarbij politieman Steve Fulchard alles in het werk stelt om een vermist meisje terug te vinden. De laatste drie afleveringen concentreren zich op de nasleep van de arrestatie: wat de gebeurtennissen allemaal teweegbrengen bij de politieman en de familie van de slachtoffers.
Opvallend: Zelden gaat een politiedrama zo dicht onder je huid zitten. Geweldig geacteerd door Martin Freeman, Imelda Staunton, Joe Absolom en Siobhan Finneran.
Te zien: Vanaf zaterdag 28 december in dubbele afleveringen om 20.35 uur op Canvas.
Nota bene: A Confession is ook te bekijken via NPO Start Plus en zal later worden uitgezonden op de reguliere NPO-zenders.

 A VERY ENGLISH SCANDAL
In een notendop:
Hugh Grant en Ben Whishaw spelen de sterren van de roze hemel in deze driedelige met een Emmy onderscheiden miniserie over de Britse politicus Jeremy Thorpe. Hij viel in de jaren zestig dramatisch van zijn voetstuk toen zijn affaire met de stalknecht Norman aan het licht kwam.
Kijken want: Een complex verhaal over verboden liefde en hebzucht dat zijn weerga niet kent. Komisch, luchtig en vooral dramatisch.
Opvallend: Van de schrijver van Queer as Folk, Doctor Who en Cucumber/Banana.
Trouwens: Hoofdrolspeler Hugh Grant neemt op maandag 23 december om 22.00 uur BBC TWO-kijkers mee langs de hoogte -én dieptepunten uit zijn carrière in de documentaire Hugh Grant: A Life On Screen. Collega’s als Andie MacDowell, Richard Curtis, Sandra Bullock, Colin Firth en Nicholas Hoult onthullen enkele sappige details over de acteur.
A Very English Scandal’ is te zien: Vanaf zaterdag 28 december 22.40 uur NPO2, deel 2 en 3 volgen zondag 29 en maandag 30 december, om respectievelijk 22.50 uur en 22.45 uur.

DETECTIVE VAN DER VALK
In een notendop:
Nieuwe Britse misdaadserie over de ietwat narrige en solistische Amsterdamse speurneus Piet van der Valk, een creatie van de Brit Nicolas Freeling en ooit op legendarische wijze vertolkt door Barry Foster (zie trailer hieronder). Nu in een nieuw eigentijds jasje gegoten met o.a. Marc Warren en Maimie McCoy.
Kijken want: Eindelijk eens een buitenlandse misdaadserie waarin Amsterdam niet enkel als prostitutie-hoofdstad wordt geportretteerd. De stad is prachtig neergezet met oog voor al het moois dat cultureel Amsterdam heeft te bieden.
En ook: Talloze Nederlandse acteurs en actrices duiken op in gastrollen.
Opvallend: KRO-NCRV loopt voorop met de nieuwe Van Der Valk-serie want ITV moet ‘m nog uitzenden. Voorlopig is enkel de eerste aflevering te zien, Love in Amsterdam.
Te zien: Nieuwjaarsdag woensdag 1 januari 2020, 20.25 uur NPO1

THE TRIAL OF CHRISTINE KEELER
In een notendop: Grootsopgezette dramaserie over Christine Keeler, het Brits model dat grote internationale bekendheid verwierf door de zogeheten Profumo-affaire. John Profumo was begin jaren zestig de Britse Minister van Defensie. Keeler en Profumo hadden kort een relatie en naar later bleek had ze zich tegelijkertijd ook opgehouden met Jevgeni Ivanov, de militair attaché van de Russische ambassade. Het was een zaak die de Britse regering behoorlijk in verlegenheid bracht en uiteindelijk leidde tot de verkiezingsnederlaag van de Conservatieve premier Harold Macmillan.
Kijken want: Amanda Coe’s zesdelige dramaserie belooft een frisse kijk op een van de grootste politieke affaires uit de twintigste eeuw. Grantchester’s James Norton, Sophie Cookson, The Crown’s Ben Miles, Ellie Bamber en Emilia Fox (Silent Witness) spelen de belangrijkste rollen.
Eerste aflevering te zien op: Zondag 29 december 2019, 22.00 uur
Aflevering twee: Maandag 30 december 2019, 22.00 uur (onder voorbehoud)
Daarna: De resterende afleveringen worden vanaf 5 januari 2020 elke zondag om 22.00 uur uitgezonden op BBC ONE.

DOCTOR WHO
In een notendop:The name is The Doctor… THE Doctor’. Jodie Whittaker hervat haar rol als de door tijd en ruimte vliegende Timelady Doctor Who. Tien splinternieuwe afleveringen staan op het programma, waaronder de openingsaflevering ‘Spyfall’ boordevol subtiele verwijzingen naar James Bond.
Kijken want: Stephen Fry en Lenny Henry duiken op in gastrollen en natuurlijk zijn ook companions Bradley Walsh, Mandip Gill and Tosin Cole weer van de partij.
Te zien: Nieuwsjaarsdag woensdag 1 januari 2020, 19.55 uur BBC ONE
Herkansing: Vrijdag 3 januari 2020, ’s nachts om 05.30 uur BBC ONE
Daarna: De resterende afleveringen worden vanaf 5 januari telkens op zondagavond geprogrammeerd, zo rond de klok van 20.00 uur

 

DRACULA
In een notendop: Nieuwe en verrassende driedelige verfilming van Bram Stoker’s Dracula, zich deels afspelend in Transsylvanië en het Engeland van de Victoriaanse tijd. Claes Bang schuift de lange scherpe vampier hoektandenaan terwijl John Hefferman, Joanne Scanlan en Dolly Wells zich opmaken om gebeten te worden.
Kijken want: Geesteskind van de makers van Sherlock, Mark Gatiss en Steven Moffat.
Goed om te weten: Dit is echt wel éng!
En toch: Gelukkig valt er ook genoeg te lachen.
Tip: Zorg vooral dat je niet opvalt bij Graaf Dracula, hoe charmante hij ook mag lijken.
Nota bene: Schrijver en acteur Mark Gatiss gaat op vrijdag 3 januari in de BBC TWO-documentaire ’In search of Dracula” (23.35 uur ) op zoek naar de oorsprong en blijvende aantrekkingskracht van de vampier. Zo bezoekt hij onder anderen het Orava Kasteel in Slowakije, dat model stond voor Dracula’s woning in de klassieke verfilming Nosferatu.
Te zien: Dagelijks op BBC ONE 1.2 en 3 januari 22.00 uur
En ook: Op Netflix vanaf 4 januari 2020

CALL THE MIDWIFE CHRISTMAS SPECIAL
In een notendop: Géén kerstaflevering uitzenden van Call the Midwife? Da’s voor de BBC al jaren een ‘non issue’. De kerstspecial weet meestal torenhoge kijkcijfers te behalen. En dus zijn de nonnen, vroedvrouwen en verpleegsters van Nonnatus House ook dit jaar weer van de partij.
Kijken want: Mother Mildred (Miriam Margolyes) weet het zeker. God heeft haar de opdracht gegeven een nieuwe kliniek te openen in de afgelegen Buiten-Hebriden, een groep eilanden voor de westkust van Schotland. Zowat alle verloskundigen verplaatsen zich per auto naar Schotland met Fred aan het stuur. Eenmaal op de plaats bestemming krijgen de zusters met barre weersomstandigheden te maken, maar valt het ook niet mee om het vertrouwen te winnen van de lokale bevolking.
Goed om te weten: Vanaf 5 januari is Call the Midwife weer elke zondagavond trouw op tv.
Te zien: Eerste Kerstdag woensdag 25 december 2019, 20.00 uur BBC ONE
En ook te zien: Zondag 29 december 2019, 19.30 uur BBC FIRST

MEMORABELE MIDSOMER MURDERS
In een notendop: Moorddadige plattelandsdetective geroemd om zijn meest inventieve moordmethodes. Met John Nettles en Neil Dudgeon afwisselend in de rol van speurneus Barnaby.
Kijken want: Sinds 3 december is BBC FIRST bezig met de ‘countdown’ naar ’s lands favoriete Midsomer Murders-moord. Op 27 december wordt de uitslag bekend gemaakt.
Goed om ook alvast te weten: Op vrijdag 17 en vrijdag 24 januari 2020 programmeert NPO2 de laatste twee afleveringen van het in Nederland nog niet uitgezonden 21e seizoen.
Maar éérst dus ’s lands favoriete moordaflevering, te zien: Vrijdag 27 december 2019, 20.20 uur BBC FIRST

 

Wijzigingen voorbehouden

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Best of Britain this Christmas and New Year…10 om te zien DRAMA".