RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
21/12 2018

Best of Britain this Christmas and New Year… 10 om te zien DRAMA

Een nieuwe Hercule Poirot, een splinternieuw seizoen van Luther en een grootsopgezette televisiebewerking naar Victor Hugo’s Les Misérables zonder muziek. Welke Britse dramaseries mag je de komende weken zeker niet missen? Traditiegetrouw een zo compleet mogelijk overzicht van de beste series en miniseries tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. Merry X Mas and…enjoy! (Copyright foto’s: BBC Studios, ITV Global, NPO)

THE ABC MURDERS
In een notendop: Driedelige misdaadserie naar Agatha Christie waarin de beroemde Belgische speurneus Hercule Poirot op een seriemoordenaar jaagt. Typical trademark van de killer? Hij lijkt zijn slachtoffers alfabetisch te kiezen en laat bij elk lijk een spoorboekje achter met de treintijden!
Kijken want: John Malkovich van Being John Malkovich treedt in de voetsporen van David Suchet, Kenneth Branagh en Peter Ustinov.
Bijltje: Sarah Phelps die het scenario voor The ABC Murders schreef heeft al vaker met het Agatha Christie-bijltje gehakt. Van haar hand zijn ook de recente tv-series And Then There Were None, The Witness for the Prosecution en Ordeal of Innocence.
Trouwens wie ook meedoet: Rupert Grint, bekend van Harry Potter, speelt de rol van Inspector Crome. Hij is een man die nogal snel conclusies trekt waardoor hij lijnrecht tegenover Poirot komt te staan. Verder doen onder anderen Eamon Farren, Andrew Buchan, Freya Mavor, Shirley Henderson, Jack Farthing en Tara Fitzgerald mee.
Te zien: Tweede Kerstdag, woensdag 26 december 22.00 uur BBC ONE. Deel twee en drie zijn respectievelijk te zien op donderdag 27 en vrijdag 28 december te zien, eveneens telkens om 22.00 uur.
Nota bene: BBC FIRST zendt The ABC-Murders óók uit, Nederlands ondertiteld. Vanaf 6 januari elke zondag om 22.00 uur.

LES MISERABLES
In een notendop: Zesdelige BBC-bewerking van Andrew Davies naar Victor Hugo’s beroemde meesterwerk, zich afspelend begin negentiende eeuw in Frankrijk. We maken kennis met Jean Valjean die na twintig jaar dwangarbeid eindelijk in vrijheid wordt gesteld. Dominic West, David Oyelowo en Ellie Bamber spelen de belangrijkste hoofdrollen.
Kijken want: In de traditie van succesvolle kostuumdrama’s als Pride & Prejudice, Bleak House en War & Peace zocht de Britse scenarist Andrew Davies deze keer zijn toevlucht tot een van de grootste klassieke romans uit de Franse literatuur.
Kijken ook want: Er komt geen (valse) noot aan te pas.
Opvallend: In de musical zingt Fantine het nummer ‘I Dreamed a Dream’ dat verhaalt over haar romantische zomer met een knappe man die haar uiteindelijk alleen achterlaat met een kind. In deze nieuwe serie is aan dit tragische verhaal een hele aflevering gewijd!
Trouwens: Olivia Colman (The Crown)  speelt de rol van Madame Thénardier. En Lily Collins, dochter van zanger Phil Collins, tekent voor de rol van Fantine.
Te zien: Vanaf 30 december 2018, elke zondag om 22.00 uur op BBC ONE.
Let op: Dit kostuumdrama zal in februari of maart 2019 ook op BBC FIRST zijn te zien.

CALL THE MIDWIFE CHRISTMAS SPECIAL 2018
In een notendop: Kerstspecial van de vroedvrouwendramaserie die zich afspeelt op de drempel naar het jaar 1964. Er moet een nieuwe moeder-overste worden gekozen en alles wijst erop dat dat Sister Julienne zal worden.
Kijken want: Miriam Margolyes speelt een gastrol. Haar personage Sister Mildred verschijnt met vier weeskindertjes die dringend om ‘tlc’ verlegen zitten.
Tóch een non: ‘Ik wilde dolgraag een rol spelen in Call the Midwife,’ vertelde de 77-jarige Margolyes aan TV Times. ‘Ik heb zowat iedereen gevraagd hoe ik aan boord zou kunnen komen. Maar… ik had nooit verwacht dat ze me voor de rol van non zouden vragen! Ik dacht eerder dat ze me de rol van een huisvrouw uit Oost-Londen zouden aanbieden. Maar het is echt gewéldig geweest!’
Trouwens: Veel nieuwe gezichten maken hun opwachting. Waaronder Ella Bruccoleri als Sister Frances en Fenella Woolgar als Sister Hilda.
Ook leuk om te weten: Het Kingdom Choir dat afgelopen mei optrad tijdens de huwelijksvoltrekking van Prince Harry en Megan doet mee als The New Birth Choir.
Te zien: Eerste Kerstdag, dinsdag 25 december 2018, 20.45 uur BBC ONE. Om 21.00 uur wordt dezelfde special Nederlands ondertiteld op BBC FIRST uitgezonden.
En: De nieuwste achtste serie gaat op 22 januari 2019 om 21.00 uur van start op BBC FIRST.

DOCTOR WHO: RESOLUTION
In een notendop: De Doctor, Graham, Ryan en Yaz stellen alles in het werk om de aarde (opnieuw) van de ondergang te redden. Een eeuwenoude bedreiging steekt de kop op en het is nog maar de vraag of het viertal op tijd komt.
Kijken want: Dit is de eerste ‘feestdagenspecial’ met Jodie Whittaker aan het roer van de TARDIS.
Trouwens: Voor het eerst sinds de revival van Doctor Who in 2005 wordt er géén kerstspecial uitgezonden. De jaarlijkse special voor de feestdagen is nu pas op nieuwsjaarsdag te bekijken. De meeste fans vinden dat maar niks. En ze zijn al helemáál niet te spreken over het feit dat Dr. Who als serie pas begin 2020 weer terugkeert.
Te zien: Nieuwjaarsdag dinsdag 1 januari 2019, 20.00 uur

LUTHER
In een notendop: Getroubleerd politieman John Luther keert terug voor seizoen vijf van deze keiharde misdaadserie zich afspelend in Londen.
Kijken want: Luther heeft een nieuwe sidekick, brigadier Catherine Halliday gespeeld door Wunmi Mosaku.
Trouwens: Wunmi Mosaku is in de loop van 2019 op de NPO te zien als DI Vanessa Mercer in de nieuwe misdaadserie Kiri met onder anderen Sarah Lancashire.
De grote vraag is: Zou Luthers aartsvijand Alice (Ruth Wilson) toch nog leven?
Te zien: Nieuwsjaarsdag dinsdag 1 januari 2019, 22.00 uur BBC ONE. De resterende drie afleveringen worden op woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 januari 2019 uitgezonden.
Overigens: BBC FIRST zendt tegelijkertijd met BBC ONE de eerste aflevering uit, maar dan Nederlands ondertiteld. Op 1 januari 2019 om 22.00 uur.
En ook: Er komt een film van de politieserie Luther aldus nu.nl. Volgens hoofdrolspeler Idris Elba, die John Luther speelt, is bedenker Neil Cross bezig met een speciaal script bedoeld voor de bioscoop.

POLDARK
In een notendop: Romantische avonturenserie rondom de stoere kapitein Ross Poldark, een achttiende eeuwse oorlogsheld die bij zijn thuiskomst ontdekt dat zijn grote liefde is getrouwd met zijn bloedeigen neef. De NPO zendt de eerste twee seizoenen uit.
Kijken want: Woest als de branding van de zee. Spannend, avontuurlijk en romantisch. En dan hebben het nog niet eens gehad over de torso van hoofdrolspeler Aidan Turner…
Opvallend: Poldark gaat in de herkansing, nadat hij eerder door Nederlandse kostuumdramakijkers nauwelijks werd gevonden op NET5.
Te zien: Vanaf 5 januari elke zaterdag rond 20.20 uur op NPO2. Seizoen 5 is momenteel in productie en wordt komende zomer verwacht op BBC ONE.

THE MIDNIGHT GANG
In een notendop: Eenmalige televisiefilm naar het boek De Middernachtbende van schrijver/acteur David Walliams. De 12-jarige Tom belandt met een enorme bult in het Lord Funt Ziekenhuis. Wanneer de klok middernacht slaat komen alle kinderen bij elkaar en vormen samen de Middernachtbende. Doel is om elke nacht een kinderdroom te verwezenlijken.
Kijken want: De BBC-bewerkingen naar de boeken van David Walliams zijn altijd weer leuk, voor zowel jong als oud!
Trouwens: Naast David Walliams zelf doen onder anderen Oliver Zetterstrom, Alan Davies, Amith Shah, Haydn Gwynne en Mark Heap mee.
Te zien: Tweede Kerstdag, woensdag 26 december 20.25 uur BBC ONE

 

TRAUMA
In een notendop: Zesdelige psychologische thriller over twee vaders. Zij komen elkaar tegen wanneer de zoon van één van hen na een steekpartij overlijdt in het ziekenhuis waar de ander de leiding heeft.
Kijken want: De ene vader gaat tot het uiterste om de ander ter verantwoording te roepen.
Trouwens: Van Mike Bartlett, de schrijver van Doctor Foster.
Rolbezetting: Hoofdrollen worden gespeeld door Adrian Lester en John Simm.
Te zien:Vanaf 5 januari 2019, in dubbele afleveringen, elke zaterdag rond 22.35 uur NPO2

THE LITTLE DRUMMER GIRL
In een notendop: Nederlandse première van deze zesdelige dramaserie die de voorbije weken al op BBC ONE was te zien. Naar de roman van John Le Carré. De jonge ambitieuze en vrijgevochten Britse actrice Charlie Ross weet op vakantie in Griekenland de aandacht te trekken van een mysterieuze vreemdeling. Het blijkt dat hij Gadi Becker heet hij en dat hij als geheimagent werkzaam is voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst.
Kijken want: Charlie Ross raakt verstrikt in een web van intriges
Te zien:Vanaf 28 december 2018, elke vrijdag rond 22,45 uur NPO2


DELICIOUS II

In een notendop: Start van het tweede seizoen van deze vermakelijke dramaserie met Dawn French, Ian Glen en Emilia Fox. Na de dood van Chef-kok Leo Vincent houden zijn twee vroegere echtgenotes Gina en Sam de boel draaiend.
Kijken want: Talloze nieuwe verwikkelingen verstoren de rust.
Trouwens: Een derde seizoen ligt reeds op de plank.
Te zien: Donderdag 3 en vrijdag 4 januari om 17.05 uur op NPO1.

Wijzigingen voorbehouden

Bekijk hieronder alvast enkele trailers.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Best of Britain this Christmas and New Year… 10 om te zien DRAMA".