RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
7/09 2019

Zaterdagavond BBC TWO geheel in teken van 50 jarige Monty Python

Over een maand bestaat de Britse comedyklassieker Monty Python’s Flying Circus precies vijftig jaar. Vooruitlopend op dit bijzondere tv-jubilieum wijdt BBC TWO zaterdag al zowat de hele avond aan de ‘silly talks’ en de ‘holy grails’ van de beroemde Britse komediegroep. Deels een herhaling, maar deels ook nieuw. (Copyright foto’s: BBC)

It’s…
Terry Gilliam, John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Graham Chapman en Eric Idle. Zes comedytalenten die in het najaar 1969 hun krachten bundelden voor Monty Python’s Flying Circus, een sketchshow vol baanbrekende en absurde humor. Plus voor die tijd zeer vernieuwende televisie-technieken. Op 5 oktober 1969 ging de eerste aflevering de lucht in, op BBC ONE op zondagavond rond 23 uur.

VARA en VPRO
Bij ons werd de reeks aanvankelijk naar Nederland gehaald door de VARA, meer dan een jaar later op 10 oktober 1970. Maar de socialistische omroep zag er uiteindelijk geen brood meer in. Na in totaal 13 afleveringen verdween Python op 28 februari 1973 van de buis. De VPRO nam het programma vervolgens over in 1975. Die herkansing legde de maffe sketchshow geen windeieren. Ook hier kwam er steeds meer enthousiasme voor de Pythonesque humor. Zeker twee generaties groeiden op met The Dead Parrot sketch.

‘Monty Python is dát’
Zelf ben ik nooit echt aangetast door het Python-virus. De tot het absurde doorgevoerde humor sprak me gewoon nooit zo aan. Maar – ik wéét – de meningen zijn sterk verdeeld. Het blad HUMO noemt in 1979 dit één van de mooiste scènes: “Twee mannen. Duidelijk bergbeklimmers, werken zich moeizaam in het zweet omhoog tegen een grijze wand aan, hakken er met hun houwelen op in, klungelen met klimtouwen en musketon – tot de camera ineens achteruitwijkt en je merkt dat ze met al dat klimgerei gewoon plat op hun buik zowat de drukste straat van Londen aan het het oversteken zijn.” “…Monty Python, is dát” schrijft de verslaggever.

Beluister hieronder een interview dat de Radio Times recent had met Michael Palin.

Wat is er zaterdagavond te zien?
Monty Python: Almost the truth – the BBC Lawyer’s Cut’ dat om 22.00 uur de avond opent is een herhaling van een documentaire uit 2009 waarin de kijker ontdekt hoe de heren elkaar ontmoetten en hoe hun baanbrekende televisie tot stand kwam.
Splinternieuw is om 23.00 uur ‘Python at 50: Silly Talks and Holy Grails’. Boordevol zeldzaam archiefmateriaal. Afsluitend is om middernacht de aller-allereerste aflevering van Monty Python’s Flying Circus terug te kijken: Whither Canada?, beroemd vanwege  ‘Arthur ‘Two Sheds’ Jackson’.

Nóg een tip
Fans raad ik aan de Radio Times van deze week te kopen want er is namelijk een special collector’s edition samengesteld. Niet alleen staat Monty Python op de cover, binnenin staan allerlei interessante reportages plus interviews met Terry Gilliam, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese. Te koop bij de betere stationskiosk. Enkel in Groot-Brittannië zelf is tenslotte een veel uitgebreidere ‘tribute special’ te koop, The Radio Times Official Guide to Monty Python at 50 (kosten £ 9,99).

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Zaterdagavond BBC TWO geheel in teken van 50 jarige Monty Python".