RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
14/12 2012

Don’t Panic! Don’t Panic!

foto_Dad'sArmyRuim een maand geleden overleed de Britse acteur Clive Dunn, beter bekend als korporaal Jack Jones uit de Britse comedy-klassieker Dad’s Army. Als eerbetoon aan de acteur zendt BBC TWO zaterdag 15 december een 40 minuten durend In Memoriam uit met natuurlijk talloze hoogtepunten uit de uiterst succesvolle jarenzeventig-comedy. Plus de documentaire Don’t Panic – The Dad’s Army Story wordt herhaald. (Copyright foto’s: BBC, Pavillion Books)

Wat was Dad’s Army ook alweer?
Dad’s Army, bij ons beter bekend als Daar Komen de Schutters, was een Britse comedy die zich afspeelde in Engeland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De serie draait rond een maf stelletje reservisten die een Brits kustplaatsje moeten verdedigen tegen de nazi’s. Ze vormen een bijzonder en idioot stelletje, de veelal bejaarde mannen van de Engels Home Guard onder leiding van de strijdvaardige kapitein Mainwaring.

fotoGeen paniek, geen paniek
Hoofdrollen werden gespeeld door John le  Mesurier, John Laurie (toen al 80!) James Beck, Arthur Lowe en Arnold Ridley. Clive Dunn (zie foto, copyright Pavillion Books) speelde de oude, haast seniele korporaal Jones. De korporaal had nog een blauwe maandag in de Boerenoorlog gevochten. Irrelevant en superlang waren zijn monologen, maar Jones hield altijd als eerste zijn vinger in de lucht om zich als vrijwilliger aan te melden. Zijn vaste lijfspreuk? ….‘‘Geen paniek, geen paniek.’’

Wat maakte de serie zo succesvol?
Dad’s Army werd geschreven en bedacht door voormalig acteur Jimmy Perry en producer-regisseur David Croft. De laatste schreef (samen met Jeremy Lloyd) ook die ándere BBC-comedyklassieker Are You Being Served? Zowel Perry als Croft waren allebei in militaire dienst geweest. De karakters en personages werden speciaal geschreven ‘op het lijf’ van de acteurs. Bij iedere rol paste een bepaalde acteur.

Geschiedenis Nederlandse televisie
De serie werd in Nederland voor het eerst op het scherm gebracht door de VARA op 11 juni 1972. Volgens de NCRV-gids van 17 april 1976 keken er gemiddeld 5 miljoen Nederland naar Daar komen de schutters. Zij waardeerden het programma ‘met een nogal hoge 75’, aldus Coby Oosterbeek. Vele jaren later werd de reeks meerdere malen herhaald op TV10 en bij RTL.

Who do you think you are kidding?
De openingsmuziek ‘‘Who do you think you are kidding mister Hitler?’’ werd speciaal voor de serie geschreven, helemaal in de stijl van de liedjes uit de Tweede Wereldoorlog. Bekijk en beluister hieronder de intro.

Te zien?
Clive Dunn: A Tribute is om 22.20 uur te zien op BBC TWO. Voorafgaand aan het eerbetoon wordt een aflevering van Dad’s Army herhaald (21.20 uur). Om 20.30 uur kan je al Don’t panic! the Dad;’s Army story bekijken. Ook op BBC TWO.

Bronnen: NCRV-gids, Groot Lexicon van de TV series jaren 70 door Ronald Grossey, etc.

foto(1)Meer over Dad’s Army kun je lezen in Dad’s Army, the making of a television legend geschreven door acteur Bill Pertwee (het blokhoofd in de serie). In 1997 uitgegeven door Pavillion Books en later door Conway.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Don’t Panic! Don’t Panic!".