RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
6/06 2014

Say hello (again) to the queen of Dublin town

MrsBrownsboyx_CopyrightBBCAlanPeebles2Wekelijks goed voor meer dan zes miljoen Britse kijkers. Dat was de BBC-sitcom Mrs. Brown’s Boys met in de hoofdrol Brendan O’Carroll. Deze week zijn er op BBC ONE weer regelmatig herhalingen te zien. (Copyright foto’s: BBC, Alan Peebles).

Wie is Mrs Brown?
Grofgebekt, niet op haar mondje gevallen en verschríkkelijk nieuwsgierig. Mrs Agnes Brown is de bejaarde moeder van een groot typisch Iers gezin, waarvan de meeste volwassen kinderen inmiddels het huis uit zijn. Enkelen wonen nog thuis, waaronder haar dochter Agnes die maar geen man kan vinden. En Dermot die als mascotte werkzaam is in de reclame.

CopyrightBBC_MrsBrownsBoys1AlanPeeblesAgnes’ man Redser is enkele jaren geleden overleden. Sindsdien is Mrs. Brown vooral de moederkloek die haar gezin bij elkaar probeert te houden en zorg draagt dat het haar kinderen aan niets ontbreekt.
Een grote zorg voor Agnes is haar seniele schoonvader Grandad. Hij zit altijd te klagen en te zeuren en drijft Agnes tot het uiterste. ‘Gelukkig’ zijn er heel wat pannen binnen handbereik om Granddad op tijd de mond te snoeren…

Laars lappen
Mrs Brown veegt alle televisie-regels aan haar laars. Wanneer ze even haar handtas kwijt is begeeft ze zich ‘gewoon’ tussen het publiek buiten het studiodecor. Dat de kijkers thuis de cameralieden en geluidsmensen kunnen zien, kan haar weinig schelen. Ze steekt vaak de draak met de verbaasde productiemensen. Zowat elke aflevering wordt afgesloten met een dans of een liedje.

CopyrightBBCALanPeebles_MrsBrownsboys3Brendan O’Carroll
Hoofdrol wordt gespeeld door de Ierse acteur, schrijver, producer en komiek Brendan O’Carroll (1955), die dit personage al meer dan twintig jaar met succes op de planken zet. O’Carroll heeft verschillende boeken over Mrs. Brown geschreven, waaronder The Mammy en The Chisellers.  Van The Mammy is zelfs ooit een bioscoopfilm gemaakt met in de hoofdrol Anjela Huston.

Familie-aangelegenheid
Als iemand van nepotisme kan worden beticht, dan is het Brendan O’Carroll. Zijn (tweede) vrouw Jennifer Gibney speelt dochter Cathy, zie foto hierboven links. Mrs. Browns beste vriendin Winnie McGoogan wordt gespeeld door zijn eigen zus. Het personage Maria Nicholson is een rol van Brendans dochter. Háár man is weer de regisseur van de sitcom.

MrsBrownsBoys_CopyrightBBCAlanPeebles4Wisselende reacties
‘Hilarisch’ of ‘irritant’. Kijkers reageren heel wisselend op de capriolen van Brendan O’Carroll. Eén briefschrijver in de Radio Times schreef dat hij zich niet kan heugen wanneer hij voor het laatst zó hard had gelachen. ‘Dit moet echt de grappigste comedy zijn die Ierland de laatste jaren heeft voorgebracht,’ schreef briefschrijver Bob Balser op zijn beurt in de Total TV Guide.

MrsBrownsboysCopyrightBBCAlanPeebles5Afgrijselijke sitcom
Maar mensen laten ook hun afkeuring blijken. ‘Ik dacht dat de dagen van de waarlijk afgrijselijke sitcoms inmiddels wel achter ons lagen,’ liet iemand anders zich (eveneens) in de Radio Times ontvallen. ‘Maar Mrs. Brown’s Boys bewijst het tegendeel.’ De eerste aflevering deed Ms Clarke denken aan ‘horrors such as Not on Your Nellie, Love Thy Neighbour and Yes My Dear’.

Zelf een oordeel vellen?
Mrs. Brown’s Boys wordt zaterdag (7 juni, 23.30 uur) en donderdag (12 juni, 22.30 uur) uitgezonden op BBC ONE.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Say hello (again) to the queen of Dublin town".