RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
23/12 2013

Herkansing voor AbFab-fans

absolutely-fabulousChampagne, darling! De deuren van 34 Claremont Avenue gaan weer open. Oftewel Jennifer Saunders en Joanna Lumley in de comedy Absolutely FabulousCanvas zendt de twee van de drie AbFab 20th anniversary specials (opnieuw) uit op 24 en 25 26 december, telkens rond de klok van 16.40 uur. (Copyright foto’s: BBC).

Wat betekent de terugkeer van AbFab?
Dolkomische belevenissen van de manisch-depressieve pr-vrouw Edina Monsoon (Jennifer Saunders) en haar immer dronken hartsvriendin Eurydice Clytemnestra Dido Batsheba Rabelais Patricia Cocteau Stone, oftewel Patsy (Joanna Lumley).

absolutely-fabulous-castEn verder?
Van de partij zijn ook weer Edina’s scherp van de tong gesneden ‘Mother’, gespeeld door de inmiddeld 86-jarige Engelse actrice June Whitfield. En dochter Saffron natuurlijk (Julia Sawalha) en Bubble (Jane Horrocks).

Wat kunnen we verwachten?
Eddie en Patsy zijn terug: ouder maar zeker niet wijzer… Om te beginnen komt er iemand thuis die héél lang weg is geweest. Ze arriveert in huize Monsoon met een enigszins griezelige nieuwe beste vriendin aan d’r arm…
Gastrollen zijn er voor Lindsay Duncan (‘she is my dream’ zegt Saunders over haar in TV Times) als een Franse filmster, designer Stella McCartney (als zichzelf) en de comediënne Lucy Montgomery (als een ex-bedriegster).

absolutely-fabulous-edinaReden voor de terugkeer
Op 12 november 2012 was het op de kop af twintig jaar geleden dat Patsy, Edina, dochter Saffy en Bubble voor het eerst het BBC-scherm aandeden. Reden voor een feestje.

Hoe ontstaan?
Een grap over de omgekeerde moeder-dochterrrelatie begin jaren negentig in de comedy French and Saunders. Dat is wat aan de wieg stond van een van de populairste BBC-comedyseries allertijden. Een weinig modieuze dochter (Dawn French) probeert huiswerk te maken. Overspannen hippe moeder (Jennifer Saunders) fladdert daar in knaloranje shirt en scheef baseballpetje doorheen. Wat vind je van mijn nieuwe outfit, zeurt de moeder. ‘En had je niet een andere studie kunnen kiezen dan natuurkunde? – ik kan op feestjes toch niet praten over ‘mijn dochter de wétenschapster?’ De scène eindigt ermee dat dochterlief haar moeder een handjevol condooms in de hand stopt. ‘Blijft Jean-Pierre vannacht slapen? Vooruit dan maar, maar gebruík ze deze keer dan wel!’’

770329-low_res-absolutely-fabulousVerloop
Er werd vervolgens een pilot (Fashion) gemaakt, zonder Dawn French, uitgezonden op BBC TWO, dat in die tijd een beetje gold als het BBC-testlaboratorium. In het oorspronkelijke plan voor de eerste serie stond dat Patsy slechts in twee of drie afleveringen op zou komen draven. Al snel werd echter duidelijk dat de pr-goeroe niet compleet was zónder haar grote boezemvriendin. Langzamerhand kreeg Patsy dan ook een steeds grotere rol…

absolutely-fabulous_edina&friendWist je trouwens?
This wheel’s on fire’, de begin en eindtune van Absolutely Fabulous wordt gezonden door Julie Driscoll en Adrian Edmonson, de echtgenoot van Jennifer (met wie ze drie kinderen heeft) en ooit de rol van Vyv (-yan Bastard) in The Young Ones speelde.

802927-low_res-absolutely-fabulousWanneer te zien?
24 december om 16.40 uur, 25 december om 16.46 uur Canvas

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Herkansing voor AbFab-fans".