RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
14/03 2014

Gekke bekken, onhandigheden en zelfspot in BBC-comedy Miranda

Foto_Miranda_copyrightBBC(2)Volop in de herhaling in de nachtelijke uren op Nederland 1: het allereerste seizoen van de BBC-comedy Miranda. Elke zaterdagnacht rond 00.10 uur op Nederland 1. (Copyright foto’s: BBC, ITV Global)

Wie is Miranda?
Miranda‘ is gewoon Miranda Hart zélf: een nieuwe ster aan het Britse comedy-firmament, die in 1972 werd geboren in Torquay. Toevallig (?)  hetzelfde plaatsje aan de Britse Riviere die de thuisbasis vormt van Engelands meest hilarische hotel-op-stelten, Fawlty Towers.

Foto_Miranda_copyrightBBCWaar gaat het over?
Miranda is een vrouw van ergens midden dertig die, als ze nerveus wordt, de gekste leugens verzint en allerlei klunzige dingen doet. Bijna als een groot kind. Ze doet verschrikkelijk haar best om haar weg te vinden in een samenleving boordevol knappe, ongeduldige en – naar het lijkt – veel slimmere andere mensen. Maar ja, als je zó je best doet, dan kan het alleen maar mis gaan…

Wie spelen de hoofdrol?
Miranda Hart zelf, natuurlijk. De boomlange stand up comedienne  brak door tijdens het Edinburgh Festival van 2003 en is sindsdien al te zien geweest in de comedy’s Hyperdrive, Not Going Out en Monday Monday. Ze speelde ook een gastrol in Absolutely Fabulous en trad op met French and Saunders. Miranda is een groot liefhebber van de typisch jaren 70, fysieke humor van Tommy Cooper en Morecambe and Wise (zeg maar de ‘Britse Mounties’).

Foto_Miranda_copyrightBBC(3)Nog andere bekenden?
Ja hoor. Sally Phillips bijvoorbeeld. Haar ken je van Smack the Pony en Rescue Me. Sarah Hadland speelt Miranda’s collega Stevie met wie ze een feestartikelenwinkeltje draaiende probeert te houden. De knappe acteur Tom Ellis kruipt in de huid van Gary,  de jeugdvriend van Miranda waar ze stiekem een oogje op heeft. Je zag ‘m wellicht al eens voorbijkomen in Suburban Shootout. Tenslotte doet ook de gerenommeerde actrice Patricia Hodge mee. Zij was ooit Mary Fisher in de legendarische BBC-verfilming van Fay Weldon’s The Life and Loves of  a She-devil. Ms Hodge speelt Miranda’s moeder die vindt dat haar dochter hoognodig aan de man moet.

Waar zal ik om lachen?
De humor zit ‘m vooral in de komische situaties waarin Miranda verzeild raakt. Pijnlijke momenten, waar je met plaatsvervangende schaamte, soms gewoon echt om moet schaterlachen. Miranda is duidelijk iemand die niet zo goed raad weet met zichzelf, dat enorme lange lijf, haar veel succesvollere jeugdvriendinnen en… haar grote liefde Gary.
Ze spreekt jou als kijker ook direct aan. We worden deelgenoot gemaakt van haar hilarische en impulsieve gedachtenwereld. En daar gaat het vreemd aan toe, dat verzeker ik je.
Gekken bekken trekken is haar ook niet vreemd. Miranda valt over haar eigen voeten en laat per ongeluk haar broek zakken op de discodansvloer. En alléén in Miranda zie je het hoofdpersonage een nummer uit Grease zingen met een stofzuiger of een duet uit Beauty and the Beast doen met de theepot.

Een ouderwets comedy-talent
…dat zei Jennifer Saunders over haar. ‘Echt hilarisch,’ aldus de wederhelft van Dawn French vorig jaar in de Radio Times. ‘We hebben Miranda ooit een rol gegeven in een AbFab-special. Na afloop werd ik me bewust van haar live-act en radioprogramma. Miranda heeft gewoon de lach aan haar kont hangen.’

Waarom kijken?
Omdat er eindelijk weer eens een ouderwets-grappige Britse comedyreeks  is te zien, opgenomen voor een live publiek. De eindtune wordt ingezet met de legendarische woorden ‘You Have Been Watching.’

Wanneer te zien?
zaterdag 15, 22 en 29 maart, 00.10 uur, Ned 1

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Gekke bekken, onhandigheden en zelfspot in BBC-comedy Miranda".