RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
22/02 2011

Geduld Nederlandse Rebus-fans wordt eindelijk beloond

Ken&Claire_closeRuim 2,5 jaar. Zó lang wachten Nederlandse Rebus-fans al op de resterende afleveringen van de Schotse detectivereeks. Nog een paar dagen en dan wordt hun geduld beloond. Want op zaterdag 26 februari beleven de drie op de Nederlandse televisie nog niet uitgezonden tv-films eindelijk hun premiere bij de KRO: A Question of Blood, Strip Jack en Let It Bleed. (Copyright foto’s KRO, STV)

Wie is Rebus ook alweer?
Rebus is de titelheld van een reeks wereldberoemde detectiveromans uit de pen van Ian Rankin. De verhalen spelen zich af in en rondom de beroemde Schotse hoofdstad Edinburgh. Behalve het schilderachtige landschap en de vele antieke stedelijke schoonheden neemt de eigenzinnige politieman John Rebus ons mee naar de meer sinistere en armoedige wijken van Edinburgh.

KenClaireJenniferWith a little help from my friends…
Rebus wordt bijgestaan door de pittige brigadier Shiobhan Clarke, een dame die niet op haar mondje is gevallen. Verantwoording voor hun optreden moeten Clarke en Rebus afleggen aan hun ambitieuze vrouwelijke chef Gillian Templer. …Ofschoon de koppige Rebus daar weinig oren naar heeft.

Droge humor
Ondanks dat hij keer op keer wordt geconfronteerd met de schaduwzijde van de menselijke geest, slaagt Rebus er toch in een goed gevoel voor (droge) humor te behouden.

Hoofdrollen
De hoofdrol wordt gespeeld door Ken Stott. De gedrongen Schot werd geboren in 1955 en speelde al eerder detectives in de Britse series The Vice en Messiah.
ClairePrice_closeClaire Price geeft gestalte aan brigadier Clarke en kent het klappen van de ‘detective-zweep’ als geen ander. Ze schitterde in de detectiveseries Dalziel and Pascoe, Midsomer Murders, Poirot en Rosemary & Thyme. Als brigadier Clarke staat ze voor het eerst aan de ‘goede’ kant van de wet. Momenteel is ze op het witte doek te zien in Hereafter met Matt Damon.
Jennifer Black kruipt in de huid van DSI Gill Templar. In KRO Magazine kan je binnenkort mijn interview met haar lezen. Op de KRO detectivewebsite staat een gefilmd interview met haar. Gastrollen in de drie films worden onder anderen gespeeld door Anna Chancellor (beter bekend als Duckface uit Four Weddings and a Funeral), Joanne Froggatt en Gary Lewis. In de eerste tv-film schittert ook Doctor Who-assistente Karen Gillan als Teri Cotter. A Question of Blood vormde haar televisiedebuut.

Wat kunnen we verwachten?

Rebus26 februari A Question of Blood
Terwijl Rebus en zijn team de veroordeling vieren van vier leden van een criminele bende, worden aan de andere kant van de stad twee jongens levenloos aangetroffen in een dure kostschool. Ze zijn door pistoolschoten om het leven gekomen. Een andere jongen wordt met levensgevaarlijke schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Hun gymleraar Lee Hartman heeft ook het loodje gelegd. Het lijkt dat hij de dader is want in Lee’s hand rust het moordwapen. Rebus arriveert als eerste op de plaats delict en ziet voldoende aanwijzingen om te constateren dat niet alles is wat het lijkt. De zaak krijgt een persoonlijke lading wanneer Rebus ontdekt dat een van de slachtoffers de zoon van zijn neef is…

Claire&Joanna5 maart Strip Jack
Tijdens een inval in een bordeel treft de politie de miljonair Gregor Jack aan. De man beweert dat hij een vergissing heeft begaan door zich met een prostituee in te laten. Tegelijkertijd wordt aan de andere kant van Edinburgh het lijk van een doodgeslagen vrouw gevonden. Een uit de hand gelopen verkrachting, zo lijkt het eerst.
Dan wordt Jacks vrouw vermoord. Het startsein voor een spannende zoektocht naar het geheimzinnige verleden van de steenrijke zakenman.

KenAnna12 maart Let It Blee
Wanneer krimineel Sammy McNally zichzelf door het hoofd schiet ten burele van investeringsbankier Andrew Hammill is Rebus overtuigd dat er meer aan de hand is dan een eenvoudige zelfmoord. Ondanks Templers waarschuwingen stort Rebus zich diep in het onderzoek naar McNally’s dood. De inspecteur ontdekt een link met het prominente farmaceutische bedrijf Dusanto.

Een keuzekwestie
A Question of Blood was tijdens de KRO Detectivenacht van 23 juni 2007 een optie maar werd toen niet gekozen.

In de voetstappen van Rebus
Acteur en lokale historicus Colin Brown organiseert niet één maar wel drie verschillende Rebustours door Edinburgh. Lees hier meer over de wandelingen in de voetstappen van Rebus.

Te zien
Elke zaterdagavond vanaf 26 februari 23.15 uur op Nederland 2

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Geduld Nederlandse Rebus-fans wordt eindelijk beloond".