RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/03 2017

Nieuwe Britse detective Unforgotten gaat écht onder je huid zitten

Unforgotten_CopyrightBBCWWát een verhaal, wát een acteerspel! Unforgotten heb ik het over. De zesdelige ITV-thriller die vanaf 11 maart elke zaterdag rond 22.40 uur is te zien op NPO2. Van dezelfde schrijver als het eerder door de KRO-NCRV vertoonde Undeniable en met in de hoofdrollen Nicola Walker, Sanjeev Bhaskar en vele anderen. (Copyright foto’s: ITV, Mainstreet Pictures)


Unforgotten DVD_imdb coverWat is Unforgotten?

Unforgotten is een zesdelige moordmysterie van de Britse commerciële zender ITV over het onderzoek naar de verdwijning en moord op een jongeman, bijna veertig jaar geleden. De serie werd in oktober en november 2015 uitgezonden in Engeland en is geschreven door Chris Lang (Undeniable, A Mother’s Son en Torn)


Unforgotten_Copyright Mainstreet Pictures-BBCWaar gaat Unforgotten over?

Unforgotten gaat over vier verschillende families: vier moderne gezinnen die elkaar nooit eerder ontmoet hebben, maar op één of andere manier zijn verbonden met de dood van een dakloze jongen, nu 39 jaar geleden.

Hoe begint het?

Een groepje werklieden vindt in de kelder van een huis het skelet van een jongeman. DCI Cassie Stuart en DI Sunil Khan tasten in eerste instantie in het duister omtrent de identiteit van de dode. Door een wonderlijke ontdekking en wat technisch toverwerk weten ze uiteindelijk toch te achterhalen dat het hier om een dakloze jongeman gaat die in 1976 van het ene op het andere moment spoorloos is verdwenen.

Unforgotten_Copyright Mainstreet Pictures-BBCEn dan?

Het spoor leidt vervolgens naar vier verschillende gezinnen. Allemaal mensen die de jongen destijds gekend hebben, maar in eerste instantie doen alsof ze zich niets  herinneren. Stuk voor stuk hebben ze geheimen en duistere verledens. Er lijkt hen alles aan gelegen dat niéts van vroeger naar buiten komt…

Thema’s?

Talloze thema’s komen in de miniserie aan bod. Vertrouwen en wantrouwen. Liefde in tijden van tegenspoed. Bedrog en leugens en de gevolgen daarvan voor naasten en familieleden. En de vraag: hoe goed ken je de mensen dicht bij je nu wérkelijk?

Unforgotten_Copyright Mainstreet Pictures-BBCMaatschappelijke thema’s?

Tussendoor snijdt Unforgotten subtiel maatschappelijke onderwerpen als racisme aan, vooroordelen, discriminatie en de recente onthullingen rondom het discutabele verleden van tientallen prominenten uit de Britse entertainmentindustrie.

Verantwoordelijkheid voor verleden?

,,Is a crime less serious because time has passed?’’ vraagt DCI Cassie Stuart op een bepaald moment in het verhaal aan haar vader. ,,Is a wrong less-wrong because it was done fifty years ago? I think society has a responsibility to take it seriously, no matter how far back it goes or how old they are.

Copyright_LastTango_ Anthony and Cleopatra Series Ltd/Ben Blackall-5Hoofdrollen?

Een rolbezetting om u tegen te zeggen.  Last Tango in HalifaxNicola Walker (zie foto links) speelt de rol van DCI Cassie Stuart. Haar sidekick in de serie is Sanjeev Bhaskar (bekend van The Kumars en Goodness Gracious Me). Voorts doen mee: Waking the Dead’s Trevor Eve, The Duchess of Duke Street’s Gemma Jones, Wolf Hall’s Bernard Hill, Little Dorrit’s Tom Courtenay en zo gaat de lijst maar door en door.


Unforgotten_Copyright Mainstreet Pictures-BBCWat maakt het zo bijzonder?

Unforgotten is een drama dat echt onder je huid gaat zitten. Je wil gewoon weten: wié heeft die jongen vermoord? En wat hebben die mensen allemaal op hun kerfstok? Daarnaast is Unforgotten vooral een drama over menselijke relaties. Gezinnen en familieverhoudingen. Verfrissend is dat de politiemensen nu eens géén onderlinge seksuele spanning voelen, rare drinkgewoonten hebben of vreemde karaktertrekken.

Kritieken?

De serie krijgt op IMDB een rating van 8,1. Gemiddeld 5,5 miljoen Britten zagen de Britse uitzending. Een tweede seizoen is inmiddels uitgezonden en een derde wordt komende zomer opgenomen.


Te zien?

Unforgotten wordt Nvanaf 11 maart elke zaterdag rond 22.40 uur uitgezonden op NPO2. Lees hier veel meer over de reeks.

Bekijker hieronder alvast de trailer én beluister meteen ook de indringende muziek van  Oh Wonder ,,All we do is hide away’’.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Nieuwe Britse detective Unforgotten gaat écht onder je huid zitten".