RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
31/12 2019

Nieuwe en terugkerende Britse series in 2020….10 om te zien in januari

Een nieuw jaar, een nieuw geluid? …Voorlopig niét waar het de Britse dramaseries betreft. De eerste weken van januari 2020 zijn vooral veel oude bekenden terug te zien. Father Brown, inspecteur Jack Mooney, Nikki Alexander en Jimmy Perez melden zich met nieuwe seizoenen. Toch is er hier en daar ook wel wat nieuws onder de zon. Een zo’n compleet overzicht van wat de BBC, de Nederlandse en Vlaamse zenders de komende weken weken bieden op Brits dramagebied. Happy New Year! (Copyright foto’s: ITV Studios, BBC Studios, etc)

 

FATHER BROWN seizoen 8
In een notendop: Gezegend zijn de fans van Father Brown. Tien gloednieuwe zaken wachten de sympathieke priester uit het dorpje Kembleford, zoals vanouds gespeeld door Mark Williams.
Wat te verwachten: Een excentrieke imker legt onder verdachte omstandigheden het loodje. Bunty hangt de doodstraf boven het hoofd. Plus er is een speciale aflevering waarin alle politie-inspecteurs uit de voorbije seizoenen voor één keertje samenwerken.
Wist je trouwens: De inspiratie voor zijn Father Brown-figuur kreeg G.K. Chesterton door zijn vriendschap met een échte Father, pater John O’Connor uit St.Cuthberts.
Goed nieuws voor de fans: Komend voorjaar gaat alweer het vólgende Father Brown-seizoen in productie, seizoen 9.
Te zien: Vanaf maandag 6 januari 2020, (werkdagelijks) rond 15.15 uur op BBC ONE.
En ook te zien: Elke woensdag om 21.00 uur op BBC FIRST, vanaf 8 januari 2020.

DEATH IN PARADISE seizoen 9
In een notendop: Acht nieuwe tropische moordverrassingen wachten Ardal O’Hanlon als inspecteur Jack Mooney in het negende seizoen.
Kijken want: Halverwege dit negende seizoen neemt voormalig The Royle Family-acteur Ralf Little de politiepenning over. Manchunian DI Neville Parker wordt tegen zijn zin naar Saint-Marie gestuurd om een moord op te lossen. Uiteindelijk zal Parker blijven. Maar hoe zullen DS Madeleine Dumas Officers Ruby Patterson en J.P. Hooper reageren op hun nieuwe chef?
Gastrollen: Behalve ‘vaste krachte’n Shyko Amos, Tobi Bakare en Aude Legastelois komen onder anderen Alexander Vlahos, Samantha Bond, Nell Hudson, Jade Anouka en Samuel West opdraven voor de gastrollen.
Te zien: Elke donderdag, vanaf 8 januari 2020, 22.00 uur BBC ONE
En ook te zien: Vanaf 13 januari 2020, elke maandag om 21.00 uur op BBC FIRST

SANDITON
In een notendop: Kostuumdrama in acht delen, vrij naar de laatste onafgemaakte roman van Jane Austen. Boordevol intriges, romantiek en lust. De impulsieve en naieve Charlotte Heywood vestigt zich in de snel veranderende badplaats Sanditon. Dankzij de visionaire Tom Parker en de lastige Sidney Parker leert ze zichzelf steeds beter kennen.
Kijken want: Ondanks het vrij ‘soap’-achtige karakter weet gevierd kostuumdrama-scenarist Andrew Davies Jane Austens onafgemaakte roman een passend einde te geven. Talloze bekende gezichten spelen de hoofdrol zoals Rose Williams, Death in Paradise‘s Kris Marshall, Theo James, Last Tango in Halifax-actrice Anne Reid en Kate Ashfield.
Opvallend: De Britse commerciële zender ITV heeft Sanditon voorlopig een halt toe geroepen. Maar de kans is groot dat er uiteindelijk tóch een vervolg komt wanneer de serie straks met succes in Amerika wordt vertoond.
Te zien: Vanaf 26 januari 2020, elke zondag om 21.00 uur op BBC FIRST.

BANCROFT seizoen 2
In een notendop: Na de schokkende seizoensfinale van het eerste seizoen 1 pakt seizoen 2 de draad twee jaar later op.
Kijken want: De niets en niemand ontziende Elizabeth Bancroft is inmiddels tot hoofdinspecteur bevorderd. Haar zoon Joe met wie ze aan het eind van het vorige seizoen gebrouilleerd raakte wordt van moord verdacht. Bancroft wil hem koste wat kost beschermen maar krijgt te maken met een behoorlijk felle tegenstander.
Opvallend: Francesca Annis maakt haar opwachting als Bancrofts moeder Carol. En Charlotte Hope neemt de rol van Annabel Connors voor haar rekening, de verloofde van Bancrofts zoon Joe.
Te zien: Binnenkort op Canvas én op NPO3. Vanaf 31 januari 2020 al te bekijken op NPO Start Plus.

SILENT WITNESS seizoen 23
In een notendop: Nikki, Thomas en de andere leden van het forensisch team krijgen in hun 23e seizoen onder anderen te maken met de nasleep van een groot vliegtuigongeluk. Aan boord van het toestel was de voormalige Amerikaanse ambassadeur, een vriend van Nikki’s verloofde Matt.
Kijken want: Vooral de openingsaflevering belooft spectaculair te worden. Kosten nog moeite werden gespaard om het geheel zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. ‘Het voelde alsof we op de set van een grote film rondliepen,’ aldus David Caves, die weer de rol van Jack Hodgson speelt.
Opvallend: Zoals gebruikelijk komen ook alle hoofdpersonages een keertje aan de beurt om de hoofdrol te spelen in een verhaal.
Te zien: Vanaf woensdag 7 januari 2020, 22.00 uur elke woensdag en donderdag (wijzigingen voorbehouden)
En ook te zien: Vanaf donderdag 16 januari 2020, 21.00 uur BBC FIRST

GOOD OMENS
In een notendop: Zesdelige fantasyserie naar een verhaal van Neil Gaiman en Terry Pratchett met in de hoofdrollen David Tennant (Broadchurch) en Michael Sheen. Het kleurrijke tweetal Aziraphale and Crowley, respectievelijk afkomstig uit de hemel en de hel, bundelen hun krachten om het einde van de wereld te voorkomen. Dat valt nog niet mee als je zo verschillend bent.
Kijken want: Nadat Good Omens met veel succes in mei vorig jaar op Amazon Prime werd gelanceerd komt de reeks nu eindelijk ook op de ‘gewone’ televisie.
Opvallend: Good Omens zou al veel eerder op de BBC te zien zijn geweest, maar om onbekende reden is de uitzenddatum naar januari 2020 verplaatst. Een vervolg is overigens voorlopig nog niet aangekondigd.
Te zien: Vanaf 15 januari 2020, elke woensdag om 22.00 uur op BBC TWO

SHETLAND seizoen 3
In een notendop: Waar is de jongeman gebleven die samen met een jonge vrouw aan boord zat van de veerboot tussen Aberdeen en Shetland? En is er inderdaad, zoals DI Jimmy Perez en zijn team vermoeden, een link met de gewonde jonge jongen op de intensive care afdeling van het plaatselijke ziekenhuis? We gaan het zien in seizoen 3 waarvan elke week één aflevering wordt vertoond.
Kijken want: In tegenstelling tot de vorige seizoenen bestaat het derde seizoen van de Britse detective Shetland uit een doorlopend verhaal dat zich uitstrekt over zes afleveringen.
Opvallend: Het nieuwe ‘format’ van Shetland is een succes. Twee nieuwe seizoenen, 5 en 6, hebben onlangs het groene licht gekregen.
Geduld: Nederlandse kijkers die niet beschikken over NPO1 Extra/NPO Start hebben lang moeten wachten op nieuwe afleveringen van Shetland. Vier jaar nadat ditzelfde seizoen al op de BBC werd uitgezonden is de reeks nu eindelijk op NPO2 te zien, op het nieuwe vaste late detectivetijdslot op vrijdagavond.
Te zien: Vanaf vrijdag 31 januari 2020 rond 22.10 uur NPO2

THE BAY seizoen 1
In een notendop: Brigadier Lisa Armstrong raakt persoonlijk betrokken bij de zaak van een vermiste tweeling. Terwijl ze alles in het werk stelt om de twee weer boven water te krijgen doet ze haar best zo weinig mogelijk de aandacht op zichzelf te vestigen.
Kijken want: Grantchester’s Morven Christie eigentijdse politievrouw DS Lisa Armstrong zou weleens een blijvertje kunnen worden.
Opnamelocatie: Opnamen vonden plaats in de Morecombe Bay in Lancashire.
Te zien: Vanaf 3 januari, elke vrijdag om 20.30 uur op Eén
Ook te zien: Via NPO Start Plus
Nota bene: Een tweede seizoen van The Bay is inmiddels in productie.

CHEAT
In een notendop: Een universiteitsdocente krijgt méér dan haar lief is wanneer ze een studente op de vingers tikt vanwege haar verdachte essay.
Kijken want: Het intrigerende plot boordevol verrassende plotwendingen boeit tot de laatste minuut.
Opvallend: Molly Windsor die universiteitsleerling Rose speelt is binnenkort ook te zien in de nieuwe misdaadserie Traces op BBC FIRST
Te zien: Vanaf 11 januari 2020, elke zaterdag 20.30 uur op NPO3

KING GARY
In een notendop: De BBC-camera’s richten zich opnieuw op de Noord-Londense straat Butterchurn Crescent waar de sympathieke bouwvakker Gary King alles in het werk stelt om indruk te maken op zijn buren.
Kijken want: Van de makers van Murder in Successville. Hoofdrollen worden gespeeld door Tom Davis (die ook het scenario schrijft), Laura Checkley, Simon Day, Camille Coduri en Romesh Ranganathan. Nieuwe aanwinsten zijn Dustin Demri-Burns, Lisa McGrillis (agente Rachel Coles uit Inspector George Gently), Mim Shaikh en Emma Sidi.
Opvallend: Vorig jaar kerst werd King Gary als pilot uitgeprobeerd tijdens de kerstvakantie. Dat bleek zo’n succes dat er nu een zesdelige serie komt.
Te zien: Vanaf vrijdag 17 januari BBC ONE, 22.30 uur

 

Wijzigingen voorbehouden.

 

Ook alvast om naar uit te kijken voor 2020:

Vera seizoen 10, The Split seizoen 2, Four Lives, Cold Feet seizoen 9, The Luminaries, Salisbury, The Pale Horse, Trigonometry, Traces, Liar seizoen 2, Hidden/Craith seizoen 2 en Last Tango in Halifax seizoen 5. Uitzenddata volgen zodra ze bekend zijn.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Nieuwe en terugkerende Britse series in 2020….10 om te zien in januari".