RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
19/01 2011

Oude Taggarts (opnieuw) te zien op Canvas

TaggartGroup_smallTaggart-liefhebbers die de eerste series van de Schotse detective nog nooit hebben gezien, kunnen vanaf zaterdag 29 januari terecht op Canvas. De VRT haalt een groot aantal ijzersterke Taggart-afleveringen van zolder, die ruim acht jaar geleden voor het laatst in onze regio werden uitgezonden. Inspecteur Matt Burke is nog in geen velden of wegen te bekennen en Mike Jardine deelt de lakens uit. (Copyright foto’s: STV)

Wat is Taggart?
Taggart is een grimmige Schotse politieserie die al 28 jaar bestaat. De no-nonsense politieserie is een begrip in Groot-Brittannië en wereldwijd. Aanvankelijk speelde Mark McManus de titelrol (als inspecteur Jim Taggart). Na zijn overlijden kreeg zijn assistent Jardine de leiding over de Afdeling Moordzaken van de Maryhill Police in Glasgow. Toen MacPherson in 2001 genoeg had van zijn rol als Jardine, deed Alex Norton zijn intrede als teamleider Matt Burke. Al ruim 20 jaar van de partij is actrice Blythe Duff als de ietwat koele detective Constable Jackie Reid.

Taggart_CastGeschiedenis van Taggart in Nederland en Vlaanderen
Niet de KRO maar de NCRV brengt Taggart in juli 1995 voor het eerst op de buis in Nederland. Met inspecteur Jim Taggart aan het roer en zijn assistenten Mike Jardine en Jackie Reid. Na het heengaan van inspecteur Taggart komen Detective Inspector Robbie Ross en Detective Constable Stuart Fraser het team versterken.
Als de serie eind jaren 90 van de buis verdwijnt, kunnen kijkers vanaf mei 2003 terecht op Canvas. Nederlandse Canvas-kijkers blijven de KRO echter overstelpen met het verzoek de serie ook uit te zenden. Op 4 januari 2006 wordt aan het verzoek gehoor gegeven. Taggart wordt massaal omarmd in Nederland. Soms kijken er wel meer dan 1 miljoen mensen.

Taggart0002Waarin zit ‘m de kracht van Taggart?
De serie dankt zijn succes aan het feit dat er vrij bizarre moorden worden gepleegd. Typisch zwartgallige en ironische humor zorgen voor de juiste balans tussen humor en ernst.
Maar de echte ster van Taggart is Glasgow. Met haar sterk kosmopolitisch karaktert is de stad constant aan verandering onderhevig en enorm levendig.

Beroemde fans
Schrijver PD James, regisseur Ken Russell en de overleden Queen Mother zijn/waren notoire fans van Taggart.

There has been a murder…

In Engeland staat Taggart vooral bekend als de politieserie van het zinnetje There has been a murder. Dat ene zinnetje is bij de Britse kijkers een soort running gag omdat de hoofdinspecteur aan het begin van bijna ieder nieuw verhaal door een collega op de hoogte wordt gebracht van de zoveelste misdaad in Glasgow.

2008 Taggart Group 4_smallVreemde taal
In Amerika waar de Britse politiereeks net als in de rest van de wereld de status van cult-serie geniet, ontvangen de lokale stations die Taggart op het scherm brengen veel lof. Een briefschrijver vond het wel erg jammer dat de serie ‘in een vreemde taal werd uitgezonden’.

Te zien
Canvas herhaalt de reeks vanaf de derde aflevering van seizoen 14 uit 1998 Dead Reckoning etc. Lees hier nog veel meer over Taggart.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Oude Taggarts (opnieuw) te zien op Canvas".