RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
6/07 2017

Terug van weggeweest op ONS: het Britse speurdersduo Dalziel & Pascoe

00014470Dit jaar is het exact 19 jaar geleden dat kijkers in de Lage Landen kennis konden maken met het Britse detectiveduo Dalziel & Pascoe. Op 13 januari 1998 zond de KRO de allereerste aflevering uit, A Clubbable Woman. Vanaf vrijdag 14 juli kun je op ONS, voorheen Nostalgienet, de serie geheel in de herhaling bekijken. Te beginnen bij het allereerste seizoen. Maar… wie waren Andy en Peter toch ook alweer? (Copyright foto’s: BBC Worldwide, VRT, KRO)

 

Wie waren Dalziel & Pascoe?
Complexe moordonderzoeken, charismatische hoofdrolspelers en gitzwarte humor. Een ongelikte beer en een jongeheer. Oftewel Andy Dalziel, de inspecteur met de moeilijkste naam van alle tv-detectives. Plus brigadier Peter Pascoe, een sympathieke politieman van de jongere generatie. Ze verschenen voor het eerst in drukvorm in 1970 in de roman A Clubbable Woman van schrijver Reginald Hill. Sindsdien gingen ze samen de misdaad te lijf in het Engelse Yorkshire.

DalzielandPascoe0001Grote vrienden in het echt
Hoofdrollen werden gespeeld door Colin Buchanan en de helaas veel te vroeg overleden acteur Warren Clarke (1947-2014). De twee werden ook buiten het licht van de camera’s grote vrienden. ‘We konden meteen met elkaar opschieten,’ zei Buchanan destijds in een interview. ‘Warren heeft natuurlijk zo zijn nukken: hij staat er bijvoorbeeld op dat-ie een levensgrote kleedkamer krijgt, plus een eigen chauffeur Maar dat is meer omdat hij zich een beetje wil laten gelden tegenover de producers, niet omdat hij zo’n buitenmaats ego heeft.’’ ‘‘Heel wat mensen denken dat hij als een tweede vader voor me is. Zo is het dus niet. Ik zie hem meer als een maatje, al is hij dan twintig jaar ouder.

Amsterdam
Hoogtepunt uit de illustere televisiecarriere van Dalziel & Pascoe was natuurlijk hun bezoek aan Amsterdam. Met Nederlandse acteurs, de grachtengordel, de Indische buurt en het KNSM-eiland volop in de picture. De opnamen van de citytrip vonden plaats in het voorjaar van 2005. Wrong Time, Wrong Place met onder anderen Jeroen Krabbé maakte deel uit van het tiende seizoen.

pict_7033Afscheid
Helaas moesten Andy Dalziel en Peter Pascoe in 2005 hun biezen pakken. De BBC zette toen een punt achter hun serie. Na twaalf seizoenen viel het doek voor het illustere detectiveduo. Gelukkig worden de eerste seizoenen vanaf 15 juli elke vrijdag herhaald op ONS, het vroegere Nostalgienet.

Lees hier een interview met Colin Buchanan uit 2014.

Te zien?
Dalziel & Pascoe wordt voortaan elke vrijdag om 16.00 uur én 22.00 uur uitgezonden op ONS.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Terug van weggeweest op ONS: het Britse speurdersduo Dalziel & Pascoe".