RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
27/12 2012

‘Santa, my a***’

The Royle Family J2Geen kerst compleet zonder The Royle Family. Donderdagavond laat kan je je weer in de sofa van de ruwe Royles nestelen. Na enkele jaren afwezigheid zijn ze er weer: Jim en Barbara Royle, dochter Denise en man Dave, zoon Anthony en zijn hoogzwangere vriendin Saskia. (Copyright foto’s: BBC, VPRO)

Te zien: donderdag 27 december 00.15 uur Nederland 3. Het gaat hier om de aflevering die twee jaar geleden was te zien op de BBC, getiteld Joe’s Crackers.

Wie zijn ze ook alweer? Jim en Barbara Royle en hun oudste dochter Denise, inmiddels al weer heel wat jaren getrouwd met de aardsluie Dave. Samen hebben Dave en Denise één kind: (baby) David, genoemd naar zijn vader. Denise’s jongere broer heet Anthony en is een jongen van weinig woorden.

Wat kunnen we verwachten? Jim heeft in het winkelcentrum een pijnlijke val gemaakt. Helaas voor Barbara betekent dit dat zij nu in haar eentje het kerstdiner moet bereiden. Ja, ja… alsof Jim óóit weleens een hand toesteekt.

En hoe is het met hun kinderen? Dave en Denise zijn bang dat (schoon)broer Anthony, die goed bij kas zit, hun de ogen uitsteekt met dure kado’s. Alsof een nieuwe ijskastmagneet niet goed genoeg zou zijn…

De serie blijft bijzonder want: Er gebeurt eigenlijk nooit iets. Het gezin zit onderuitgezakt op de bank en levert commentaar op de waardeloze kersttelevisieprogramma’s . Of ze roddelen over vrienden, buren of familieleden. Okay, zo nu en dan komt er onverwacht bezoek langs, zoals huisvriend Twiggy of buurman Joe. Die laatste blijkt zaterdagavond behoorlijk op de praatstoel te zitten…

The Royle Family JWie doen er mee: ‘Pater familias’ is nog steeds Ricky Tomlinson, een acteur die zijn sporen verdiende in de soap Brookside en de chef van Eddie Fitzgerald speelde in de bekroonde ITV-detectiveserie Cracker.
Ook een bekend detectivegezicht is actrice Sue Johnston, die KRO-detectivekijkers kennen van Waking the Dead. Oudste dochter Denise wordt gespeeld door Caroline Aherne, die ook de scripts voor The Royle Family voor haar rekening neemt. Dat doet ze samen met acteur/schrijver Craig Cash, als haar man Dave.
Ralf Little, bij VRT-kijkers bekend van Single Married Other, speelt zoonlief Anthony. Zijn hoogzwangere vriendin Saskia in The Royle Family, actrice Joanna Froggatt, ken je als Anna Bates uit Downton Abbey.

Trouwens: Oma Nanna is in de serie weliswaar overleden, maar de actrice die haar gestalte gaf, actrice Liz Smith, is nog springlevend. Ze heeft net haar 91e verjaardag gevierd! 

Royle History: Jim en Barbara Royle deden in september 1998 hun intrede in de Engelse huiskamers. De serie werd in 2000 bekroond met twee Bafta’s en meerdere tv-prijzen volgden.

Ook aardig: Ricky Tomlinson en Sue Johnston speelden al eerder zij aan zij in de Channel Four-soap Brookside.

Bekijk hier alvast een promo en één van mijn favoriete scenes:

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "‘Santa, my a***’".