RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
25/03 2015

Vera, vrouwelijke Columbo meldt zich bij KRO op NPO1

17Voor het eerst op de Nederlandse televisie draaft actrice Brenda Blethyn vanavond op als politievrouw. De Little Voices en Secrets & Lies-actrice speelt de hoofdrol in de  Britse detectiveserie Vera, vanaf 25 maart elke woensdag op NPO1.  Maak hier alvast (opnieuw) kennis met DCI Vera Stanhope, een vrouwelijke Columbo. (Copyright foto’s: ITV Global).

Wie is Vera?
Vera is een vierdelige nieuwe detectiveserie naar de ook hier verschenen en vertaalde detectiveromans van Ann Cleeves. Centraal staat de toegewijde politievrouw DCI Vera Stanhope. Samen met haar vaste brigadier Joe Ashworth trekt ze ten strijde tegen misdadigers, moordenaars en ander gespuis in en rondom de omgeving van Newcastle.

11Wat weten we over Vera?
Haar moeder stierf toen Vera nog een klein meisje was. Ze is dan ook voornamelijk door haar vader opgevoed, waardoor ze een vrij eenzame jeugd heeft gehad. Vandaar dat Vera nu nog steeds een beetje een ‘loner‘ is. De laatste mode en uiterlijkheden zijn niet aan haar besteed.

Wat zeggen haar collega’s over Vera?
‘Haar collega’s vinden Vera maar een vreemd mens,” aldus Brenda tegen een journalist van TV Choice. ”Maar ze is een prima iemand om voor te werken. Omdat ze eerlijk is en haar werk altijd naar behoren verricht.”

Waar speelt het verhaal zich af?

De verhalen rondom zich af in het noordoosten van Engeland, in en rondom de omgeving van de stad Newcastle. In dezelfde stad is eveneens de politieserie 55 Degrees North gesitueerd. Ook Martin Shaws Inspector George Gently houdt zich hier regelmatig op.

Wat voor zaken onderzoekt Vera?

DCI Vera Stanhope onderzoekt o.a. de moord op een fysiotherapeute die voor de deur van haar vakantiewoning is neergeschoten. Later wacht haar een race tegen de klok om twee ontvoerde meisjes te redden.

Wie spelen de belangrijkste rollen?
Brenda Blethyn tekent voor de titelrol. Je kent haar van talloze films zoals Secrets and Lies en Atonement. Plus onder anderen de tv-series Between the Sheets (uitgezonden door Canvas) en War and Peace. Haar rechterhand in de serie wordt gespeeld door de knappe acteur David Leon. Gastrollen zijn weggelegd voor onder anderen Dean Andrews en Saskia Reeves (volgende week woensdag).

Dat taaltje
Het Geordie-dialect staat er om bekend dat het erg lastig is voor acteurs. De in Kent geboren hoofdrolspeelster liet zich dan ook uitgebreid onderwijzen door een speciale language coach. Brenda kreeg bovendien hulp van haar mannelijke tegenspeler David Leon, die geboren is in de regio en nog steeds woonachtig is in Newcastle. Brenda zei dat ze ter voorbereiding expres ook nog heel veel heeft geluisterd naar het accent van Girls Aloud-zangeres Cheryl Cole, óók een geboren Geordie.

Wanneer is Vera te zien?
Vera wordt elke woensdag rond de klok van 21.20 uur uitgezonden op NPO1. Inmiddels zijn er twee seizoenen méér gemaakt. Een zesde gaat binnenkort in productie. Dit derde seizoen is overigens al te zien geweest op Canvas. Lees hier veel meer over Vera.

Bekijk hier alvast een Helen James Productions over Vera, courtesy of YouTube.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Vera, vrouwelijke Columbo meldt zich bij KRO op NPO1".