RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/03 2011

Matt Smith in een wel héél andere rol, Christopher and His Kind

Christopher And HisKind_WaterkantHoe doorbreek je het imago dat mensen van je hebben zo radicaal mogelijk? …Door een rol te spelen die totáál afwijkt van wat mensen van je gewend zijn. En zo kan het dus gebeuren dat je Doctor Who-acteur Matt Smith zaterdag 19 maart aan het werk kan zien als de homoseksuele schrijver Christopher Isherwood in een avondvullende BBC TWO-film over diens jonge jaren. Lees hier alles wat je moet weten over Christopher and His Kind. (Copyright foto’s: BBC, copyright YouTubefilmpje: ITV Global)

.

Wat is Christopher and His Kind?
Een eenmalige televisiefilm over de homoseksuele schrijver Christopher Isherwood zich afspelend in de Berlijnse gayscene van de jaren dertig tijdens de opkomst van de nazi’s. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek.

Wie was Christopher Isherwood?
Christopher William Bradshaw-Isherwood was een Britse schrijver, die door Gore Vidal werd omschreven als de ”the best prose writer in English”. Er verschenen meer dan dertig boeken van zijn hand. Plus de nodige artikelen en dagboekpublicaties. Zijn eerste boek verscheen in 1928, getiteld All The Conspirators. Tegen het einde van de jaren dertig verhuisde Isherwood naar Amerika. Hij stierf in 1986 op 81-jarige leeftijd aan kanker.

Maar waar zou ík zijn werk van kunnen kennen?
Herinner je  A Single Man nog met in de hoofdrol Colin Firth? Dat was twee jaar geleden een enorme bioscoophit. A Single Man werd genomineerd voor een Oscar en met een BAFTA onderscheiden. Isherwood schreef de oorspronkelijke roman waar de bioscoopfilm op werd gebaseerd.
En Isherwoods romans Goodbye to Berlin en Mr Norris Changes Trains vormden de inspiratie voor de beroemde musical en speelfilm Cabaret.

Christopher And His Kind_waterWie spelen de hoofdrol in Christopher and His Kind?
Met strak achterover gekamd haar en gekleed volgens de laatste mode uit de jaren dertig schittert Matt Smith in de hoofdrol. Je kent ‘m vast van de BBC scifi-serie Doctor Who. Maar je ziet ‘m hier dingen doen, die al te  jonge Dr. Who-kijkers een héél ander beeld zullen geven van hun geliefde scifi-held.
Zijn vriendje in de tv-film wordt gespeeld door de 17-jarige Douglas Booth, die eerder dit jaar zijn tv-debuut beleefde met de BBC-film Worried About The Boy over Boy George. Hij neemt nu weer een film op met Demi Moore. Booth geeft gestalte aan de jonge Duitser Heinz Neddermeyer, Isherwoods eerste grote liefde.
Verder zien we onder anderen Lindsay Duncan, Imogen Poots, en  Toby Jones.

Wie zitten erachter?
Het scenario is van Kevin Elyot, van wie de BBC al eerder het drama Clapham Junction uitzond. Geoffrey Sax is de regisseur. Sax regiseerde eerder de miniserie Tipping the Velvet naar de roman van Sarah Waters.

Wat maakt de film zo bijzonder?
Prachtige kostuums, schitterende muziek, realistisch verhaal en veel knappe jongemannen. Een boeiend portret van een bijzondere man in een bijzondere tijd.

Waar werd de film opgenomen?
Opmerkelijk genoeg werd Christopher and His Kind niét opgenomen in Berlijn maar in Belfast. Regisseur Geoffrey Sax geeft toe dat hij daar aanvankelijk vrij teleurgesteld over was, maar uiteindelijk bleek Belfast hem meer improvisatiemogelijkheden te geven.

Is er verder nog iets opmerkelijks over te melden?
Volgens het Britse homoblad GT (vroegere Gay Times) is Christopher and His Kindthe most important gay film you ‘ll see all year’. ‘‘It’s filled with boys you are going to fall in love with,” aldus GT‘s Darren Scott.

Wanneer te zien? Zaterdag 19 maart 2011 om 22.30 uur op BBC TWO.

Kijk – door het schermpje hierboven aan te klikken – alvast naar een voorstukje zoals dat op YouTube is te vinden.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Matt Smith in een wel héél andere rol, Christopher and His Kind".