RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
27/12 2010

De Britse Pietje Bell heet gewoon William

JUST WILLIAM1Zeg maar de ‘Britse Pietje Bell’. Dat is William Brown, beter bekend als de ondeugende maar hartverwarmende elfjarige hoofdpersoon uit de Britse jeugdboekenserie Just William. In de kerstvakantie kan je op BBC ONE elke MIDDAG zijn nieuwste tv-belevenissen volgen. (Copyright foto’s: BBC)

Te zien: dinsdag 28 tot en met vrijdag 31 december rond 13.30 uur BBC ONE, see below

JUST WILLIAM3William Wie?: William Brown. Een 11-jarige jochie met een ondeugend karakter, die opgroeit in het Engeland van de jaren vijftig en zijn eigen jeugdbende runt, The Outlaws.

Just a bit of history: Het eerste William Brown-boek verscheen in 1922, het laatste in 1970. Auteur Richmal Crompton (1890-1969) verzon gedurende 50 jaar  in totaal 38 verhalen. Alleen al in Groot-Brittannië werden meer dan 12 miljoen boeken verkocht van de reeks.

Enne… Richmal Crompton was – hoewel de naam anders doet vermoeden – een vrouw!

JUST WILLIAMgezinWie doen er in mee: De hoofdrol is de 11-jarige acteur Daniel Roche op het lijf geschreven. In de hilarische BBC-comedy Outnumbered haalt hij als cheeky Ben ook altijd al de grootste streken uit. Daniel Ryan en Rebecca Front draven op als Williams geplaagde ouders. Rebecca Front ken je als de vrouwelijke chef van Robbie Lewis uit de door de KRO en Canvas uitgezonden detectivereeks Lewis.

JUST WILLIAM_CQJUST WILLIAM_WCTrouwens leuk om te melden: Twee bekende detective-acteurs, Warren Clarke (inspecteur Andy Dalziel uit Dalziel & Pascoe) en Caroline Quentin (inspecteur Janine Lewis uit Blue Murder) spelen een getrouwd stel in de reeks. Warren en Caroline (zie foto, copyirght ITV Global)  zetten Williams omhooggevallen buren Mr. and Mrs. Botts neer. Caroline’s zoontje William is in het echt vernoemd naar de titelheld.

ReggiePerrin2Ook aardig: De scenario’s voor deze nieuwe reeks zijn geschreven door Simon Nye. Van hem zag je misschien al eerder Men Behaving Badly, Carrie and Barrie en Reggie Perrin (copyright foto: All3Media).

Bijzonder want: De verhalen zijn tijdloos en echt niet alleen voor kinderen bedoeld. Plus de hoofdpersonages zijn grote Britse comedyhelden.

Controversieel: William draagt een mes op zak en spreekt op straat zomaar vreemde mannen en vrouwen aan.

Even rekenen: Als William vandaag nóg zou leven, zou hij inmiddels 102 kaarsjes mogen uitblazen.

Wel opletten: De aanvangstijden van de losse afleveringen wisselen nogal. De eerste is te zien om 13.30 uur. Aflevering 2 op woensdag 29 december gaat om 13.20 uur de antenne op. De derde aflevering kan je op donderdag 30 december zien om 13.50 uur. De slotaflevering staat geprogrammeerd op vrijdag 31 december om 13.25 uur. Telkens op BBC ONE.

Lees hier nog veel meer over de serie.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "De Britse Pietje Bell heet gewoon William".