RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
27/09 2010

Tudorloze tijdperk is voorbij

Tudors2_1Ook zo ‘Tudorloos’ gevoeld de voorbije maanden? Wist jij je ook al geen raad meer op zondagavond omdat Henry VIII de poorten van Whitehall Palace had dichtgegooid? No worries, vanaf zondag 3 oktober kan je op RTL8 weer negen weken lang terecht voor het vierde seizoen van de Iers-Brits-Canadese kostuumdramaserie The Tudors. De zender vervolgt de intriges, de machtspelletjes en het politiek gekonkel aan het hof van koning Hendrik de Achtste. De vorst die steeds gewelddadiger wordt, gruwelijker en dikker. Ofschoon van dat laatste betrekkelijk weinig is te zien in deze vierde en laatste reeks. (Copyright foto: Sony)

Waar waren we ook alweer gebleven?
Bij koningin nummer vijf. Katherine Howard heette ze. Amper zeventien, ofschoon ze in werkelijkheid eerder vijftien of zestien was.
Katherine vervangt Anne van Kleef, die vanwege haar kwalijke lichaamsgeuren (volgens Henry dan) en niet bekoorlijkheid aan de kant is geschoven. Oh, Anne’s hoofd zit er nog wel op hoor. In tegenstelling tot Henry’s loyale en belangrijkste raadsman Thomas Cromwell. Op gruwelijke wijze werd Cromwell aan het eind van het vorige seizoen een kopje kleiner gemaakt. Hoogverraad (bedacht door Edward Seymour en Charles Brandon) wordt in het koninkrijk van Henry immers op gepaste wijze bestraft.
De katholieke opstand in het noorden is met harde hand de kop ingedrukt. De opstandige leiders zijn dood. Charles Brandon, Henry’s trouwste en beste vriend, heeft er op toe moeten zien, maar het heeft hem als mens (lees: echtgenoot) behoorlijk geschaad.

Wat kunnen we verwachten?
Nog meer intriges, verraad en wilde vrijpartijen. En ja hoor, nóg meer onthoofdingen. En een nieuwe koningin die een affaire begint met een van Henry’s kamerheren. (Niet zo slim, hoogheid…)
En een steeds groter aandeel voor Henry’s dochter Mary, de latere Bloody Mary. Ze heeft haar vader vergeven voor het feit dat die haar grote liefde weer naar huis heeft gestuurd en richt zich nu geheel op het leven aan het hof. Uiteindelijk zal Mary, gespeeld door de pas negentienjarige actrice Sarah Bolger,  in de loop van dit seizoen van Henry de mogelijkheid krijgen de troon te erven. Henry past namelijk de wet aan zodat Mary en Elisabeth later koningin kunnen worden.

‘Nein Henry’
The Tudors is wereldwijd een enorm succes geweest, behalve in Duitsland. Michael Hirst vertelde me dat iemand hem weer had meegedeeld dat de Duitsers het verhaal veel te gecompliceerd vonden. Veel te veel verschillende verhaallijnen, werd er gezegd. Hirst betwijfelt dat overigens. Hij denkt dat The Tudors bij onze oosterburen misschien gewoon op de verkeerde zender is uitgezonden.

De eerste aflevering is gelijk een dubbelaflevering. RTL8 zendt de eerste en tweede aflevering van seizoen vier direct achter elkaar uit, vanaf 20.00 uur.

Zie ook de eerdere blogs over The Tudors op dit weblog

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Tudorloze tijdperk is voorbij".