RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
27/07 2015

Levens en liefdes van de Bloomsbury Group in Life in Squares op BBC TWO

Life in Squares_Copyright BBCSeksuele vrijheid, vriendschap, liefde en de bijzondere band tussen de zusters Vanessa Bell en Virginia Woolf. Daarover gaat de nieuwe driedelige miniserie Life in Squares, vanaf 27 juli wekelijks  op BBC TWO. (Copyright foto: BBC)

Wat is Life in Squares?

Drie afleveringen, vier decennia en een rolbezetting van bijna twaalf verschillende acteurs en actrices. Dat belooft Life in Squares, een driedelig relatiedrama van Amanda Coe over de zogenaamde Bloomsbury Group, een groep intellectuelen, kunstenaars en filosofen aan het begin van de twintigste eeuw. Daartoe behoorden onder anderen de zusters Vanessa Bell en Virginia Woolf, de econoom Maynard Keynes en de Schotse kunstschilder Duncan Grant. Het collectief is van grote invloed geweest op de Britse cultuur en kunst.

Life in Squares_Copyright BBCVan waar de titel Life in Squares?

De titel ,,Life in Squares” is ontleend aan een uitspraak van de Amerikaanse schrijfster Dorothy Parker. Zij schreef met haar bekende scherpe pen dat de leden van de Bloomsbury Group zo beroemd waren vanwege het feit dat ze in vierkanten leefden, schilderden in cirkels en lief hadden in driehoek(sverhouding)en. (,,Living in squares, painted in circles and lovied in triangles’’).

Life in Squares_Copyright BBCWat te verwachten?

Het drama strekt zich uit over vier decennia, van 1905 tot aan halverwege de Tweede Wereldoorlog. In de eerste aflevering staat vooral de hechte band centraal tussen de zusjes Vanessa Bell en Virginia Woolf. Hun meisjesnaam luidde Stephen, zodat ze ook wel bekend stonden als de Stephen sisters.

Life in Squares_Copyright BBCCorset het raam uit?

Virginia en Vanessa verhuisden niet lang na de dood van Queen Victoria van de chique Londense wijk Kensington naar Bloomsbury. Hun strenge vader is dan net overleden en nadat ze hun nieuwe woning hebben betrokken besluiten de zusjes zichzelf veel meer vrijheden te gunnen. Zo zien we hoe ze letterlijk hun corsetten uit het raam gooien als ultiem gebaar van vrijheid.

Wie heeft het licht uitgedaan?
Wat vooral zo opvallend is en zich natuurlijk uitermate leent voor een dramaserie is de wijze waarop ze hun leven vorm gaven. Ze waren pioniers op het gebied van artistieke en seksuele vrijheid, héél anders dan de stijve Victorianen daarvoor waren geweest. Life in Squares gaat uitgebreid in op de karakters van de zusters, de verschillende personages en hun onderlinge verhoudingen. Helaas is het drama vrij slecht verlicht. Oftewel: veel schaduwen en veel vage gedaanten, wat de eerste aflevering niet echt toegankelijk maakt. De tweede aflevering is alweer een stuk beter verteerbaar.


Grantchester_CopyrightShineWie spelen de hoofdrollen?

Eve Best en Phoebe Fox spelen de rol van Vanessa Bell.  Lydia Leonard speelt Virginia Woolf terwijl ,,de dominee uit GrantchesterJames Norton voor de rol van de homoseksuele kunstenaar Duncan Grant tekent. Whitechapel’s Rupert Penry-Jones geeft hem weer gestalte op latere leeftijd.

Eerste kritieken?

,,Achingly, self-consciously earnest bio-drama’’ schrijft de Radio Times deze week. ,,Everyone is terrifically overbearing.’’

Zelf een oordeel vormen?

Life in Squares wordt elke maandag om 22.00 uur uitgezonden op BBC TWO, op 27 juli, 2 en 9 augustus.

Bekijk hieronder alvast de trailers.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Levens en liefdes van de Bloomsbury Group in Life in Squares op BBC TWO".