RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
10/06 2017

Derde seizoen Britse misdaadserie Grantchester van start op NPO2

Fans van dominee Sidney Chambers en inspecteur Geordie Keating peddelen vanaf zaterdag weer de rivier de Cam op voor een splinternieuw seizoen van de Britse misdaadserie Grantchester. (Copyright foto’s: Endemol Shine Group)

Wat is Grantchester ook alweer?
De zoveelste misdaadserie waarin binnen een aflevering een moord wordt opgelost. Klopt, ook dat is Grantchester. Maar de serie biedt zoveel meer.

Om te beginnen speelt de reeks zich af in the good old fifties, een tijd van allerlei taboes en beperkingen. Had je een moord gepleegd, dan was er een grote kans dat je de strop kreeg.

De serie is bovendien gesitueerd in de prachtige omgeving van Cambridge. Toch draait alles vooral om Sidney Chambers, de aantrekkelijke anglicaanse dominee uit het nabijgelegen dorp Grantchester.

En diens vriend Geordie Keating natuurlijk, de plaatselijke arm der wet. Twee heel verschillende mannen met een totaal andere achtergrond en levensvisie. Grantchester vertelt over hun vriendschap, hun liefdes en over religie, dit seizoen een nog heikeler punt dan voorheen.


Wat cijfertjes
Aan de opnamen van een seizoen Grantchester gaan drie maanden voorbereiding vooraf. Achttien weken waarin de zes nieuwe verhalen worden bepaald, de opnamelocaties worden verkend en de scripts geschreven. 
De opnamen zelf nemen ruim drie en een halve maand in beslag. De gehele rolbezetting bestaat uit ongeveer 70 acteurs en actrices, 1000 figuranten en één belangrijke viervoeter: een zwarte labrador, die ook in het echt naar de naam Dickens luistert.

 (bron: Grantchester productiefoldertje)

Verklaring succes
Met gemiddeld 4,5 miljoen kijkers per aflevering blijkt dat ook dit derde seizoen de Britse kijkers weer volop tot de verbeelding spreekt. Waar zit ‘m dat in, vroeg ik scenariste Daisy Coulam, die de boeken van James Runcie bewerkt voor ITV.

,,Om te beginnen hebben we een geweldige cast’’, zegt ze deze week o.a. in Avrobode, Televizier en NCRV-gids. ,,Met in de eerste plaats natuurlijk James Norton, die ongetwijfeld ooit een filmster zal worden. Al bij de auditie was duidelijk dat er heel wat meer achter zijn blik schuilging dan je zou denken.”

 

Goede handen
,,In de verkeerde handen zou Sidney best een saai personage kunnen zijn. Omdat hij vrij stil en bedachtzaam is. James geeft hem echter een bepaalde melancholie en diepgang. Maar uiteindelijk komt het vooral neer op het verhaal van een hechte vriendschap. Kijkers vinden het leuk om te zien hoe Sidney en Geordie elkaar voortdurend plagen, ruzie maken en het vervolgens weer goedmaken. Een ‘bromance’ (‘broederverbond’) zoals je nog maar zelden zag.’’

Lees hier veel meer over Grantchester en wat we dit seizoen kunnen verwachten.

En lees hier wat Sidney Chambers tot zo’n uniek personage maakt tussen alle andere tv-detectives.

 

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Te zien?
Grantchester wordt elke zaterdag rond 20.20 uur uitgezonden op NPO2.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Derde seizoen Britse misdaadserie Grantchester van start op NPO2".