RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
6/03 2010

Onschuldige meisjesliefde

ORANGESTumult in Engeland twintig jaar geleden. Op televisie verscheen een bloot meisje dat onschuldig de liefde bedrijft met een ander meisje. Oranges Are Not The Only Fruit heette het programma, naar de geruchtmakende roman van Jeanette Winterson. Fatsoensrakkers sprongen huizenhoog op, maar men keek massaal. Digitale kijkers met BBC FOUR in hun pakket kunnen vanaf dinsdag 9 maart (opnieuw) zien waar de ‘fuss’ om was te doen. (Foto copyright BBC)

Waar gaat de serie over?

Oranges Are Not The Only Fruit is het verhaal van het geadopteerde meisje Jess dat ten prooi valt aan een groepje geobsedeerde, godsdienstfanaten. Ze is voorbestemd om zendelinge te worden in een warm land. Als Jess op 14-jarige leeftijd verliefd wordt op de mooie Melanie, ontdekt ze dat ze zich meer tot meisjes voelt aangetrokken. Strenge vermaningen en een opzienbarende duivelsuitdrijving volgen. Jess rest niets anders dan haar geluk elders te beproeven.

Hoe de serie tot stand kwam
Schrijfster Jeanette Winterson verzorgde zelf het screenplay voor de miniserie. Een ongebruikelijke gang van zaken. Meestal worden derden met tv-ervaring aangetrokken.
De opnamen vonden plaats in en rondom de omgeving van het graafschap Lancashire tijdens de hete zomer van 1990. Daar is overigens vanwege het grauwe karakter van de omgeving weinig van te zien.

Wie doet er mee?
Honderden jonge actrices kwamen naar de audities voor de rol van Jess. De inmiddels veel te jong overleden actrice Charlotte Coleman (1968-2001) kwam als beste uit de bus. Haar zwarte haren werden rigoreus geblondeerd. Zelfs haar nekharen werden met bleekmidddel ingesmeerd!
Detectivekijkers zullen in Jess’ pleegmoeder Geraldine McEwan herkennen, beter bekend als de nieuwe Miss Marple. Ze won een BAFTA voor haar rol in deze dramaserie. Andere bekende gezichten zijn Kenneth Cranham (Rome),  Pam Ferris (Rosemary & Thyme) en een jonge David Thewlis (Harry Potter).

Wat zei Charlotte er destijds over?
Toen ik Charlotte in 1997 interviewde, vertelde ze me dat dat ze destijds geen idee had dat de rol van Jess de rest van haar carriere zou tekenen. “Ik was pas 21”, vertelde ze, toen 29. “Het was een briljante rol en vreselijk goed geschreven.  Zoiets maak je als acteur of actrice maar één keer in je leven mee.”
Het tragische is dat het een heel jong leven is geworden. Charlotte stierf in 2001 aan de gevolgen van een astma-aanval.

Waarom kijken
Alleen al voor de duivelsuitdrijvingscene! De dominee komt er persoonlijk aan te pas om de  ‘duivel’ die bezit van Jess moet hebben genomen uit te drijven. Een scene die de gruwelijke momenten uit de horrorfilm The Exorcist haast in het niets doet verdwijnen. Het verhaal heeft die unieke combinatie van humor en verdriet die je maar zelden tegenkomt. Plus de dialogen. Als Jess vraagt of ze ontbijt mag hebben, snauwt haar moeder haar toe dat in de hel ook geen ontbijt wordt geserveerd.

BBC_QualityFilm_4_3DDe dvd van deze miniserie is overigens bij Just Entertainment verschenen.

Oranges Are Not The Only Fruit dinsdag 9, 16 en 23 maart 2010, 23.30 uur BBC FOUR.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Onschuldige meisjesliefde".