RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
15/10 2011

And now for something completely different…

607111-low_res-holy-flying-circusOngetwijfeld een van Engelands favoriete comedy-ensembles. Dat is Monty Python. Eind jaren zestig bundelden John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle, Terry Gilliam en Graham Chapman hun comedy-krachten. De samenwerking resulteerde in een Engels satirisch tv-spektakel dat zijn weerga niet kende. Plus een aantal bioscoopfilms waaronder Life of Brian, een satire op religie en haar volgelingen. De BBC FOUR- televisiefilm Holy Flying Circus is een hilarisch eerbetoon aan de Pythons en vraagt zich tussen de regels door af in hoeverre comedymakers worden gehinderd door (zelf)censuur. (Copyright foto’s: BBC)

Wat is Holy Flying Circus?
De anderhalf uur durende televisiefilm Holy Flying Circus kijkt naar de totstandkoming van de rolprent Life of Brian en dan met name naar alle controversie daaromheen. Toen de film in 1979 werd uitgebracht stak er een golf aan protest op en werd er soms zelfs met geweld gereageerd. Nonnen stonden met protestborden bij de ingang van bioscopen. Gemeenteraden verboden het vertoon van de film zonder dat ze ooit een frame hadden gezien. En Pythons John Cleese en Michael Palin moesten zichzelf verdedigen in het BBC TWO-discussieprogramma Friday Night, Saturay Morning, waarin de spanningen hoog opliepen.

514727-low_res-holy-flying-circusWie spelen de hoofdrollen in Holy Flying Circus?
Darren Boyd
speelt John Cleese. Je kent de acteur van de op Canvas uitgezonden ziekenhuiscomedy Green Wing en de afgelopen zomer door de KRO vertoonde thriller Case Sensitive.
Charles Edwards kruipt in de huid van Michael Palin. Je kent hem o.a. van Murder Rooms, Mistresses en Midsomer Murders. Steve Punt (Mock the Week) speelt Eric Idle. Rufus Jones is Terry Jones. Tom Fisher (The Illusionist) speelt Graham Chapman terwijl Phil Nichol (winnaar van de Edinburgh Comedy Award) de rol van  Terry Gilliam voor zijn rekening neemt.

Ook grappig
Plus  Stephen Fry zoals je ‘m nog nooit eerder gezien hebt. Hij speelt niemand minder dan … God!

Wie schreef Holy Flying Circus?
Het scenario van het dolkomische Holy Flying Circus is van Tony Roche, die o.a. zijn sporen verdiende met In the loop en The Thick of It.

607085-low_res-holy-flying-circusWist je trouwens?
Monty Pythons Flying Circus beleefde op 10 oktober 1970 zijn Nederlandse tv-debuut bij de VARA. Tussen oktober 1970 en 28 februari 1973 werden er 13 afleveringen vertoond. De VPRO nam het stokje daarna over en zond de hele reeks uit.  De serie won in 1971 een Zilveren Roos op het Festival van Montreux.

607124-low_res-holy-flying-circusWanneer te zien?
Holy Flying Circus beleeft woensdag 19 oktober om 22.00 uur zijn premiere op de digitale zender BBC FOUR. De film wordt op dezelfde zender herhaald in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 oktober om 00.30 uur.
Naar verwachting wordt het comedy-drama in een later stadium ook op BBC TWO uitgezonden.

Nota Bene
Direct ná de premiere-uitzending om 23.30 uur herhaalt BBC FOUR de geruchtmakende talkshow Friday Night, Saturday Morning uit 1979 waarin flink werd gediscussieerd over Life of Brian.

zie ook http://www.nu.nl/film/2590089/-bbc-maakt-tv-film-life-of-brian.html

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "And now for something completely different…".