RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
26/10 2018

Pas maar op Londen, Miss Sharp komt eraan! Vanity Fair zaterdag op NPO2

Een jonge vrouw uit het negentiende eeuwse Engeland. Straatarm en met weinig goede vooruitzichten. Dat is Becky Sharp, de heldin uit de Engelse satire Vanity Fair die zich weigert neer te leggen bij haar lot. In zeven afleveringen volgen we hoe Becky op slinkse wijze de maatschappelijke ladder beklimt. Een nieuw Brits kostuumdrama, vanaf 27 oktober elke zaterdag bij de KRO-NCRV op NPO2. (Copyright foto’s: ITV Global)

Wat is Vanity Fair?
Vanity Fair is een zevendelig Brits kostuumdrama naar de roman van William Makepeace Thackeray (1811-1863). De serie werd geproduceerd door Mammoth Screen, de makers van Poldark en Endeavour Morse. James Strong, bekend van Liar en Broadchurch, doet de regie.

Waar gaat het over?
Centraal staan de lotgevallen van Becky Sharp, een verleidelijke en ambitieuze jonge vrouw uit het negentiende eeuwse Engeland. Ondanks haar lage afkomst zet ze alles op alles om status en rijkdom te vergaren.

 

Ze klimt op tot de hogere sociale kringen, onderweg heel wat tumult en onrust veroorzakend. Niet voor niets staat Becky bekend als een van de meest onafhankelijke vrouwen uit de Engelse literatuur.

Wat maakt Vanity Fair zo bijzonder?
Om hoofdrolspeelster Olivia Cooke te citeren: “Meestal zijn de hoofdpersonages uit kostuumdrama’s vrij stijfjes en stoicijns, maar dat is hier niet het geval. Vanity Fair kent een aantal vrij extravagante persoonlijkheden die het verhaal eigentijds en toegankelijk maken. Tegelijkertijd ontbreken de traditionele hoeden, de koetsen en de prachtige landhuizen natuurlijk niet.”

 

Opvallend
Vanity Fair
is modern en relevant gemaakt door eigentijdse muziek te gebruiken. Zoals Running up that Hill van Kate Bush en Material Girl van Madonna!

Wie spelen de hoofdrollen?
Veel nieuwe, onbekende en jonge veelbelovende acteurs en actrices treden voor het voetlicht. Daarnaast zie je talloze bekende gezichten uit andere serie. Zoals Doc Martin’s Martin Clunes, Doctor Foster’s Suranne Jones (zie foto), Claire Skinner, Robert Pugh en Frances de la Tour (Rising Damp).


WIE IS WIE IN VANITY FAIR, KIJK ALVAST EVEN MEE

Olivia Cooke speelt de verleidelijke BECKY SHARP. Brutaal en stoutmoedig is ze. Ze staat haar mannetje en moet en zal haar zin krijgen. Becky beschikt over een sterke persoonlijkheid en ziet overal wel een lichtpuntje in. We ontmoeten Becky voor het eerst wanneer ze afscheid neemt van haar baan als Frans-lerares bij het onderwijsinstituut van de gezusters Pinkerton.

Claudia Jessie tekent voor de rol van Becky’s hartsvriendin AMELIA SEDLEY. Een beetje naïef is Amelia. Ze komt uit een rijke familie en is dól op Becky. Ze heeft een wat onnozele broer die net terug is uit India en op wie Becky in eerste instantie haar oog laat vallen.

Charlie Rowe speelt de arrogante soldaat GEORGE OSBORNE, luitenant in het 130e garnizoen. Hij is de buurjongen van Amelia en net teruggekeerd van het front. George en Amelia’s zijn elkaars jeugdliefde. Amelia’s vader heeft de vader van George ooit met zaken geholpen. Wanneer Napoleon van Elba ontsnapt raakt Amelia’s vader al zijn bezittingen kwijt en is het nog maar de vraag of Amelia en hij ooit nog zullen trouwen…

Johnny Flynn is kapitein WILLIAM DOBBIN, een trouwe vriend van George die in het diepste geheim verliefd is op Becky’s vriendin Amelia. Hij is een beetje onhandig, maar wel een heel goede militair.

Tom Bateman geeft gestalte aan RAWDON CRAWLEY, een jonge militair en aristocraat die geheel ondersteboven raakt door van Becky.

Let ook even op…
Michael Palin speelt de vaste verteller van Vanity Fair, een knipoog naar romanschrijver William Thackeray. Vanity Fair is Palins favoriete roman ooit, vertelde hij op de Britse persconferentie. “Ik ben dol op dit verhaal omdat het zo onstuimig is. Er gebeurt namelijk van álles. Met name de vrouwelijke personages zijn geweldig. Ook het centrale thema spreekt me aan: het ontmaskeren van mensen die zichzelf zo verschrikkelijk belangrijk vinden.”

Wat te verwachten?
Een heerlijke satire voor de donkere herfstavond. Vooral Olivia Cooke speelt de sterren van de hemel. Sprankelend en stralend is ze.  En toch… Uiteindelijk gaat mijn voorkeur uit naar de BBC-bewerking uit 1998 met Natasha Little in de hoofdrol. Op een of andere manier had die adaptatie van Andrew Davies nét wat meer diepgang en kregen de hoofdpersonages meer ruimte om volledig tot ontplooiing te komen.

Meer lezen?
Lees deze week mijn interview met regisseur James Strong in de NCRV-gids.

Te zien?
Vanity Fair wordt vanaf 27 oktober elke zaterdag rond 20.25 uur uitgezonden op NPO2 bij de KRO-NCRV. De serie is eveneens te zien op de Vlaamse zender Eén, vanaf vrijdag 16 november als opvolger van Versailles.

Bekijk hieronder alvast enkele trailers.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Pas maar op Londen, Miss Sharp komt eraan! Vanity Fair zaterdag op NPO2".