RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
20/03 2011

‘Zoiets hebben we nog nóóit gezien’

WOMEN IN LOVE…Dat riepen de mensen in 1920 toen de schrijver DH Lawrence voor het eerst zijn roman Women in Love publiceerde. Er stak een storm aan protest op vanwege het expliciete karakter van het boek. Of de recente BBC FOUR-verfilming negentig jaar later weer net zoveel losmaakt valt ernstig te betwijfelen. We zijn inmiddels wel wat meer gewend. Vaststaat dat de tweedelige nieuwe BBC-bewerking uit de pen van William Ivory wordt verteld in een aangenaam en rustig tempo terwijl een aantal acteurs en actrices van topformaat voor de hoofdrollen tekent. Een aanrader voor de eerste zwoele lente-avonden. (Copyright foto’s: BBC)

Wat is Women in Love?
Women in Love is een roman van de Britse schrijver DH Lawrence. Het boek verscheen voor het eerst in druk in 1920. Women in Love is het vervolg op de roman The Rainbow, dat vijf jaar eerder van de persen rolde in 1915. De televisieserie is een samensmelting van zowel The Rainbow als Women In Love.

Women In Love_RosamundWaar gaat het over?
Women in Love vertelt over de levens en liefdes van de zusjes Gudrun en Ursula Brangwen. Tijdens een bruiloft ontmoeten ze de vrienden Gerald Circh en Rupert Birkin. Al snel beginnen ze een relatie met de mannen.

Maar…
Het boek zou natuurlijk geen klassieker zijn geworden als er niet een hoop toestanden zouden komen… Want terwijl de vriendschap tussen Ursula en Birkin zich tot een gepassioneerde en hartstochtelijke liefde ontwikkelt, lopen de emoties tussen Gerald en Gudrun hoog op. Gudrun sluit vriendschap met de biseksuele beeldhouwer Loerke en daar kan Gerald bepaald niet van onder de indruk geraken. Liefde, verlangen en hartstocht bereiken een hoogtepunt in deze klassieke romanvertelling, die niet voor niets de 49e plaats inneemt in de Top 100 van de beste Engelse romans van de 20e eeuw.

Women In Love_RachaelDie Heetsj…. wié ?
D.H. Lawrence (1885-1930), oftewel David Herbert Lawrence. Zoon van een mijnwerker uit Eastwood in het graafschap Nottinghamshire. Hij groeide op in een gezin van drie zoons en twee dochters. Lawrence was het vierde kind en de oogappel van zijn moeder. Omdat hij op school zo’n indruk maakte, was David in staat een staat een beurs te winnen om te gaan studeren aan het Teachers’ Training College aan de universiteit van Nottingham. Toen hij in 1908 leraar werd in Londen, begon David gedichten en verhalen te publiceren in The English Review. In 1911 verscheen zijn eerste roman The White Peacock. Later volgden Sons and Lovers, Women in Love en natuurlijk Lady Chatterley’s Lover, zijn meest bekende en omstreden werk.

Wie spelen de hoofdrollen?
Gudrun wordt gespeeld door Bond Girl Rosamund Pike, bekend van Die Another Day, An Education en Pride and Prejudice.
Rachael Stirling (Ursula) ken je vast van Tipping the Velvet, terwijl ze ook haar opwachting maakte in The Young Victoria, Lewis en Poirot.Rachael is de dochter van Wrekers-actrice Diana Rigg.
Women In Love_MawleVoorts zie je in Women in Love acteurs Joseph Mawle (Five Daughters), Saskia Reeves (Luther) en Ben Daniels (Cutting It).

Waarom zou ik kijken?
Als je – net als ik – van echt Brits toneel houd, zonder veel en overdreven achtergrondmuziek en vertelt in een rustig en aangenaam tempo, dan zit je donderdagavond (of zaterdagnacht) geheid goed. Plus Women in Love is natuurlijk een klassieker van de bovenste (literatuur-)plank. Mocht je het verhaal nog niet kennen, dan staat je een meeslepend verhaal te wachten.

Wanneer te zien?
De twee telkens anderhalf uur durende afleveringen zijn te zien op donderdag 24 en 31 maart om 22.00 uur op BBC FOUR. Telkens op de daarop volgende zaterdag(nacht) worden de afleveringen herhaald om 00.35 uur, wederom op BBC FOUR.

Lees hier nog veel meer over deze nieuwe BBC-kostuumdramaserie.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "‘Zoiets hebben we nog nóóit gezien’".