RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
7/08 2021

Pittige kost in Noord-Ierse misdaadserie Bloodlands

Laat het rústen’, zegt de Noord-Ierse hoofdcommissaris Twomey vanavond. ‘Als uitlekt dat een voormalig IRA-lid is vermist kan de vlam in de pan slaan. Als je gaat graven kan je zelfs een oorlog veroorzaken. Laat het gaan, het ligt áchter ons’. ‘Dat geldt niet voor mij,’ bromt hoofdinspecteur Tom Brannick. (Copyright foto’s: Hattrick International, KRO-NCRV)

Zo begint de nieuwe vierdelige Britse misdaadserie Bloodlands, die vanaf vanavond in twee delen wordt uitgezonden door de NPO.

We maken kennis met Tom Brannick, hoofdinspecteur bij de Noord-Ierse politie en vader van Issy. Brannick, sinds drieëntwintig jaar weduwnaar, wordt opgetrommeld wanneer transportbedrijfsdirecteur Pat Keenan is ontvoerd. Die Keenan was in het verleden een senior lid van de IRA. En zijn verdwijning kan zowel politiek-of bendegerelateerd zijn, horen we van DI Brannink als hij zijn manschappen met verbeten blik toespreekt op de plek waar de lege auto van Keenan wordt aangetroffen.

In rap tempo ontwikkelt zich een nogal gecompliceerd misdaadverhaal, met talloze verwijzingen naar de politieke situatie in Noord-Ierland in de maanden voor het vredesakkoord van 1998. Het is echt wel opletten geblazen, en voor niet-kenners van de Noord-Ierse kwestie behoorlijk pittige kost.

Het lijkt er op dat een zekere Goliath achter de ontvoering zit; een geheimzinnige huurmoordenaar die banden zou hebben met de politie en toegang had tot allerlei geheime informatie. Aan het eind van de tweede aflevering neemt het verhaal een wending, die je niet ziet aankomen en vrij rauw op je dak valt. Topacteurs zoals James Nesbitt (Adam uit Cold Feet) en Cracker’s Lorcan Cranitch maken gelukkig veel goed. Om over de indrukwekkende landschapsbeelden nog maar te zwijgen.

Te zien:
Bloodlands wordt zaterdag 7 en 14 augustus uitgezonden op NPO2, rond 22.15 uur
Bekijk hieronder alvast de trailers:

Deel dit artikel...