RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
24/08 2014

Doctor Who première in Gent groot succes

foto 1Zo’n kleine 300 fans hadden zich zaterdagavond al ruim een uur voor aanvang verzameld bij de Gentse bioscoop Kinopolis. Daar zou om klokslag 20.30 uur de screening beginnen van Deep Breath, de eerste aflevering van het achtste seizoen van de Britse sci-fi Doctor Who. Plus het langverwachte debuut natuurlijk van Peter Capaldi als de Twaalfde Doctor. (Copyright foto’s: BBC, PB)

Een groot gedeelte van de toegestroomden bestond uit leden van de Belgische fanclub The Belgian Whovians een groep van inmiddels 1900 toegewijde liefhebbers en Doctor Who-fans hoorden we tijdens de introductie voorafgaand aan de screening.

foto 3-2Net als hun Nederlandse collega’s van The Dutch Time Travellers Association komen ze regelmatig samen om met elkaar te praten over de nieuwste galactische belevenissen van de timelord, afleveringen te bekjken of elkaar te tippen over bijzondere Doctor Who-memorabilia.

foto-9Aardig was dat heel wat fans zich speciaal voor de première, die tegelijkertijd plaatsvond in Antwerpen, Leuven, Brussel en tientallen cinema’s wereldwijd, hadden uitgedost als hun favoriete Doctor. Zo droeg één meisje de sjaal van Tom Baker (de vierde Doctor)  gecombineerd met de Turkse fez van Doctor nummer Elf (Matt Smith).

Een ander had speciaal een jurk gemaakt in de vorm van de Tardis, het ruimteschip van de Doctor. Opvallend viel me op is de grote belangstelling voor Doctor Who onder jongeren en met name meisjes.

DrWHo_CopyrightBBC-De screening begon klokslag 20.30 uur met een korte introductie door de voorzitters van de Belgian Whovians. Zij vertelden dat ze vorig jaar al eens hadden geprobeerd om de jubileum-aflevering The Day of the Doctor in Vlaanderen op groot bioscoopscherm vertoond te krijgen. Helaas was dat toen op het laatste moment niet mogelijk was geweest, maar dat werd dus gisteren ruim goedgemaakt met de seizoenspremière van Capaldi..

Na een korte ,,zaal check’’ of iedereen wel zijn sonische schroevendraaier had meegenomen, ging het licht uit en verscheen het aardappelhoofd van Sontaran Strax in beeld.

foto 3In een waarschijnlijk speciaal voor de bioscopen gemaakte mini-aflevering gaf hij zijn ,,fellow-Sontarans’’ een korte introductie wie de Doctor precies is, waar onze held precies  vandaan komt en wat het regeneratie-proces precies inhoudt. Maar… of we de inhoud van Strax’ praatje geheel kunnen vertrouwen is sterk de vraag. Hij wist er in ieder geval goed de lachers mee op zijn hand te krijgen.

foto kopie 3Daarna begon de screening van Deep Breath, waarbij de zaal over het algemeen muisstil de verwikkelingen volgde. Met name tijdens de scène in het restaurant waarbij de Doctor en Clara in een soort van liftschacht verdwijnen naar de onderste regionen van het restaurant, kon je een speld horen vallen. Blij verrast ook waren de kijkers in Gent door het onverwachte extra gastoptreden helemaal aan het eind van de aflevering van de vorige Doctor: Matt Smith, die Clara (en de laatste weifelende) kijkers verzekerde dat ,,Capaldi’’ toch ´´écht The Doctor was en dat zij absoluut niet bang voor hem hoefden te zijn.

CopyrightBBC_Doctor WhoWat vond ik er zelf van?
Persoonlijk heb ik weer genóten van Doctor Who. Peter Capaldi is een absolute verrijking voor het universum van de Doctor en hij weet de serie ongetwijfeld naar een volwassener niveau te tillen. De manier waarop zijn Doctor als een soort van Catweazle-figuur de vuilnisbakken verkende op zoek naar een geschikte outfit was tekenend voor wat we volgens mij kunnen verwachten: irritatie, verwarring en veel speelsheid.

Bovendien
Erg leuk ook al die knipogen naar vorige afleveringen. Bijvoorbeeld Capaldi’s opmerking over de sjaal van Doctor Who nummer vier (,,Stupid’’) en hagedisvrouw Silurian Madame Vastra die de woorden van Brigadier Lethbridge-Stewart herhaalde, helemaal aan het begin uit seizoen 12 nét na de incarnatie van Jon Pertwee in Tom Baker, ,,…Here we go again’’.

Hopen dat we volgende keer zo’n première ook in de Nederlandse bioscopen mogen aanschouwen. Het blijft vreemd en ongeloofwaardig dat de reeks hier niet tot de verbeelding zou spreken.

Lees hier een interview met Peter Capaldi uit de Humo van  deze week.

Bekijk hieronder binnenkort alvast de trailer van de volgende aflevering, te zien zaterdag 30 augustus op BBC ONE.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Doctor Who première in Gent groot succes".