RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/02 2010

Rickaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!

EastEnders_lowresEastEnders bestaat 25 jaar en dat zullen we weten. Vrijdag 19 februari wordt de Britse soapserie voor het eerst in de geschiedenis rechtstreeks uitgezonden. Dat gebeurt om 21.00 uur op BBC ONE. (Foto copyright BBC)

East…wát?
EastEnders draait om het fictieve Walford en de bewoners van Albert Square, een Londense wijk die met sociale achteruitgang wordt geconfronteerd.
Hoewel de reeks niet meer wordt uitgezonden in Nederland, schakelen tienduizenden landgenoten een paar keer per week trouw over naar BBC ONE of BBC Entertainment. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het huwelijk van Rickay en Bianca, het vreemde gedrag van Ian en de moord op Archie.

Hoe kómen ze erop?
EastEnders ontstond in 1983. De BBC was toen dringend op zoek naar een programma dat de massaal naar de commerciële concurrent ITV overgelopen kijkers kon terughalen. Producent Julia Smith en schrijver Tony Holland moesten een soap ontwikkelen die 52 weken per jaar, twee keer per week zou kunnen worden uitgezonden. Plaats van bestemming: een typisch Londense wijk. Bedoeld als tegenhanger van Manchester en Liverpool, waar de soaps Coronation Street en Brookside zich afspeelden. Smith en Holland keken rond in Bethnal Green en Limehouse, twee wijken in het oostelijk deel van de metropool waar de rasechte Londenaren zouden wonen. Daar speelt zich ook de meeste sociale onrust af, onder andere veroorzaakt door de mix van zoveel verschillende culturen. De ideale voedingsbodem voor hun serie, zo bleek. Twee jaar later op 19 februari 1985 klonk de indringende openingsmuziek van Simon May voor het eerst. Sindsdien zijn de gebroeders Mitchell, Dot Cotton en de Queen Vic niet meer weg te denken van de Britse buis.

Hoe komen ze er áf?

Heel wat bekende gezichten hebben het na hun vertrek uit Walford elders gemaakt: Michael French (Holby City), Paul Nicholls (City Central), Tamzin Outhwaite (Hotel Babylon), Michelle Ryan (Bionic Woman), Sean Maguire (Meet the Spartans), Michelle Collins (Two Thousand Acres of Sky). Ze zijn inmiddels stuk voor stuk grote tv-sterren. Ook heel wat bekende scenaristen schreven voor EastEnders, zoals Sarah Phelps, die recent Oliver Twist bewerkte en Hustle’s Tony Jordan.

Hoezo nou bijzonder?
“EastEnders heeft gewoon een heel bijzondere stijl,” zegt Sarah Phelps, die tussen 2002 en 2007 meer dan 90 afleveringen schreef. “De kijker wordt op sluwe wijze meegetrokken dankzij ijzersterke verhalen en aantrekkelijke personages.”
Volgens Phelps schuwt het programma de duistere kanten van het moderne leven niet. “Daar is moed voor nodig en dat hebben de makers. Verhalen worden met compassie en groot inzicht verteld. De lat ligt hoog. Mensen klagen weleens dat EastEnders vrij duister en grimmig is, maar er zit ook genoeg humor in. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dól op Coronation Street maar mijn hart ligt in Walford.(lacht).”

Maar wist je ook dat…

  • EastEnders had bijna ‘London Pride’  geheten. Ook de naam ‘E8’ werd overwogen. EastEnders bleek het meest treffend. Omdat het daarmee de rasechte bewoners van het Londense East End prima karakteriseert.
  • Anita Dobson heeft op de instrumentale openingstune van EastEnders een tekst geschreven. Titel: Anyone Can Fall in Love. Een grote hit in 1986.
  • Toen EastEnders voor het eerst in Amerika op de buis kwam, verscheen er bij de tv-zender een boekje waarin het typisch Londense ‘slang’ werd vervangen door Amerikaans-Engelse woorden.
  • In Nederland deed de Vara tweemaal een poging de kijkers warm te maken voor EastEnders. Eerst werd in 1986 de originele Engelse versie op het scherm gebracht. In 1993 leende IDTV scripts van EastEnders voor Het Oude Noorden. Beide programma’s werden matig ontvangen. Toch te Engels misschien? Wat denken jullie?

De jubilerende live-uitzending is Nederlands ondertiteld ook te zien op BBC Entertainment, maar pas op 15 maart.

Deel dit artikel...





  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Rickaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!".