RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
30/12 2009

Terugblik op het jaar 2009

Doctor WhoEen roerig jaar stevent af op zijn einde. Ook in Groot-Brittannië hakte de recessie er flink in. De financiële malaise was op allerlei fronten merkbaar. Bezuiningen op het dramabudget, tientallen pr-mensen die hun baan verloren en steeds minder perspresentaties. Met als dieptepunt voor de Londense bezoeker en liefhebber van de betere winkels voor dvd’s, boeken en compactdiscs de sluiting van Zavvi (het vroegere Virgin) en Borders. Nog steeds is het grote winkelpand op Piccadilly Circus vreemd kaal zonder het bekende roodwitte Virgin-logo. (foto copyright BBC)

Jongste Doctor ooit
Op dramagebied begon 2009 met het nieuws dat de Matt Smith in de loop van 2010 David Tennant zal opvolgen als de 11e Doctor Who. Een opmerkelijke keuze gezien Smiths piepjonge leeftijd (27, waarmee hij de jongste acteur wordt ooit voor de rol) en het feit dat geen enkele ‘bookie’ zijn naam op de rol had staan. Maar Smith zou in het bezit zijn van wat de makers een ‘oud hoofd op jonge schouders’ noemen, dus dat belooft veel goeds.
2009 was ook het laatste jaar van Russell T Davies als showrunner. De gevierde scenarist draagt de fakkel over aan Steven Moffat, van Coupling-faam. Geen slechte overgang omdat Moffat tekende voor de beste Dr. Who-afleveringen van de voorbije jaren. Nu maar hopen dat men het tempo wat vertraagt en niet – zoals onder Davies’ vlag – er elke week een soort van blockbuster-bioscoopfilm van probeert te maken. Doctor ‘David Tennant’ is overigens nog steeds te zien op de zender BBC Entertainment.

Afscheid van Miss Brahms en Mrs Slocombe
Engeland was eind februari in diepe rouw. Wendy Richard, beter bekend als Pauline Fowler uit EastEnders en Miss Brahms uit de legendarische comedy Are You Being Served?, overleed op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Vijf minder later volgde haar gecoiffeerde chef Mrs Slocombe met het overlijden van Mollie Sugden.

Bye Bye John
Het zat er gezien zijn leeftijd natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar het kwam toch nog als een verrassing: het nieuws dat John Nettles de succesvolle detectiveserie Midsomer Murders gaat verlaten. Eind februari kwam naar buiten dat de inmiddels 66-jarige Nettles aan het eind van de dertiende serie de rol van inspecteur Barnaby vaarwel zegt. Wie hem gaat opvolgen, is nog steeds voer voor speculanten. Ik gok zelf nog steeds dat sidekick sergeant Ben Jones promotie zal krijgen. De makers zullen de trouwe kijkers immers niet teveel willen verrassen. Zo’n zachte overgang werkte per slot van rekening ook al bij Taggart en Lewis.

Prille Merlijn
De KRO zond in het voorjaar op Nederland 3 elke zaterdagvooravond de Britse fantasyserie Merlin uit over de jeugdjaren van de jonge tovenaar. Net zoals BBC ONE dat doet. Helaas wist Merlin hier slechts 180.000 kijkers te bekoren en dat is  te weinig om ook het vervolg aan te kopen. Doodzonde dat zo’n prachtige serie voor het hele gezin slechts wordt afgerekend op het onvoldoende bereiken van de beoogde doelgroep (6-12 jaar).

Detective
Omdat er geen kampioen voetbal plaatsvond, was er dit jaar geen KRO detectivemaand. Wel konden kijkers via de KRO-gidsen en de KRO detectivewebsite weer een nachtlang kiezen uit nieuwe afleveringen van bekende en onbekende Britse detectiveseries. Er werd gestemd op Midsomer Murders, Hunter, Above Suspicion en The Commander. De anderen zijn in de loop van het nieuwe jaar bij de KRO te zien. George Gently bijt alvast het spits af vanaf eind januari. In 2010 is er overigens wel weer een detectivemaand!

Kostuumdrama
Wie niet buiten op een terras zat te genieten in de late avondzon, genoot vast net zozeer van kostuumdrama’s Tess of the D’Urbervilles (met Bond-girl Gemma Arterton), herhalingen van Jane Eyre en Sense & Sensibility plus het verrassend grappige Lost in Austen. De VARA pakte eindelijk de draad op van de Britse spionageserie Spooks maar kwart over elf op maandagavond voor zo’n kwaliteitsserie is en blijft een veel te laat tijdstip.

Sorry Minister
De VPRO bewerkte de Britse klassieker Yes, Minister en verving Nigel Hawthorne door een vrouwelijke secretaris-generaal, gespeeld door Lies Visschedijk. Geen goede zet. Letterlijk vertaalde grapjes, een veel te jonge hoofdrolspeler en heel veel woordgrapjes… het werkte niet. Sorry, VPRO.

Wallander
Even leek het alsof Kurt Wallander een spoedcursus Engels had geleerd, maar het was toch echt filmacteur Kenneth Branagh die in de huid van Zwedens belangrijkste exportproduct kroop.. De serie werd onderscheiden met verschillende Bafta’s. Drie nieuwe afleveringen zijn vanaf zondag 3 januari te zien op BBC ONE.

Law & Order UK
Net 5 lanceerde eind oktober de Britse variant op het Amerikaanse Law & Order maar haalde de reeks na drie afleveringen alweer van de buis. Tot nader order, naar verluidt.

Little Dorrit
Het jaar werd afgesloten met de werkdagelijkse uitzending van Little Dorrit, dat dit jaar flink in de prijzen viel tijdens de Emmy Awards in Los Angeles. Helaas op de late middag als nog veel mensen onderweg naar huis zijn van hun werk of voorbereidingen treffen voor het avondeten. De serie verdient een herhaling in de avonduren gezien de prachtige acteerprestaties en de actuele overeenkomsten als gevolg van de financiële crisis.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Terugblik op het jaar 2009".