RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
25/05 2015

Eerste seizoen Broadchurch maandag tot en met donderdag 20.30 u RTL8

Broadchurch_S1_Ep01_001Het Britse antwoord op het Deense The Killing. Zo wordt (zeer terecht overigens) Broadchurch wel omschreven, de achtdelige dramaserie uit de pen van Chris Chibnall. Vanaf  Tweede Pinksterdag kun je, vooruitlopend op seizoen 2 dat 31 mei begint, een weeklang het eerste seizoen opnieuw bekijken. Elke avond om 20.30 uur op RTL8. (Copyright foto’s: RTL, Shine)

Waarover gaat Broadchurch?
De mysterieuze moord op een elfjarig jochie, wiens levenloze lichaam wordt aangetroffen onder aan de rotsen van het strand shockeert de bevolking van een slaperige kustdorpje. Wie in het anders zo rustige en idyllische dorpje Broadchurch kan zoiets gruwelijks op zijn geweten hebben?

Broadchurch_S1_Ep01_006De ouders van Danny Latimer zijn ten einde raad en de hele dorpsgemeenschap leeft men hen mee. Evenals ruim negen miljoen Britse kijkers, zo bleek in het voorjaar van 2013 toen ITV de serie op de buis bracht. Absoluut record-kijkcijfers voor een ‘whodunnit’.

Wie spelen de belangrijkste hoofdrollen?
David Tennant
, hier vooral bekend van de rol van de tiende Doctor Who, kruipt in de huid van DI Alec Hardy, een politieman met een duister verleden. Hij is afkomstig van ‘elders’ (Glasgow om precies te zijn) en is onlangs gepromoveerd tot inspecteur.

Broadchurch_S1_Ep02_010Olivia Colman speelt zijn vrouwelijke tegenhanger: brigadier Ellie Miller die een tijdje uit de running is geweest en tot haar verbazing moet constateren dat Hardy bij haar terugkeer haar ‘promotie’ heeft ingepikt.

Broadchurch_S1_Ep01_003Verder zie je  in Broadchurch onder anderen Oskar McNamara, Adam Wilson, Andrew Buchan, Arthur Darvill en  Pauline Quirke (Birds of a Feather). Net als de kijkers hadden de acteurs tijdens de opnamen totaal geen benul hoe de whodunnit uiteindelijk zou aflopen.

Ook een belangrijke hoofdrol voor?
Opvallend aan Broadchurch zijn de schitterende landschapimpressies van Dorset. Broadchurch werd opgenomen in Bridport en omgeving, dat zich sinds de Britse televisieuitzendingen mag verheugen in toenemende belangstelling van toeristen en dagjesmensen. De plaatselijke VVV haakt er handig op in door speciale Broadchurch-excursies te organiseren. Met een bezoekje aan onder anderen het politiebureau, de kiosk en natuurlijk de plaats delict. Als u tóch uw vakantie aan het regelen bent, waarom dan niet eens surfen naar Literarylyme.co.uk?

Broadchurch_S1_Ep01_002Opvallend
Door de Scandinavische series zoals The Bridge, Wallander en The Killing zijn de verstilde landschappen volop in de mode gekomen. Dat zagen we al in Single-Handed en dat zie je nu steeds meer terug in Britse detectiveseries zoals Shetland, (straks in) Hinterland en  nu dus ook weer in Broadchurch.

Broadchurch heeft zeer nauw naar het landschap uit de romans van Thomas Hardy gekeken, vertelde Chris Chibnall aan de Radio Times. ”Lush and gorgeous, suffused with that almost ethereal south-west-coat-of-England light. We have Thomas Hardy to thank for that. There is a huge Thomas Hardy influence in Broadchurch: it’s why David Tennant’s character is called Alec Hardy.

Broadchurch_S1_Ep02_042Bijzonder want?
Van de schrijver van Law & Order UK, van de productiemaatschappij van spionagedrama Spooks en inmiddels genomineerd geweest voor een Golden Nymph bij het Monte-Carlo TV festival en een Satellite Award 2014.  Plus lovende kritieken, waarbij een briefschrijver in de Radio Times het misschien nog wel het raakst samenvatte: Broadchurch is one of the best TV dramas in decades.

Tweet tweet
Broadchurch is bovendien Twitter-recordhouder met 260.000 Britse tweets op de avond van de grote ontknoping.

Who did it?
Wie heeft Danny Latimer vermoord? Dat is de grote vraag, mits je Facebook, Twitter en andere social media weet te vermijden! Een simpele Google-search levert namelijk al gauw het antwoord. En dat is dóódzonde, want Broadchurch blijft boeien. Tot op het laatste moment wanneer de échte boeien worden omgedaan.

Te zien?
Dubbele afleveringen zijn vanaf 25 mei elke avond om 20.30 uur te bekijken op RTL8. Seizoen 2 gaat a.s. zondag 31 mei van start op RTL4.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Eerste seizoen Broadchurch maandag tot en met donderdag 20.30 u RTL8".