RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
12/07 2012

Listen very carefully, I shall say this only once…

CopyrightBBCListen very carefully I shall say this only once, It is Leclerc! en You Stupid Woman! Zomaar wat oneliners uit de legendarische BBC-comedy ‘Allo ‘Allo, momenteel weer elke werkdag in de herhaling op de Vlaamse zender Eén. (Copyright foto’s: BBC Enterprises, BBC Worldwide).

Wat was ‘Allo ‘Allo ook alweer?
‘Allo zeg? Weet je dat écht niet meer? ‘Allo ‘Allo is een van de allergrootste kassuccessen van de BBC, die in Nederland jarenlang werd uitgezonden door de TROS en RTL5!  En hoewel de laatste aflevering alweer dateert van 20 jaar geleden, zijn de Franse cafébaas René Artois en zijn vals zingende echtgenote Edith nog steeds tot in de verste uithoeken van de wereld op de buis.

CopyrightBBCWaar ging het ook weer over?
Centraal staat cafébaas René Artois die samen met zijn vrouw Edith en een groepje welgevormde serveersters het zowel de nazi’s als de geallieerden naar de zin probeert te maken.

Een beetje geschiedenis
‘Allo ‘Allo ontstond in 1982 als parodie op de ook in Nederland en Vlaanderen uitgezonden BBC-dramareeks Secret Army. De eerste kritieken op de serie waren niet mals: plat, enigszins goedkoop en behoorlijk seksistisch. De makers gebruikten stereotypen en kwajongensstreken. En, hoe durfden ze, er werd de spot gedreven met de Tweede Wereldoorlog!

copyrightBBCWie spelen de belangrijkste hoofdrollen en hoe is het nu met ze?
Hoofdrollen werden gespeeld door Vicky Michelle, Kim Hartman, Guy Siner en Richard Gibson. Maar het meest tot de verbeelding spraken zonder meer Gorden Kaye (als René Artois) en Carmen Silvera (als zijn vrouw Edith). Rondom Gorden is het sinds zijn ongeluk tijdens de grote storm van 1987 vrij rustig geworden.  In 2004 heeft hij nog een gastrolletje gespeeld in de BBC-comedy Revolver, maar sindsdien is het erg stil rondom zijn persoon. Carmen Silvera is ons helaas al ontvallen. Zij overleed alweer tien jaar geleden op 80-jarige leeftijd. Ook Richard Marner oftewel Kolonel von Strohm is niet meer onder ons. Scenarist David Croft overleed vorig jaar. Lees hier mijn bericht over ‘m.

CopyrightBBCPirates
Wist je trouwens dat Guy Siner (Lieutenant Gruber, foto hiernaast) een rolletje heeft gespeeld in Pirates of the Caribbean?

CopyrightBBCVerklaring voor het succes
‘‘Engelsen durven best te lachen met zichzelf,’’ vertelde Carmen Silvera me toen ik haar eind jaren negentig interviewde voor TV Expres. ‘‘Dat zie je ook in Keeping Up Appearances en in Dad’s Army. In ‘Allo ‘Allo wordt gelachen met alle andere landen die bij de Tweede Wereldoorlog betrokken waren. Want laten we eerlijk zijn: als je naar de serie kijkt, moet je vaststellen dat alle partijen er een potje van maken. De Fransen zijn laf, de Duitsers gierig, de Italianen hopeloos en de Britten regelrechte idioten.’’

Te zien?
Elke werkdag rond de klok van 23.45 uur op de Vlaamse zender.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Listen very carefully, I shall say this only once…".